Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandić uskrsnuo: Bernardićev rejting bolji samo tri posto

Prema istraživanju u prvom krugu njih dvojicu dijeli razlika od oko tri posto. Konkretno, Bandić bi dobio 20,8, a Bernardić 23,9 posto glasova.
30. srpnja 2012. u 09:00 42 komentara 7 prikaza
milan bandić,davor bernardić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Da su danas lokalni izbori, Zagrepčani bi prvog čovjeka grada birali između aktualnog gradonačelnika Milana Bandića i SDP-ova kandidata Davora Bernardića u drugom krugu. Prema istraživanju koje je naručio SDP, u prvom krugu njih dvojicu dijeli razlika od oko tri posto. Konkretno, Bandić bi dobio 20,8, a Bernardić 23,9 posto glasova. Na uzorku od 1000 ispitanika u obzir su uzeti samo glasovi onih koji su se izjasnili da će sigurno ili vjerojatno izići na izbore. No, u drugom krugu Bernardić bi osvojio 49,2, a Bandić 35 posto glasova, čime bi Bernardić zasjeo u gradonačelničku fotelju.

Ne više od 30 posto

No tih 35 % i više je nego dobar broj za trenutačnog šefa metropole kojeg su politički otpisali. Ipak, iz SDP-a će takvu računicu pripisati laičkom tumačenju te reći da su zadovoljni rezultatom budući da, ukratko, birači većine ostalih kandidata nemaju dvojbu između Bandića i Bernardića.

– Hoće li u drugom krugu netko tko je glasao za Tatjanu Holjevac dati glas Bandiću? Ne vjerujem. Ili onaj tko je glasao za laburiste? U 80 posto slučajeva ti će glasovi Bernardiću. Da Milanu Bandiću glas daju svi hadezeovci i da uzme ponešto od ostalih, ne može dobiti više od 30 posto – objasnili su.

S druge strane analitičari brojke gledaju gotovo kao Bandićevo uskrsnuće. Prednost mu je vojska gotovo pa “fiksnih” birača kojima je godinama činio niz usluga i koji će uvijek glasati za njega. Plus bi mu bio i mali odziv, napomenut će Nenad Zakošek dodajući da bi Bernardić mogao biti kažnjen i zbog neuspjeha aktualne vlade.

– Bernardiću je teret i što nema ni podršku šefa stranke, Milanović vjerojatno još kalkulira hoće li podržati Kregara. Tako SDP nema pravog kandidata i meni se čini da Bandić ima veće šanse – smatra Zakošek.

Radi scene

Žarko Puhovski rezultate istraživanja prokomentirao je slikovito: Svi oni koji su mislili da je s Bandićem gotovo – prevarili su se. Također prednost daje zagrebačkom gradonačelniku maratoncu koji “samo mora nastaviti što je i dosad radio”.

– Davor Bernardić nema političkog tribuna i nema govorničke sposobnosti. Doveo je javnost u poziciju da oni misle da je Bandić pravi socijaldemokrat, kad se samo sjetimo vrtića. Bandić bi mogao pobijediti i u prvom krugu, a sve ovisi o tome kakav će biti odziv – rekao je Puhovski.

Na teoriju analitičara esdepeovci kontriraju pitanjem na kojim je to izborima u Hrvatskoj protukandidat u startu bio jači od vlastodršca? A brojke upravo to govore za Bernardića koji još nije krenuo u onaj “pravi” dio kampanje. Istraživanje za drugi krug ostavlja 15,6 posto neodlučnih birača.

– Ispada da od 16 posto Bernardić mora uzeti 0,9 posto da pobijedi. Zna Bandić za te brojke pa zato sada radi scene jer jedino što može probati napraviti jest sve skupa zaprljati. Ne može dobiti projektom i nekim suvislim oružjem, nego jedino može dati nadu ostalim kandidatima da napadnu Bernardića i na tome se pokušaju graditi – jedan je od komentara. Dio konkurenata, čini se, mogao bi i preuzeti takvu praksu te otvarati prostor Bandiću koji je Bernardiću jedini ozbiljan konkurent. Brojke pokazuju da ostali kandidati nemaju šanse, Ferdelji (HSLS-HSS) i Golem (HDZ) dobivaju između 9 i 10 posto, Holjevac i Prugovečki (laburisti) 8-9 posto, haenesovac Dragan Kovačević 2,2 posto.

NEZGODA NA SNIMANJU
Anđelka Prpić o traumi s kolegom: 'Krenuo me udariti u trbuh u osmom mjesecu trudnoće'
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Deseti im je rođendan otkako su svoje vrijeme nesebično počeli ulagati u dobrobit zajednice
  • doktorica:

    a i tog Bandića nam je preko glave,da je još socijalizam bio bi glavni za ONO i DSZ,sa marksističkim brevijarom pod rukom......

  • durica:

    Bandić itekako ima šansi - jer u Zagrebu živi više građana Zagreba nego Zagrepčana.

  • -obrisani-:

    Izgleda da je purgera s kozare sve više čim je mali bernardić u igri! skužit će oni stariji hrvati o čem je riječ.