Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Vozila sanitetskog prijevoza bit će opremljena automatskim vanjskim defibrilatorima

Zagrebačka hitna imala je lani 91.255 intervencija i obavila 130.258 sanitetskih prijevoza.
24. kolovoza 2018. u 11:29 3 komentara 413 prikaza
Hitna pomoć
Foto: Borna Filić/PIXSELL

 Grad Zagreb nabavit će automatske vanjske defibrilatore (AVD) za sva sanitetska vozila hitnog prijevoza u gradu, najavio je u petak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je obišao zagrebački Nastavni zavoda za hitnu medicinu.

Tihi prosvjed u Zaprešiću zbog smrti Mattea Ružića Otac Mattea Ružića: 'Moje dijete nitko neće vratiti. Izbezumljen sam i dosta mi je svega'

Ravnateljica hitne Silvija Hunjadi-Antičević kaže kako bi do kraja godine sa AVD-ima trebalo biti opremljeno svih 55 vozila sanitetskog prijevoza, čime Zagreb uvodi još jedan nadstandard u hitnoj medicinskoj službi.

Zagrebačka hitna imala je lani 91.255 intervencija i obavila 130.258 sanitetskih prijevoza.

Pogledajte video - Tihi prosvjed u Zaprešiću zbog smrti Mattea Ružića

[video: 26377 / ]

Prosječno vrijeme intervencije, odnosno dolaska na mjesto nesreće, u prvih šest mjeseci ove godine kod timova 1, u kojemu su liječnik, medicinski tehničar i vozač, iznosilo je 7,19 minuta, što je unutar europskog prosjeka od 10 minuta.

Pogreb Mattea Ružića Nakon nalaza obdukcije Matteova majka: Šokirana sam. Nije imao srčanu manu, liječnik bi to primijetio

"To znači da smo jako brzi. No, nedostaje nam vozila, jer je naš vozni park od 50-ak vozila prosječne starosti 11,5 godina, što nam stvara poteškoće", kazala je Hunjadi-Antičević.

Podsjetila je kako je zagrebačka hitna uvela prethodnih godina još dva nadstandarda - hitnu ambulantu u Zavodu, kroz koju je lani prošlo 9846 pacijenata, gdje im je u 80 posto slučajeva pružena sva potrebna medicinska pomoć, dok je svega 20 posto pacijenata bilo upućeno u zagrebačke bolnice. 

Također, tu su i timovi 3, odnosno djelatnici hitne na motorima koji su u 2017. imali 717 intervencija na koje su dolazili za prosječno 5,46 minuta.

Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

  • Nuclear_Strike:

    U redu je, korisno a i potrebito opremiti vozila defibrilatorima ali račun ne štima nikako. Iz plaće se odvaja za zdravstvo, plaćaš dodatno osiguranje, uz sve to doplaćuješ lijekove, ponekad i pregled doplatiš i na kraju također od tvoga novca ... prikaži još! iz največeg prireza u državi opet netko uzme za zdravstvo.

  • herojulice:

    Prilikom zvanja hitne obvezno reći kojoj stranci pacjent pripada kako bi se adekvatno moglo pristupiti ili ne pristupiti intervenciji.

  • vorda400:

    Da u Zagrebu a 10km dalje čekaš hitnu pola sata sustav funkcionira kad netko odapne vjerojatno je iz oporbe pa jedan manje koji bi se žalio