Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
granatiranje zagreba

Almira Osmanović: Taj dan nikada neću zaboraviti

zagreb (1)
Foto: Arhiva VL
1/3
03.05.2010.
u 08:27

Na meti agresora toga su se dana našli samo središte grada, HNK, Klaićeva bolnica, ADU te zračna luka Pleso.

Polaganjem vijenca na Mirogoju i okupljanjem na Cvjetnom trgu danas se obilježava 15. godišnjica bombardiranja Zagreba, u kojemu je šestero ljudi poginulo, a 205 ranjeno. Naredbom Milana Martića, kojeg je Haaški sud osudio na 35 godina zatvora, u više napada granatirani su gradsko središte, HNK, Klaićeva bolnica, Pleso...

Stravični prizori
– Granata je negdje oko podneva pala kroz stakleni krov i u trenutku kada je dotaknula pod rasprsnula se. Nismo čuli zvokove sirena kao obično, već je samo odjednom grunulo – stravične je događaje u baletnoj dvorani HNK na Mažurancu prepričala tadašnja ravnateljica i prva balerina Almira Osmanović, koja je i sama bila ranjena, jednako kao i većina od 18 sudionika međunarodnog projekta koji su pripremali predstavu "Donau Balet".

Treći svibnja zauvijek će joj ostati u pamćenju, pogotovo jer je kao ravnateljica odlučila da će se probe održati.

No, trajne psihičke ozljede koje su pretrpjeli sudionici nisu jedini ožiljci koje će neke pratiti cijeli život. Tako su, na primjer, teško stradali Mark Boldin, koji je izgubio bubreg i nikada više nije zaplesao, Viorel Dascalu, koji se nikada potpuno nije oporavio, jednako kao i Mateja Pučko, koja još dan-danas nosi gelere u tijelu.

Beskrupulozna JNA
Kobnog proljetnog dana događaji su se mnogim građanima učinili nestvarnima, sve dok užasne prizore nisu vidjeli na televiziji ili dobili informacije putem radija.

Kao odgovor na akciju Bljesak, kojom je tada oslobođena zapadna Slavonija, Milan Martić naredio je bombardiranje hrvatske metropole. Tim beskrupuloznim činom čak se i javno pohvalio na televiziji, što je na kraju bio i jedan od dokaza za njegovu osudu i zatvorsku kaznu.

Komentara 80

IS
istima
09:25 03.05.2010.

hah...... preimenujte neki od gradskih trgova u \'Trg Mile Martića\'....... oni koji su to naredili sjede nam u Vladi i Saboru....

ST
starceda
09:33 03.05.2010.

Ni na jednom mjestu stradanja i pogibije u Zagrebu nisam vidio spomen -obilježje da se tu dogodio zločin( niti kod Hrvatskog narodnog kazališta).Čak ni napad borbenim zrakoplovom tzv.JNA na razorene Banske dvore gdje je u tom trenutku bio predsjednik Tuđman i ostali članovi hrvatskog političkog vodstva.Jadna vlasti hrvatska koja se bojiš izreći da si žrtva na vlastitom pragu od velikosrpskog agresora.

Avatar Rubirosa
Rubirosa
12:16 03.05.2010.

i nije gadjana bolnica niti baletani vec Ministarstvo unutrasnjih poslova.....magare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije