Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pored 'Bandićevh' fontana

I Zagreb dobiva svoj spomenik dr. Franji Tuđmanu

Tuđmanov suverenizam nestao je u podložnosti Bruxellesu
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
21.08.2018.
u 08:43

Na jednu od kocka bit će ispisan i Tuđmanov citat slovima od bronce:  'Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojem pripadam'

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, najavio je još prije nekoliko godina kako će podignuti spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a sada je i službeno raspisan natječaj za izradu i postavljanje spomenika.

Spomenik će izraditi kipar Kuzma Kovačić, autor brojnih spomenika i javnih skulptura kao što su: Vratnice i Oltar Hvarske katedrale, Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu iznad Zagreba, Spomenik papi Ivanu Pavlu II. u Selcima na Braču, Spomenik dr. Franji Tuđmanu u Škabrnji te mnogih drugih, a sada će i Zagreb dobiti svoj spomenik prvog hrvatskog predsjednika. Bilo je i vrijeme, mnogi bi rekli.

Bit će postavljen kraj 'Bandićevih fontana' u Ulici Hrvatske bratske zajednice na mjesto sadašnje piramide koju je postavio tadašnji gradonačelnik Zagreba, Branko Mikša. Tuđman bi trebao biti leđima okrenut fontanama te će frontalno gledati prema budućem najavljenom Spomeniku domovini koji bi trebao biti smješten između Gradske uprave i Lisinskog.

No, prije nego li se započnu radovi za postavljanje spomenika treba urediti plato i pristupnu stazu. Kao što je opisano u natječaju, ti će segmenti biti izvedeni kao 'montažne  armiranobetonske kocke, gabarita 6x6 metara, visine bruto 25 i 70 centimetara'. 

Kocke se slažu u kompoziciju s visinskim pomacima na način da su neke potpuno utopljene u teren, u razini s travnjakom, a dio se kocaka izdiže iz terena kako bi u odnosu na centralni plato sa spomenikom mogle poslužiti kao klupe za sjedenje, prenosi Tportal.

Na jednu od kocka bit će ispisan i Tuđmanov citat slovima od bronce:  'Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojem pripadam'.

Postament spomenika izvest će se od masivnog kamenog bloka 140x140x162 centimetra. Predviđen je kamen cashmir white, paljen i pjeskareni. A na granitnom postamentu bit će brončani grb uz ime i datum rođenja i smrti prvog hrvatskog predsjednika.

>> Pogledajte video kako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

Komentara 29

ŽU
žuti
17:49 21.08.2018.

Uskoro su izbori za predsjednika Hrvatske! "Naš Miki" nikako da prestane lupati glavom u zid!

SS
S.Savić
11:23 21.08.2018.

"Bit će postavljen kraj 'Bandićevih fontana' u Ulici Hrvatske bratske zajednice" Mose je vodio svoj narod iz Egipta, ali je jedna generacija morala umrijeti prije nego što je Egipat izveo iz naroda

VI
Vito
07:38 22.08.2018.

I Zagreb dobiva svoj spomenik dr. Franji Tuđmanu ::: Novac skupili jugonostalgičari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije