Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekološka kultura

Što više odvajamo, manji budu i 'računčeki' za otpad

Odvajanje otpada
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/5
17.03.2014.
u 10:51

Dosad smo vozili ponekad kao šepavi mravi, a ponekad kao mravi s dvije noge. Sada moramo do konca 2018. zatvoriti Jakuševac, razviti sustav recikliranja...- najavio je gradonačelnik Bandić danas u Zapruđu, gdje je započeo pilot-projekt Čistoće za odvojeno prikupljanje otpada. Do kraja ove godine cijeli bi Zagreb trebao dobiti dodatne posude za razne vrste otpada, a cilj je sačuvati okoliš i smanjiti račune

S većim odvajanjem otpada povećava se ekološka kultura, razvija svijest o očuvanju okoliša, štiti okoliš i štedi na računima – ciljevi su to gradskoga projekta odvojenog prikupljanja otpada "Pametno gospodarimo otpadom 365 dana u godini", koji je svečano počeo danas u Zapruđu.

Gradonačelnik Milan Bandić "probio je led" i bio prvi koji je u odvojene posude za otpad bacio što i treba u svaku, pokazujući kako to treba činiti. Čistoća će u sljedeća dva mjeseca u projekt uključiti 7000 građana, a do kraja godine, najavljuje Bandić, trebali bi projektom odvojenog prikupljanja otpada biti obuhvaćeni svi građani Zagreba.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

– Dosad smo vozili ponekad kao šepavi mravi, a ponekad kao mravi s dvije noge, manje ili više prosječno i u 2. i 3. brzini, a od danas moramo voziti u petoj, da stignemo rok do konca 2018. – slikovito je Bandić opisao gradske planove s otpadom. A oni će, kako podsjeća – zatvoriti do kraja 2018. odlagalište na Jakuševcu, sustavno riješiti Centar za gospodarenje otpadom, napraviti mehaničko-biološku i termičku obradu otpada te razviti sustav reciklaže, kao kroz odvajanje otpada.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

– Time ćemo poboljšati život sugrađana, sačuvati okoliš i, najbitnije, sačuvati koju lipu i kunu iz naših lisnica, manje ćemo davati za računčeke – upozorava Bandić i poziva sve Zagrepčane da svaki dan razvrstavaju otpad u posebne posude, koje će, najavio je, biti postavljene u svih 218 reciklažnih dvorišta u 218 mjesnih odbora te u sve gradske vrtiće i osnovne škole.

Glavni likovi od danas su svi građani, njih 800.000, nakon ovoga pilot-projekta, od 1. srpnja ide opremanje posudama u cijelom gradu – kaže Bandić i ističe da neće biti kazni za one pojedince koji ne budu razvrstavali otpad. No, moglo bi biti za sve, u vidu većih računa, dodaje on.

Prema Bandićevoj najavi svaki tjedan bit će u Zagrebu, na raznim lokacijama, sličnih događaja kojima će se poticati građane na odvajanje otpada.

Uz gradonačelnika, demonstraciji odvajanja različitih vrsta otpada nazočile su i njegova zamjenica Sandra Švaljek i pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom Sandra Tucak Zorić.

Komentara 12

Avatar žrtve tuđmanizma
žrtve tuđmanizma
13:27 17.03.2014.

jel on stvarno misli da će narod ići do zelenih otoka kak bi ubacio papir,staklo metal ,pa ne pada narodu na pamet torišiti tenisice za ionako preskupe komunalne usluge,pred svaku zgradu i svaki ulaz dovezite kante za odvojeni otpad a ne da pravite zelene otoke udaljene po kilometar i više,treba ona jadna baba sa štakama preći kilometar da dođe do zelenog otoka da bi ubacila papir,ma moš mislit što će,.

Avatar fijolica
fijolica
12:58 17.03.2014.

Ah, da, naravno, ne vjerujem da itko vjeruje u bajku o manjim računima.

HO
hordubal
11:46 17.03.2014.

računi neće biti manji, a to se pokazalo u drugim gradovima u kojima je smanjena količina otpada, a računi su ostali isti ili su povećani, naime, smanjenje računa pretpostalvja racionalizaciju tvrtki koje odvoze smeće (čitaj otkaze prekomjernim tajnicama i uhljebima),a do toga neće doći, može jedino doći do povećanja cijene usluge jer će im sada trebati više ljudi da skuplja različite vreće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije