Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Resnik ponovno na nogama

Ako izgrade Centar za otpad, nema nam druge nego poravnati selo i otići

Centar za otpad u Resniku
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/7
09.10.2018.
u 11:10

Najviše ih zabrinjava što je u postrojenju planirana energana koja je, kažu, ništa drugo nego spalionica, protiv koje su se borili 13 godina

Nisam nikad mislila da će me Grude ovdje dostići – dok nam pokazuje lokaciju budućeg Centra za gospodarenje otpadom koji bi trebao niknuti 150 metara od njezine kuće, govori Božena Hader, pedijatrica kojoj je gradonačelnik Milan Bandić u Hercegovini, iz koje oboje dolaze, praktički susjed. Voljela bi ona, međutim, baš kao i ostatak Resnika, da joj susjed bude i sad, makar na tjedan dana, kako bi osjetio smrad iz obližnjeg pročistača otpadnih voda zbog kojeg već sad u kvartu vrijedi pravilo da se od 13 do 17 sati prozori kuća ne otvaraju. A bit će, uvjereni su u Resniku, još gore.

Kamo s muljem?

– Borimo se već 13 godina, otkako je ovdje najavljena spalionica, a borit ćemo se i dalje. Odigrana je prljava igra na Skupštini, onog dana kad su donijeli odluku da se kod nas neće raditi spalionica. A radit će se, samo pod drugim imenom. Energana koja je u planu nije ništa drugo nego postrojenje u kojem će se otpad spaljivati. Vrlo vjerojatno na taj će se način obrađivati i mulj iz pročistača jer ne znaju kamo bi s 500 tisuća tona, koliko ga se dosad nakupilo – govori Branka Genzić-Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR), koja nas je sa susjedima dočekala pokraj crkve u svojoj župi, staroj 800 godina. U župi iz koje bi se uskoro svi mogli iseliti jer Centar za otpad u koji bi trebalo dolaziti smeće iz cijeloga grada te iz Zagrebačke županije jednostavno ne žele.

Zamislite kako ekološki

– Određeno je da će se graditi ovdje, ali neće. Mi ne stajemo. Ako treba, tijelima ćemo spriječiti početak izgradnje. A ako ni to ne uspije, kad stave posljednji crijep, onda ćemo tek krenuti s najoštrijom borbom – govore Resničani, koji upozoravaju kako alternative planiranom Centru postoje. I inzistirat će na njima jer, kako kažu, u svojem kvartu žele ostati.

– Ako se to zdanje izgradi, nema nam druge nego poravnati selo i otići – govore u Resniku, gdje se dobar dio stanovnika bavi i ekološkim uzgojem povrća. I to baš na lokaciji na koju bi trebao doći Centar za gospodarenje otpadom, istočno od pročistača.

– Zamislite samo kako će to biti ekološki. Uzmite, uzgaja se pored smeća. Svi će kupovati od nas – ironično govore Božena Hader i Branka Genzić-Horvat dok stoje pored vrtova punih povrća.

Pogledajte video: Ovo su crne prometne točke u Zagrebu i okolici

 

Komentara 13

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
13:24 09.10.2018.

Hm, koliko bolestan moraš biti da bi ovo radio. Bandić je svoju karijeru započeo kao politički radnik i referent za ONO i DSZ u Opštini Pešćenica i tamo je bio prihvačen kao siromašan čovjek iz vukojebine koji ima pravo na rad i život. Kasnije je kao uvjerena komunjara, nosio najveću svijeću u marijansko svetište na Mariju Bistricu za oprost grijeha. Koliko devijantan moraš biti da bi ovo ovako sa smećem radio. Sada je skupio smeće ne samo iz Zagreba, nego iz cijeleZagrebačke županije, koje želi tovariti i trpati u Resniku. Ekipa u kojoj je Aleksandra Anić Vučinić, propala profesorica iz Utrechta i sadašnja predavačica na nekom trulom faksu u Varaždinu, a usput je i predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom, kojoj je jedini financijer, - grad Zagreb, žele u Resniku graditi spalionicu i smetlište uz već postojeći kriminalni pročistač otpadnih voda, koji je imao 57 aneksa ugovora, da bi se krađa proračunskog novca osmislila u smjeru koji odgovara određenim kriminalnim skupinama, koje financira i spalioničarski lobi koji bi prodavao Hrvatskoj tehnologiju za roštiljanje otpada, - koja se ne smije više ugrađivati u zemljama EU. I sad se to ne bi zvalo spalionica, nego - energana, ekološki roštilj, energetska oporaba.... I znate kada će to proči? -NIKAD. Neće EU dati novac, nego će blesavi zagrepčani sve to platiti tri do četiri puta skuplje nego do sada, kao i pročišćavanje vode iz kriminalnog pročistača. Prošlo je vrijeme smetlištarskih muljatora i to treba reči.

IB
iva.begovic
08:22 10.10.2018.

Koliko je kuća u Resniku sagrađeno sa građevnom dozvolom? E to me baš zanima. Sada su sve legalizirane, to mi je jasno ali mene zanima koliko ih je sagrađeno sa građevnom dozvolom. Tamo se gradilo tko je šta stigao i kako je stigao. Prošle godine legalizirali i sada su "baje". Dok su nelegalno gradili nije ih smetao pročistač otpadnih voda.

GR
grebza
22:01 11.10.2018.

Obećanja, laži i prevare.........to je način kako se planira razvoj grada. I tako već godinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije