Naslovnica Lifestyle Kućne čarolije

Komarce tjerate rukama? Evo zašto bi to trebali nastaviti raditi

Prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Current Biology, čini se da komarci mogu zapamtiti tko ih je pokušao 'srediti'
06. veljače 2018. u 10:30 2 komentara 4327 prikaza
komarac
Foto: Robert Anić/Pixsell

Tjeranje komaraca rukom ipak može biti dobra metoda obrane od tog insekta, čak i ako ga ne pogodimo, otkrivaju znanstvenici.

komarac IZBACITE KEMIKALIJE Jednostavni načini kojima ćete komarce držati izvan svoga doma

Prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Current Biology, čini se da komarci mogu zapamtiti tko ih je "pokušao srediti". Insekt povezuje miris čovjeka s lošim iskustvom, pa ga pokušava izbjeći ako je to moguće.

Skupina istraživača predvođena biologom Jeffreyem Riffelom sa sveučilišta Washington u Seattleu tvrdi kako komarci ne biraju slučajno svoje žrtve, nego traže određene tipove.

Tako kalifornijska vrsta Culex tarsalis, koja je srodna učestalom Culex pipiensu, ljeti većinom napada ptice, a zimi sisavce.

U laboratorijskim eksperimentima sa ženkom Aedesa aegyptia, istraživači su kombinirali mirise, uključujući one ljudske, s neugodnim iskustvima šokova i vibracija.

Oko 24 sata kasnije isti su komarci proučeni u olfaktometru, stroju za mjerenje mirisa. Komarci su imali izbor između mirisa ranije preferiranog ljudskog tijela i kontrolnog mirisa. Insekti su izbjegavali već poznat miris, što je znak da se sjećaju neugodnog iskustva iz prijašnjeg dana.

"Jednom, kad su komarci naučili mirise na 'težak' način, ti su mirisi u njima izazvali odbojne reakcije" na isti način kao što su odgovorili na miris jednog od najuspješnijih repelenta, istaknuo je Riffel.

"Štoviše, komarci danima pamte miris. Shvativši kako komarci donose odluke o tome koga napasti i što utječe na to ponašanje, mi možemo bolje shvatiti gene i neuronske temelje tog ponašanja. To bi moglo dovesti do djelotvornijih načina za kontroliranje komaraca".

Kao i kod ljudi, u procesu učenja važnu ulogu igra dopamin. Oni komarci koji zbog genetskih mutacija ne mogu proizvesti taj neurotransmiter imali su poteškoća u procesu učenja.

No znanstvenici upozoravaju da je pobjeda u borbi s komarcima vrlo daleko.

"Nažalost, ne postoji način da shvatimo što točno komarca privlači određenim osobama – pojedinci su sačinjeni od jedinstvenih molekularnih kombinacija koji uključuju kombinaciju više od 400 kemikalija", istaknula je jedna od koautorica istraživanja.

Jednostavan trik koji će spriječiti muhe da ulaze u vaš dom

komarac
1 / 5
Muhe "zujalice" koje lete u krug iznad naših glava mogu biti vrlo iritantne. Osim toga, njihovo prisustvo u našem domu može biti i prijetnja zdravlju s obzirom na to da muha može nositi oko milijun bakterija na svojim nožicama prekrivenim sićušnim dlakama.
kuhinja. čišćenje Kukci koje mrzimo 10 odvratnih bića koja žive i u vašem domu, a toga niste svjesni Komarci PRIJENOSNIK BOLESTI! Kako se zaštititi od agresivnog tigrastog komarca? komarac RAŠIRILI SE I HRVATSKOM Opasni i dosadni napasnik: Ovaj komarac može detektirati zračenje tijela na 25-35 metara!
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

  • deda1234:

    Sva sreca da sam sljaker da nisam takav znastvenik..

  • Artukovic:

    Pa onda lovite komarce,izmaltretirajte ih elektrosokovima na ljudski miris i pustajte na slobodu da tome nauce i one divlje.