Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavljuju i prosvjed

Studenti zabrinuti za svoju sigurnost: 'Da se trebalo hitno evakuirati, poginuli bismo'

Zagreb: Nakon snažne eksplozije nepoznati predmet pao nedaleko SC Stjepan Radić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
11.03.2022.
u 18:11

Problemi u Studentskom domu Stjepan Radić pojavili su se još početkom pandemije COVID-19, a jučerašnji događaj samo je još više pojačao njihovu zabrinutost.

Veći broj studenata već dulje vrijeme žali se na probleme Studentskog doma Stjepan Radić. Jedan od glavnih je, kako kažu, zaključavanje sporednih ulaza/izlaza doma nakon 22 sata, a uzrok tome je bila pandemija COVID-19. Jučerašnji događaj, pad bespilotne letjelice, doveo je do još veće zabrinutosti studenata za njihovu sigurnost u slučaju evakuacije.

-Žalosti nas to što je zbog epidemioloških mjera studentski dom zatvoren sa svih strana i nije bilo nikakvih mogućnosti za evakuaciju da je, ne daj Bože, nešto bilo, a moglo je biti budući da je u Roku oko 23.30 sata  bio održavan party, a veliki broj ljudi je bio prisutan -kazao je Šimun Ilić, student komunikologije i sociologije na Hrvatskim studijima. 

Prema riječima studenta, te se noći stvorio red za ulazak u dom jer se pregledavaju ključevi na samom ulazu, a to je bilo baš na mjestu gdje je pala letjelica. Glavno pitanje koje zabrinjava studente je što bi se dogodilo da je letjelica pala izravno u dvorište ili neki od paviljona. 

-Imamo sreću da se nitko na kraju nije ozlijedio jer puno studenata ulazi na taj glavni ulaz, jer je on jedini otključan. Svi ostali ulazi su nam zaključani, navodno, zbog epidemioloških mjera. Uprava ima sreće što nitko nije stradao. Pri tom su još zatvorene i požarne stepenice. Ne daj Bože slučaja prave evakuacije, ne možemo uopće nigdje izaći -upozorila je Petra, studentica Katoličko-bogoslovnog fakulteta. 

Savjetnik SC-a i HDZ-ov gradski zastupnik Mario Župan tvrdi pak kako su evakuacijski putevi u Studentskom domu Stjepan Radić otvoreni. 

-Postoje i protupožarna vrata koja se automatski otvaraju na pritisak. Da sustav funkcionira prije dva mjeseca pokazala je i vježba uzbunjivanja- rekao je Župan te dodao kako je prava sreća da nitko nije stradao. Demantirao je i navode studenata kako su protupožarna stubišta zaključana. 
 
-To nije istina, studenti se vjerojatno referiraju na ulazna vrata doma, odnosno dvorišne ulaze, koji se zaključavaju radi epidemioloških mjera, ali i da u krug studentskog doma ne ulaze oni koji tamo ne pripadaju - objasnio je Župan. Podsjetio je i na slučajeve voajera, krađe bicikla, kao i navijačkog sukoba, koji se u dvorištu doma odvio prije nekoliko mjeseci. 

-Vrata se zaključavaju iz sigurnosnih razloga - zaključio je Župan. Najavio je i kako će se stroge epidemiološke mjere koje vladaju u Studentskom domu Stjepan Radić ukidati kako bude popuštala pandemija te da je uprava SC-a oko toga u komunikaciji s predstavnicima studenata. Zbog čitave situacije u Studentskom domu Stjepan Radić, studenti najavljuju i prosvjedno okupljanje. 

-Ne znam za vas, ali ja ću se večeras u 21:55 slučajno zateći na jednom od ulaza (vjerojatno nasuprot Zagsa) koji se inače zaključava. Ne pozivam vas ni na kakvu revoluciju ili bunt, ali postupite kako mislite da je ispravno - napisao je jedan od korisnika na Facebook grupi doma, a njegova je objava naišla na podršku drugih studenata. 


Komentara 10

Avatar horuk
horuk
19:59 11.03.2022.

Nekada su studenti bili inteligentni. Ovi su do jucer bili protiv naoruzanja a danas hoce da se ono stvori. Samo i sami sluzili vojsku to nebi. Nek to drugi rade za njih.

TI
Tide
19:13 11.03.2022.

Možda je vrijeme da se pobunite,da vas prestanu drzat ko kućne zečeve.

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
19:57 11.03.2022.

Primite se radije knjige i položite ispite do ljetnog roka, a ne da studirate, tj. smrdite po 10 godina po fakultetima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije