Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Bandić za Večernjak: Odvajanjem otpada računi će biti 50 posto manji

Milan Bandić otpad
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
16.06.2014.
u 13:15

Građani koji neće odvajati otpad bit će kažnjeni – znatno većim troškovima. Poručujem nevjernim Tomama da je odvajanje otpada u Zagrebu daleko bolje nego što se to želi prikazati

Šest je sati utrošio da bi snimio spot s jasnom porukom “Stavi pravu stvar na pravo mjesto”, a sve radi pripreme za novi režim odvajanja otpada, čije nepoštovanje, ako HR ne ispuni obavezu uvođenja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, koju je preuzela za pregovora o članstvu u EU, može biti kažnjeno milijunima eura.

O odvajanju otpada, rokovima i cijenama odvoza razgovarali smo s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

::Hoće li se Zagreb uspjeti organizirati do 1. srpnja kada je konačan rok za razvrstavanje otpada na kućnom pragu?
– Istina je da se 1. srpnja često spominje kao datum nakon kojeg više neće biti isto, kad počinjemo s primarnom selekcijom otpada na kućnom pragu. Zaboravlja se da od 2005. gradovi i općine imaju obavezu odvajanja i recikliranja otpada.

Koliko miješanog komunalnog otpada proizvedeš, toliko ćeš morati kupiti posebnih vrećica

Sad kad 1. srpnja samo što nije, raste nervoza i tvrdi se da nije učinjeno ništa, pa tako ni u Zagrebu. Odgovorno mogu poručiti svim nevjernim Tomama da je stanje odvajanja otpada u Zagrebu ipak daleko bolje nego što se to pokušava prikazati. Još od 1988. odvojeno se skupljaju pojedine korisne vrste otpada, pa tako danas imamo 1865 spremnika za papir, 1400 spremnika za staklo i 1004 spremnika za plastiku. Rekao sam već da Zagreb ubacuje u petu brzinu, da smo do sada vozili u drugoj i trećoj brzini, da se ubrzano pripremamo za 1. srpnja.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Foto: Davor Višnjić/Pixsell

Pritom nisam rekao da ćemo sve probleme riješiti do 1. srpnja. Uz postojeću infrastrukturu u Zagrebu se odvaja samo 26,5 posto otpada, dok zemlje poput Austrije, Njemačke, Belgije, Nizozemske i Švedske već recikliraju više od 50 posto svog otpada. Zato nam nije dovoljna samo infrastruktura, treba nam i ekološka svijest i motivacija.

::Uz odvojeno bi prikupljanje računi, naglašava se stalno, trebali biti manji. Koliko manji?
– Sada obračunavamo trošak odvoza miješanog komunalnog otpada po kvadratnom metru, bez obzira na broj članova kućanstva i količine otpada koje kućanstvo proizvodi, što iznosi oko kunu po kvadratnom metru. Odlukom koju je Skupština donijela krajem prošle godine predviđeno je da svako kućanstvo plaća samo za proizvedeni otpad, a količina bi se trebala određivati na temelju volumena posebno označenih vrećica.

Procjene govore da u strukturi sadašnjeg miješanog komunalnog otpada oko 50 posto čine papir, plastika, staklo i tekstil pa predviđamo da će uz uredno razdvajanje i besplatno odlaganje tih vrsta otpada u spremnike građani proizvoditi oko 50 posto manje miješanog komunalnog otpada nego sada jer će taj otpad moći odvojiti u spremnike posve besplatno. Oni koji danas plaćaju oko 250 kuna mjesečno mogli bi prepoloviti svoje račune.

:: Što je s onima koji razvrstavanje otpada budu ignorirali – tko će ih kazniti i kolike su kazne?
– Počinjemo s kvartovima u kojima je infrastruktura dobro riješena, a postupno ćemo se širiti i na druge kvartove kako u njima budemo povećavali broj spremnika. Građani su nam poručili da bih ih na bolje odvajanje otpada potaknulo uvođenje obaveze. Starijim građanima draže bi bile stimulacije, mlađima kazne. Jasno nam je da u promjeni navika važnu ulogu ima stimulacija u obliku manjih računa. To je ujedno i kazna onim građanima koji uopće nisu motivirani i misle da odvajanje otpada nije njihova odgovornost.

:: Kako će se obračunavati odvoz otpada za one u zgradama?
– Skupštinska Odluka je definirala da se otpad smije ubacivati u spremnike samo u posebno označenim vrećicama: koliko miješanog komunalnog otpada proizvedeš, toliko ćeš morati kupiti posebno označenih vrećica. Tijekom pilot-projekta koji je provela Čistoća pokazalo se da ovaj pristup ima određenih nedostataka i na tragu smo definiranja određenih promjena. Želimo zadržati osnovnu zamisao, a ta je da građane nagradimo za odgovorno ponašanje ispostavljanjem manjih računa, ali i osigurati da se uočeni nedostaci riješe.

Komentara 27

GI
gismund
13:53 16.06.2014.

nikad kod nas ništa nije pojeftinilo, pa neće niti sada! od odvajanja otpada bit će koristi samo za holding, dok građanima donosi dodatne obaveze i kazne ako se toga ne drže!!!!!

DU
Deleted user
13:34 16.06.2014.

gdje ce zavrsiti razvrstani otpad ako ne postoji centar za reciklazu? da nije ovo samo jos jedan projekt kako okrenuti i ukrasti novce gradjana na novim kantama (isto kao sa stupicima i lezecim policajcima po gradu)? kako se komentira cinjenica da su i do sada postojali kontejneri za prikupljanje papira, stakla, plasticne ambalaze, aluminijske ambalaze, baterije, ljekove a da su djelomicno koristeni samo oni za papir i staklo??

MR
mrnmarina
13:57 16.06.2014.

Ovom patologu ne vjerujem više ni da se zove Milan Bandić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije