Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandić najavio spomenik Tuđmanu do obljetnice njegove smrti, 10. prosinca

Ponude za izradu spomenika bit će otvorene 10. rujna, a ponude za izradu podesta i hortikulture oko spomenika 18. rujna, rekao je Bandić na konferenciji za novinare.
24. kolovoza 2018. u 14:00 10 komentara 511 prikaza
Gradonačelnik Milan Bandić o spomeniku dr. Franji Tuđmanu
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u petak je najavio da će spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu biti postavljen do 19. obljetnice njegove smrti, 10. prosinca,  na mjestu gdje se sada nalazi granitna piramida uz fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice, te je poručio da će napraviti nacionalni nogometni stadion "svidjelo se to ovima iz močvare ili ne".

Hitna pomoć Bandić najavio Vozila sanitetskog prijevoza bit će opremljena automatskim vanjskim defibrilatorima

Ponude za izradu spomenika bit će otvorene 10. rujna, a ponude za izradu podesta i hortikulture oko spomenika 18. rujna, rekao je Bandić na konferenciji za novinare.

Spomenik će doći na mjesto granitne piramide autora Branka Silađina pod imenom "Granit koji pamti", a piramida će, kako je najavio, u svom izvornom obliku biti premještena dva kilometra južnije, između Muzeja suvremene umjetnosti i Inine zgrade.

Podsusedski most NA KRAJU PUNO MANJE Bandić otkrio koliko će uložiti u obnovu zagrebačkih mostova i gdje su radovi najhitniji

"Ako važemo mjesto za piramidu i za prvog hrvatskog predsjednika, onda ima za oboje mjesta, ali prioritet treba dati prvom hrvatskom predsjedniku. To je politika koju inauguriram, a mjesto sam ja predložio. Osobno koordiniram tim projektom da do 10. prosinca, povodom 19.  obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika, to i otvorim", rekao je Bandić.

Ustvrdio je da će to biti "najveći, najljepši i najiluminiraniji spomenik", a sve skupa će, s premještajem piramide, podestom, hortikulturom, iluminacijom i pristupnim stazama, koštati oko četiri milijuna kuna.

Najavio je da će 95 posto radova u Zagrebu biti gotovo do 3. rujna, a ostala će gradilišta, poput Preradovićeve, Hebrangove i Berislavićeve, biti otvorena još deset dana.

Milan Bandić Putinov iskaz prijateljstva Bandiću ruski orden, a Moskvi Zagrebački trg i bista Križaniću

Radnička cesta trebala bi biti gotova do 10. listopada, a najveći prometni projekt poslije Radničke - rotor u Remetincu, "težak" 300 milijuna kuna, radit će se godinu i pol dana, kazao je gradonačelnik ustvrdivši da će se tim pothvatom gužve smanjiti 50 posto.

Bandić je kazao da se projektira i Jarunski most, za kojeg predviđa da bi bio gotov do 2021. godine.

Tuđmanov suverenizam nestao je u podložnosti Bruxellesu Pored 'Bandićevh' fontana I Zagreb dobiva svoj spomenik dr. Franji Tuđmanu

"Za one koji su rekli da umjesto nacionalnog stadiona treba graditi mostove, moj tim i ja smo u zadnjih 13 godina napravili dva mosta - Domovinski i Jankomirski i obnovili južni Jankomirski most. Radimo i mostove, napravili smo i Arenu i Glazbenu akademiju i MSU, a napravit ćemo i nacionalni stadion, sviđalo se to ovima iz močvare ili ne", poručio je Bandić aludiravši na zagrebački SDP koji se protivi izgradnji stadiona jer smatraju da u ovom trenutku Zagreb ima većih problema.

Maja Milan
život na vagi
Kakva razlika! U showu je izgubila 41 kilogram, a evo kako sada izgleda: 'Nema više pekare'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga
 • dopizdilomi:

  Banditu kada ćeš najaviti smanjenje prireza, cijene vode, smeća, prijevoza, parkinga?

 • TTjac:

  A najradije bi ga podigao samom sebi.

 • Avatar liquidsky
  liquidsky:

  Bandić odavno nije više samo crven. Posljednjih je godina tamnosmeđ od uvlačenja u rektume svih političkih boja, okusa i mirisa. Crvena boja u kombinaciji s rektumsko-svijetlosmeđom na koncu postaje tamnosmeđa.