Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aukcija Djevice od navještenja

Dramatičan obrat u Bonhamsu: Odustali smo 5 do 12! Nismo bili sigurni da je to originalni Klović!

Bogorodica pri navještenju Julije Klović
Foto: Bonhams
1/2
09.07.2015.
u 13:15

Dodatne ekspertize dovele su u sumnju prvotni nalaz o autentičnosti slike, ali nije jasno zašto se uopće posumnjalo

Hrvatska je u posljednji trenutak, doslovno pet do 12, odustala od kupnje slike Julija Klovića na jučerašnjoj aukciji u londonskoj aukcijskoj kući Bonhams, doznajemo iz Ministarstva kulture.

Zagonetni stručnjaci

Premda je hrvatski veleposlanik u Londonu već bio opunomoćen da na aukciji zastupa Republiku Hrvatsku, država je na aukciji na kraju sudjelovala samo kao promatrač. Razlog odustajanja sumnja je u atribuciju slike velikom hrvatskom majstoru minijature. Nakon što su prvotne analize "Djevice od Navještenja" govorile u prilog Klovićevu autorstvu, dodatne ekspertize, koje su proveli strani i domaći stručnjaci, to su dovele u sumnju uz pretpostavku da je autor netko od talijanskih Klovićevih suvremenika, saznajemo iz Ministarstva.

No minijatura je na aukciji prodana pod Klovićevim imenom. Nitko nije izrazio nikakvu sumnju u njegovo autorstvo. Prodana je za 401.282 kune, uključujući premiju aukcijske kuće, što znači za dvostruku cijenu od početne. Pitanje je, međutim, što je dakle kupio klijent koji je dao taj znatan iznos za prelijepu minijaturu iz sredine 16. stoljeća ako hrvatska država temeljito sumnja u autorstvo.

U svakom slučaju, riječ je o dramatičnom obratu i otvaranju "slučaja Giulio Clovio"! Ime je to pod kojim je minijatura prodana, a riječ je o poznatoj inačici Klovićeva inozemnog prezimena. Mediji su najavljivali da će hrvatska država ući u utrku za Klovića, i nitko iz Ministarstva kulture nije se oglasio nikakvim demantijem ni iskazom sumnje u autorstvo zbog kojeg se RH na kraju povukla iz aukcije.

Sumnje nisu iskazivane

Potvrđeno nam je da su naše stručnjakinje otišle u London kako bi procijenile vjerodostojnost atribucije minijature pripisane Kloviću. Sumnje nakon toga nisu iskazane.

Nešto očito ne štima u komunikaciji Ministarstva kulture i medija. Jer tek za trajanja same aukcije saznajemo da je Hrvatska odustala uz sumnju o autentičnosti autorstva... Nismo li to trebali znati prije? Uživo smo na webu pratili aukciju, no tako se ništa ne saznaje o kupcu ni o klijentima koji se natječu za umjetninu. Sigurna je samo svota za koju je ona prodana. Ostalo tek treba saznati.

>>Klovićevu Bogorodicu nude na aukciji za 210 tisuća kuna

>>Otkriven veličanstveni Klović u gornjogradskoj palači

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije