Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Danas istječe Bandićev memorandum s Arapima, što će biti s Manhattanom?

Od danas Arapi mogu raskinuti ovaj dokument. Potpisan je, podsjetimo, 12. ožujka prošle godine, a datum je to kad je počelo teći prvih osam mjeseci koje je Grad imao da “definira prostorno-planske preduvjete za realizaciju projekta”.
12. svibnja 2020. u 08:51 2 komentara 1578 prikaza
Bandić Dubai
Foto: Grad Zagreb
Pogledajte galeriju 1/3

“Hvala domaćinima, hvala Dubai!”, kao da je netom prije sišao s pozornice nakon što je održao neki dobar koncert pozdravljao je Zagrepčane na Facebooku gradonačelnik Milan Bandić iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Bilo je to točno prije godinu i dva mjeseca, kada je sa suradnicima otputovao na istok ne bi li dogovorio Zagreb City ili, kako ga kolokvijalno znamo, zagrebački Manhattan. Jer i prije nego što se sastao s predstavnicima tvrtke Eagle Hills, s kojom je i potpisan memorandum o detaljima prenamjene hipodroma i Zagrebačkog velesajma, prvi je čovjek metropole već svima pojasnio kako je logično da to područje bude grad u gradu iliti Manhattan, kad je već, primjerice, Radnička cesta kao Champs-Élysées.

Bandićev Memorandum o razumijevanju iz Dubaija DOKUMENT NA 24 STRANICE Bandić objavio cijeli 'Memorandum o razumijevanju': Što je sve potpisao u Dubaiju

Pola godine produžetka

Grad je, prema sporazumu, trebao osigurati da se uza Savu može graditi, za što je trebalo donijeti izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP), što, prisjetimo se, nije išlo ni najmanje po planu. Prvo se petljalo sa suglasnostima ministarstava, prvenstveno sa suglasnošću Ministarstva graditeljstva Predraga Štromara, koje je odbijalo dati suglasnost na izmjene, što su građani svesrdno podržavali prosvjedima, a onda se u veljači dogodio igrokaz u Skupštini, u kojem je Bandić odbio prihvatiti HDZ-ove amandmane na GUP, a onda su oni njemu uskratili ruke za izglasavanje dokumenta. Tri mjeseca nakon što gradski parlament odbije neki prijedlog Grada, on ne može doći na dnevni red, što bi značilo da bi se GUP u teoriji pred zastupnicima mogao naći ovaj mjesec, ali ni to se neće dogoditi jer tek je 14. svibnja nastavak sjednice koja je počela u prošli četvrtak, a i ona se održava u izvanrednim okolnostima – online.

Dubai na Savici Dokumentacija za tornjeve u Gradu Za dvjesto milijuna eura izgradit će Dubai na Savici

Tu je još i pandemija te posljedice potresa, što će, uvjeravaju nas u Gradu, donošenje GUP-a još odgoditi. Vjerojatno do jeseni, čini se, jer taman će tada proći i parlamentarni izbori, pa HDZ više neće morati glumiti da nije dobar s Bandićem i bez brige će moći svoje ruke dati GUP-u. Plan za zagrebački Manhattan mogao bi se, međutim, zakomplicirati već danas. Zašto? E pa baš je danas dan kad Eagle Hills ima pravo raskinuti memorandum s Gradom jer rok po kojem se moraju realizirati stavke u njemu potpisane istječe upravo 12. svibnja. Dokument je, podsjetimo, potpisan 12. ožujka prošle godine, a datum je to kad je počelo teći prvih osam mjeseci koje je Grad imao da “definira prostorno-planske preduvjete za realizaciju projekta”. Tih je osam mjeseci isteklo 12. studenoga lani, ali u memorandumu se predviđa i produljenje roka “definicije preduvjeta” na još pola godine, što istječe – danas.

Beskonačna petlja | Autor : Instagram Asos Foto: Instagram Asos

Nacrtali “beskonačnu petlju”

GUP-a nema, pa nema ni sad već treći put spomenutih preduvjeta, a ima li i dalje sporazuma s Eagle Hillsom, pitali smo u Gradu. – Koliko mi znamo, oni su ti koji sporazum raskidaju, a zasad to nisu učinili. Najbolje da pitate službeno – kazali su nam u Gradu. Pitali smo službeno, ali do zaključenja broja odgovor nismo dobili. Nakon što se gradonačelnik u ožujku 2019. vratio iz Dubaija, podsjetimo što je potpisao i zašto nije želio to otkrivati.

Jarun Prstom nije maknuto Prošlo je 19 mjeseci od Bandićeva obećanja, Zagreb će se osramotiti pred čitavim svijetom!

Memorandum je Grad objavio tek u rujnu, a tada je postalo jasno da se u izmjene GUP-a ide kako bi se osigurao prostor na kojem bi se moglo graditi grad u gradu. Sam projekt Manhattana ne postoji, barem tako tvrde sve uključene strane, jer da se počne raditi, prenamijeniti se mora teritorij od 1,1 milijun četvornih metara na koji on dolazi. Unatoč tome, tri mjeseca prije nego što je dokument postao javni, pojavila se “beskonačna petlja”, konstrukcija koja je pobijedila na natječaju u sklopu kojeg se osmišljavao “opservacijski toranj” novog Novog Zagreba. “Odvažno, jednostavno i inovativno zdanje koje reflektira vječni duh Zagreba i njegovih ljudi”, opisali su tako u Ex Developmentu, tvrtki kćeri Eagle Hillsa, glavnog investitora u Manhattan, a otkrili i da je natječaj za nju raspisan tri mjeseca unatrag, odnosno odmah nakon što su predstavnici Grada napustili Dubai. Kako, pak, sad neslužbeno doznajemo u Gradskoj upravi, iako je projekt možda usporen, od njega se neće samo tako odustati.

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka