Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

I Zagreb dobiva svoj spomenik dr. Franji Tuđmanu

Na jednu od kocka bit će ispisan i Tuđmanov citat slovima od bronce:  'Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojem pripadam'
21. kolovoza 2018. u 08:43 29 komentara 1198 prikaza
Tuđmanov suverenizam nestao je u podložnosti Bruxellesu
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, najavio je još prije nekoliko godina kako će podignuti spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a sada je i službeno raspisan natječaj za izradu i postavljanje spomenika.

Milan Bandić velika čast Putin odlikovao Milana Bandića Ordenom prijateljstva

Spomenik će izraditi kipar Kuzma Kovačić, autor brojnih spomenika i javnih skulptura kao što su: Vratnice i Oltar Hvarske katedrale, Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu iznad Zagreba, Spomenik papi Ivanu Pavlu II. u Selcima na Braču, Spomenik dr. Franji Tuđmanu u Škabrnji te mnogih drugih, a sada će i Zagreb dobiti svoj spomenik prvog hrvatskog predsjednika. Bilo je i vrijeme, mnogi bi rekli.

Bit će postavljen kraj 'Bandićevih fontana' u Ulici Hrvatske bratske zajednice na mjesto sadašnje piramide koju je postavio tadašnji gradonačelnik Zagreba, Branko Mikša. Tuđman bi trebao biti leđima okrenut fontanama te će frontalno gledati prema budućem najavljenom Spomeniku domovini koji bi trebao biti smješten između Gradske uprave i Lisinskog.

stanje zastrašujuće Pola milijuna za rekonstrukciju Dapčevih stuba

No, prije nego li se započnu radovi za postavljanje spomenika treba urediti plato i pristupnu stazu. Kao što je opisano u natječaju, ti će segmenti biti izvedeni kao 'montažne  armiranobetonske kocke, gabarita 6x6 metara, visine bruto 25 i 70 centimetara'. 

Kocke se slažu u kompoziciju s visinskim pomacima na način da su neke potpuno utopljene u teren, u razini s travnjakom, a dio se kocaka izdiže iz terena kako bi u odnosu na centralni plato sa spomenikom mogle poslužiti kao klupe za sjedenje, prenosi Tportal.

Na jednu od kocka bit će ispisan i Tuđmanov citat slovima od bronce:  'Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojem pripadam'.

Milan Bandić MILAN BANDIĆ Imam šanse biti šef države ako u ostatku Hrvatske žele živjeti kao u Zagrebu

Postament spomenika izvest će se od masivnog kamenog bloka 140x140x162 centimetra. Predviđen je kamen cashmir white, paljen i pjeskareni. A na granitnom postamentu bit će brončani grb uz ime i datum rođenja i smrti prvog hrvatskog predsjednika.

>> Pogledajte video kako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • žuti:

    Uskoro su izbori za predsjednika Hrvatske! "Naš Miki" nikako da prestane lupati glavom u zid!

  • S.Savić:

    "Bit će postavljen kraj 'Bandićevih fontana' u Ulici Hrvatske bratske zajednice" Mose je vodio svoj narod iz Egipta, ali je jedna generacija morala umrijeti prije nego što je Egipat izveo iz naroda

  • Vito:

    I Zagreb dobiva svoj spomenik dr. Franji Tuđmanu ::: Novac skupili jugonostalgičari