Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlado Gvozdanović u Samoboru

Autor spomenika žumberačkim uskocima izlaže jedra od mramora

storyeditor/2023-01-25/PXL_240123_97942911.jpg
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/16
27.01.2023.
u 17:35

Postav nazvan “Govor mramora” predstavlja se u sklopu 18. Noći muzeja u maloj dvorani Galerije Prica samoborskog Pučkog otvorenog učilišta

Jedra koja simboliziraju slobodu i putovanje, skulpture sakralne tematike poput raspela i Bogorodice te mramorna fašnička maska samo su neki od 20 radova samoukog žumberačkog kipara Vlade Gvozdanovića koji će se od danas moći razgledati u maloj dvorani Galerije Prica samoborskog Pučkog otvorenog učilišta. Postav je nazvan “Govor mramora”, a odlikuju ga jednostavne linije i oblici, koji su Gvozdanoviću i svojevrstan potpis.

Bijeli mramor, odnosno makedonski sivec, kaže, omiljen mu je materijal, a za svoju se “profesiju”, dodaje, nije službeno školovao.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

– Nakon završetka srednje škole zaposlio sam se u klesarstvu i jednostavno se zaljubio u kiparstvo. Počeo sam od nule, ali sam korak po korak sve ubrzo savladao – ističe 61-godišnji umjetnik.

Rođen je u Berku nedaleko od Vukovara, no podrijetlo vuče sa Žumberka. U rodnom je selu završio osmoljetku, a potom i tadašnju Tehničku školu Borovo, smjer gumarstvo. Danas živi u Bobovici kod Samobora, gdje u svom atelijeru u slobodno vrijeme izrađuje umjetnička dijela od bijelog mramora. Tim se zanatom bavi već više od 20 godina, a titulu majstora klesara stekao je 2005., kada je položio majstorski ispit u Obrtničkoj komori. Usto je i dugogodišnji član likovnog odjela samoborskog ogranka Matice hrvatske.

Umjetnost se, kaže, ne trži na kilograme pa mu je teško definirati cijenu kada prodaje svoja djela. Teško mu pada i kada se od neke skulpture mora oprostiti, a veliko mu je opterećenje, dodaje, i kada nešto mora izraditi po narudžbi.

– Za razliku od ostalih kipara, koji prije samoga klesanja najprije “kostur” odlijevaju u gipsu, ja direktno obrađujem sirovi materijal. Pronađem, primjerice, kameni blok, vizualiziram linije i odmah se uhvatim kutne brusilice i ostalog alata – objašnjava.

Jedan od njegovih najpoznatijih djela dvometarski je spomenik žumberačkim uskocima u Stojdragi, na kojemu je uklesao i vjekovno pobjedničko geslo “Vincere aut mori”, odnosno “Pobijedi ili umri”. Isklesao ga je prije osam godina u povodu 485. obljetnice doseljenja uskoka na žumberačko tlo.

24.01.2023., Samobor, Bobovica - Samouki kipar Vlado Gvozdanovic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Svoje je radove dosad predstavljao na četiri samostalne izložbe u Sisku, Zaprešiću te dvaput u Samoboru. Postav koji se večeras u 18 sati otvara na Trgu Matice hrvatske 6 moći će se razgledati do 26. veljače, a predstavlja se u sklopu 18. Noći muzeja, čije je geslo “Muzeji su važni”.

– Ovaj je grad poznat po svojoj kulturi, bogatoj povijesti i raznolikim kulturnim sadržajima, a u njemu djeluju mnogi poznati i manje poznati umjetnici. Na slogan ovogodišnje Noći muzeja izložbom “Govor mramora” željeli smo dodati kako su važni i umjetnici – ističe kustosica galerije Nikolina Šimunović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije