Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Filozofski: Obustavite dodjelu titule Bandiću

Ni jedna odluka koju donose fakultetska vijeća zapravo ne obvezuje Sveučilište da doista odustane od dodjele doktorata ili da obustavi cijelu proceduru. Što je dokaz da Sveučilište u Zagrebu, na što je upozoravao i bivši rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš, nije integrirano
22. ožujka 2019. u 11:12 23 komentara 1066 prikaza
Milan Bandić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Popis onih koji se žestoko protive ideji Sveučilišta u Zagrebu da se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat, što je prijedlog Muzičke akademije, sve je dulji i čini se da će rasti i dalje. Zadnji koji se javno usprotivio je Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dakle jedna od sastavnica Sveučilišta, čije je Fakultetsko vijeće donijelo izjavu da se protivi dodjeli počasnog doktorata Bandiću kao i ranijoj dodjeli počasnog doktorata Draganu Čoviću te od uprave Sveučilišta traži da se postupak dodjele doktorata obustavi. U svojoj objavi jasno su i obrazložili razloge zbog kojih drže da Bandić počasni doktorat ne bi smio dobiti.

Milan Bandić #sramimse dr. bandića Bura zbog počasne titule: Hoće li Bandićevu doktoratu presuditi javni bunt

Pogrešni kriteriji

“Smatramo da dodjeljivanje počasti moćnim političarima, osobito onima osumnjičenima za protuzakonitosti, ozbiljno ugrožava temeljne akademske vrijednosti slobode, autonomije i društvene odgovornosti, kao i ugled Sveučilišta u Zagrebu. Također se oštro protivimo samoj ideji da raspolaganje novcem poreznih obveznika bude kriterijem za dodjeljivanje počasti. Upozoravamo da takve odluke krše članak 76. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, koji kaže da se počasni doktorat može dodijeliti samo osobi iznimnog ugleda, kao i osobi koja je svojim radom pridonijela iznimnom napretku Sveučilišta, hrvatske znanosti ili kulture”, napisali su na profilu.

Filozofski fakultet pozvao je i sve ostale sastavnice Sveučilišta da podrže njegov zahtjev, a kako stvari stoje, neki bi im se mogli u tome i pridružiti. Jučer je i Zoran Kurelić, dekan Fakulteta političkih znanosti, na kojemu je gradonačelnik Bandić diplomirao, kazao za Hinu da će pitanje dodjele počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću staviti na dekanski kolegij svog fakulteta. A potom dalje i na Fakultetsko vijeće ako tako odluči dekanski kolegij.

Milan Bandić GRADSKA SKUPŠTINA Bandić: Da imam Tita ne bi mi trebale dozvole

Međutim, ni jedna odluka koju donose fakultetska vijeća zapravo ne obvezuje Sveučilište da doista odustane od dodjele doktorata ili da obustavi cijelu proceduru. Što je dokaz da Sveučilište u Zagrebu, na što je upozoravao i bivši rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš, nije integrirano. I zbog toga se fakulteti moraju i sami brinuti o svom ugledu.

Loša slika o Sveučilištu

Bjeliš je jučer kazao kako počasni doktorati dodijeljeni u zadnje vrijeme kao i prijedlog da se doktorat dodijeli i Milanu Bandiću stvaraju lošu sliku o Sveučilištu jer se i preko tih doktorata stvara percepcija o Sveučilištu.

Zoran Kurelić POČASNI DOKTORAT Kurelić: Ako kolegij tako odluči, razgovarat ćemo o Bandiću na Vijeću

– No ispod svega toga još su veći problemi. Sveučilište u Zagrebu nije u dobrom stanju i mnogi od nas zabrinuti smo zbog toga. Ovakvo stanje posljedica je nečega što je počelo još pri kraju moga mandata, a tiče se promjene ponašanja Senata – objašnjava Bjeliš.

I dok će se tek vidjeti koliko će fakulteta ustati protiv tituliranja Bandića, već je sada sigurno da prosvjed zakazan za utorak, 26. ožujka, u 17.30 sati pred Rektoratom počinje poprimati ozbiljne obrise. Njegov organizator Stjepan Perko, doktorand i član vodstva stranke START, kaže kako će podršku prosvjedu uz brojne studente dati i osobe iz javnog života. Na prosvjed stižu i predstavnici oporbenih stranaka.

Bandić na bageru započeo radove na gradnji sljemenske žičare:

dirljivo
Tuga u obitelji zbog gubitka: Jelena Veljača objavila emotivnu fotku, fanovi izražavaju sućut
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • Deleted user:

    Boras - tko je to i što je napravio osim promocije samog sebe. Zagrebačko sveučilište među najlošijim u Hrvatskoj. Svaka čast tom i takvom rektoru ako i onima koji su ga izabrali. Samo takvi moralno i etički nedostatni mogu predložiti ... prikaži još! Bandića za počasnog doktora. Trebalo bi javno objaviti koji su to članovi senata glasali za taj prijedlog.

  • doktorica:

    smiješna smo mi zemlja.

  • doktorica:

    o dodjeljivanju doktorata odlučuje fakultetski odbor,lijepa gomilica grebatora,a doktor Mile daje novac(naravno naš a ne svoj).