Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bonhamsov ciklus Stari majstori

Klovićevu Bogorodicu nude na aukciji za 210 tisuća kuna

Bogorodica pri navještenju Julije Klović
Foto: Bonhams
26.06.2015.
u 15:50

Minijatura ponuđena u Bonhamsu i sama je primjer njegove majstorske iluminacije rukopisa, veličine 14x11,5 cm

Jedna od najvećih svjetskih aukcijskih kuća, britanski Bonhams, u svojem će ciklusu Stari majstori 8. srpnja ponuditi minijaturu "Bogorodica pri Navještenju" hrvatskog autora Julija Klovića, navedenog pod njegovim talijanskim pseudonimom Giulio Clovio. Podsjetimo, Klović je rođen u mjestu Grižane u Kraljevini Hrvatskoj, no proslavio se kao jedan od najvažnijih venecijanskih majstora iluminacije. Minijatura ponuđena u Bonhamsu i sama je primjer njegove majstorske iluminacije rukopisa, veličine 14x11,5 cm, a pokazuje Bogorodicu uokvirenu dekorativnim rubom s nišama ispunjenim skulpturama Mojsija i kralja Solomona, te razigranim kerubinima i dekorativnim kartušama s realističnim insektima – muhom i bubamarom.

– Klović je spojio Rafaelov klasicizam i Michelangelov manirizam. Bio je jedan od najinovativnijih umova u cijeloj svojoj generaciji, i nikada se nije ponavljao u motivima; sve što je naslikao bilo je svježe i novo – ocijenio je Bonhamsov direktor Odjela za stare majstore Andrew McKenzie, koji je vrijednost Klovićeve minijature procijenio između 160 i 210 tisuća kuna.

Taj rad bit će drugi od ukupno 122 umjetnine ponuđene na aukciji, među kojima bi najveću cijenu mogle postići dvije mrtve prirode Jana van Kessela starijega, procijenjene na 3,2 do 5,3 milijuna kuna svaka, te portret djevojke s košarom voća i cvijeća Giovannija Battiste Tiepola čija je vrijednost procijenjena na 2,1 do 3,2 mil. kuna. 

>> Otkriven veličanstveni Klović u gornjogradskoj palači

Komentara 1

Avatar Stelarij
Stelarij
15:13 27.06.2015.

Divota, bravo za majstora Klovića! Posebno lijep detalj su muha i bubamara, naravno i Blažena Djevica Maria i sveci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije