Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt koji čekaju cijelo desetljeće

Klara će dobiti okrugli vrtić za 240 mališana

Parcela u Svetoj Klari na kojoj se planira graditi dječji vrtić
Foto: Marin Tironi/Pixsell
1/9
20.03.2020.
u 14:04

Proarh je izradio idejno rješenje po kojemu objekt u sredini ima atrij u kojemu će se djeca moći sigurno igrati

Prije točno jednog desetljeća stanovnici Svete Klare čuli su da će nagodinu dobiti vrtić. Ponadali su mu se opet četiri godine kasnije, no i dalje njihovi mališani moraju na čuvanje u susjedne kvartove. Treća sreća? Mogla bi biti, budući da Jadranko Baturić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – zapad, najavljuje da bi do proljeća 2021. godine ovo naselje konačno trebalo dobiti vrtić, i to, kaže, jedan od najsigurnijih u gradu.

Naselje s 18.000 stanovnika

– Arhitekti iz biroa Proarh, koji su ga projektirali, osmislili su genijalno rješenje. Bit će kružnog oblika i u sredini će imati atrij u kojemu će se djeca moći igrati bez ikakva straha od prometa. A zbog kružnog oblika dvorišta, odgojiteljice će imati puno bolji pogled na mališane. Kad sam čuo za ovakav prijedlog i vidio nacrte, bio sam oduševljen. Ne bih bio iznenađen  da za ovaj dizajn dobiju neku veliku nagradu – ističe Baturić. Za projekt je izrađeno idejno rješenje u kojemu se mogu pronaći dodatni detalji, poput onog da će se u prizemlju zgrade od 2730 kvadrata smjestiti šest jasličkih, a na katu šest vrtićkih skupina za boravak ukupno 240 djece. Pred-
viđeni su i kabineti za senzomotoriku, garderobe, prostorije za logopeda, pedagoga, psihologa i defektologa, kuhinja s blagovaonicom te poseban prostor za rad s roditeljima. Osim samog objekta, vrtić čini područje koje se prostire na 10.000 kvadrata, a u to ulaze veliko dvorište, pristupni put i parkiralište.

Do jeseni bi, kaže Baturić, trebala biti gotova dokumentacija za provođenje natječaja i za izvedbeni projekt. A ako svi natječaji, uk-
ljučujući onaj za izvođača radova, prođu bez problema, kopati bi se moglo početi već krajem 2020.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

– A do veljače sljedeće godine u idealnim bi uvjetima objekt mogao biti pod krovom – napominje Baturić. Informaciju da im vrtić napokon stiže vijećnici Mjesnog odbora Sveta Klara primili su s oduševljenjem, a njihov predsjednik Boris Kihak objašnjava i zašto. Ovaj projekt golema je stvar za naselje koje sad već broji 18 tisuća stanovnika, kaže, jer velik dio njih čine obitelji s djecom.

– A mališani iz Klare raštrkani su po vrtićima u cijelom Novom Zagrebu, od Trnskog do Sigeta i Botinca – ističe Kihak.Umjesto na crkvenom zemljištu odmah pokraj škole u Mrkšinoj, na kojem ga se prvotno planiralo graditi, vrtić će se nalaziti na parceli od 50 tisuća kvadrata koja je omeđena Sisačkom cestom i njezinim drugim odvojkom, Posedarskom ulicom i Burićevim odvojkom. Ondje su se nekoć planirali podignuti stambeni kompleksi, a govorilo se i o gradnji romskog naselja. Donedavno je, pak, parcela služila kao veliko divlje odlagalište otpada.

Parcela u Svetoj Klari na kojoj se planira graditi dječji vrtić
1/6

U planu i okretište

– To smo sad djelomično sanirali i zemljište pripremamo za gradnju. Osim vrtića i pristupne ceste za njega, namjera nam je ondje sagraditi i okretište autobusa za Svetu Klaru te polivalentno igralište. Parcela je zasigurno dovoljno velika za sve – zaključuje Baturić.

 

Komentara 1

IG
igorl
17:18 23.03.2020.

Ne kuze ljudi da iducih barem 5 godina nece biti komunalnih niti vecih javnih poslova u Zagrebu. Hladni pogon eventualno i krpanje. Porez ce biti jadan ako ikakav, prirez na njega niakakav, komunalna naknada - sto se naplatilo, naplatilo se, prodaja stanova nula - banke su prestale davati bilo kakve kredite. Uz to - drmnuo je potres dakle - trebat ce se najprije popraviti postojece, da ne pricam o Bandicevim obecanjima o brdima i dolinama, ne naplatu komunalne naknade, neplacanje racuna penzicima i statijaznam. A u blagajni - minus od milijardu kuna, 10% proracuna. U onom trenu kad proracun bude u deficitu 50% sto je lako moguce kak trenutno stvari stoje, a banke odbiju financiranje - budemo pisali bankrot grada i MMF zvali. Ludilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije