Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Razred stručnjaka za otpad

Srednja prirodoslovna škola Vladimira Preloga jedina je u Zagrebu sa smjerom u kojem se učenici školuju za zaštitu prirode i okoliša
28. veljače 2018. u 22:29 0 komentara 824 prikaza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Školuju se za najatraktivnije i najperspektivnije zanimanje budućnosti. Kad završe četverogodišnju školu, bavit će se “profesijom 21. stoljeća”, jednom od najtraženijih u razvijenim zemljama Europske unije.

Mirna rovinjska mirna Ova hrvatska tvornica nudi plaću od 4000 kuna, smještaj i hranu, a nema radnika!

Kao ekološki tehničari bit će stručnjaci za zaštitu prirode, zbrinjavanje i preradu otpada, reciklažu i dobivanje sekundarnih sirovina, zaštitu pitkih voda te očuvanje rijetkih biljnih i životinjskih vrsta i ekosustava. Rade u zavodima za javno zdravstvo, tvornicama kemijske, tekstilne, prehrambene i drugih industrija, u nacionalnim parkovima, laboratorijima, na uređajima za pročišćavanje otpadnih voda...

Slabo ih zapošljavaju

No unatoč širokom spektru ustanova i tvrtki u kojima bi mogli raditi, za njih previše posla baš i nema. Na stotine njih godinama čeka zaposlenje, požalila se jedna majka čiji je sin među njima, pitajući koja je svrha školovanja ako za to zanimanje u Hrvatskoj nema odgovarajućeg radnog mjesta. Nova Uredba o gospodarenju otpadom mnogima ulijeva nadu da će ekološki tehničari konačno dočekati svoje mjesto pod suncem, a nadaju se tome i učenici 4.e razreda u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga, jedinoj u Zagrebu u kojoj djeca mogu upisati smjer ekološkog tehničara. Od njih 28, koliko ih ima u razredu, većina namjerava upisati fakultet. Jer slaba im je perspektiva, slažu se ovi maturanti, samo sa završenom srednjom školom.

– Ako ne upišemo fakultet, zaposlit će se nas jedno ili dvoje, a radi se u tvrtkama u kojima se na ta radna mjesta raspisuje natječaj svakih trideset ili četrdeset godina. Ostali će se zaposliti izvan struke, obično u dućanima, kioscima... – govore maturanti, dodajući da je program škole dobro organiziran, no tržište jednostavno ne prepoznaje njihovo zanimanje. Za većinu je tako Agronomija fakultet broj jedan, no idu i na Kemijski inženjering, PMF, sva visoka učilišta kojima su primarni predmeti kemija, biologija, fizika... Uglavnom su to učenici koji iz osnovne škole dolaze kao odlikaši.

– Problem je što će većina poslodavaca radije obučiti nekoga od već postojećih zaposlenika nego otvarati novo radno mjesto i zaposliti nekog od ekoloških tehničara – kaže Željko Krstanac, razrednik 4.e.

Čak 70 sati na terenu

No unatoč tome, dodaje Krstanac, interes za upis u ovaj smjer ne jenjava, najviše zbog velikog broja sati terenske nastave u drugom i trećem razredu.

– Na terenu provode 70 sati godišnje. Rade analize vode Bundeka i Jaruna, Save, špilje Veternice, obilaze Zagrebačke otpadne vode, radili su i analizu zemlje s Brijuna... Kad su u školi, pak, puno su u laboratoriju – kaže Krstanac. O zaštiti prirode ekološki tehničari brinu se čak i u slobodno vrijeme i za velikog odmora, nastojeći kod drugih probuditi svijest o ekologiji. Još uvijek tako na hodnicima stoje natpisi koji upozoravaju na štednju energije, a u školi se obavezno odvaja papir, ali i boce, čijim se povratom prikuplja novac za maturalac onima kojima je potrebno.

Peticija zbog parka na Savici:

1 / 15
Ministar Pavić: Vladine mjere aktivne politike zapošljavanja već daju rezultate otvoreni intervjui Maistra zapošljava 2700 djelatnika u hotelima, evo koja se zanimanja traže Sezonski radnici OVI INDEKS Potreba za novim radnicima najveća na Jadranu
iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.