Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJENO VODSTVO

Zviždačica Adrijana Cvrtila predsjednica kutinskog ogranka stranke Republika

Foto: Stranka Republika
1/3
16.03.2024.
u 17:29

Zviždači se trebaju nagraditi za hrabrost i time stvoriti poticajnije okruženje za sve prijavitelje nepravilnosti u Hrvatskoj, poručila je Cvrtila

Na osnivačkoj skupštini za predsjednicu kutinske podružnice Republike izabrana je zviždačica Adrijana Cvrtila.

- U stranci Republika prepoznala sam vodstvo i članove koji su spremni uhvatiti se ukoštac s borbom protiv korupcije. Izmjene Kaznenog zakona novi su udar na medijske slobode, zviždače i na pravo građana da znaju. Zviždači u RH nisu zaštićeni, dobivaju otkaze zbog ukazivanja na korupciju, zatim završe na sudu gdje suci često ne primjenjuju odredbe EU Direktive i Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. To se treba mijenjati i stranka Republika zalaže se za izmjene trenutnog Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, jer njime nije osigurana besplatna primarna i sekundarna pravna pomoć za sve prijavitelje nepravilnosti, bez imovinskog cenzusa, što je izuzetno važno za smanjenje stope korupcije u Hrvatskoj - rekla je Adrijana Cvrtila dodajući kako se stranka Republika zalaže, između ostalog, i za osnivanje Fonda za zviždače, kojim će se kroz modele nagrade i naknade osigurati dostojan život za one koji se često nađu na ulici zato što su bili hrabri govoriti o nezakonitostima. 

- Takve osobe trebaju se nagraditi za hrabrost i time stvoriti poticajnije okruženje za sve prijavitelje nepravilnosti u Hrvatskoj - rekla je Cvrtila.

- Okupljamo oko sebe sposobne i stručne ljude, koje nije strah progovoriti i boriti se za istinu i poštenje. Program stranke Republika između ostalog uključuje potporu za zviždače i istraživačke novinare koji otkrivaju koruptivne afere kojima je nažalost trenutačna Vlada u potpunosti premrežena. Vidimo to i po donošenju Lex AP, po opstruiranju rada ureda Europskog tužiteljstva, izglasavanja osobe za državnog tužitelja za koju se javno zna da je surađivao s kriminalcima, dokazanim i osumnjičenim. Jedini koji su otkrivali afere u Hrvatskoj su istraživački novinari, zviždači i Ured europskog tužitelja. Bez njih Hrvatska bi bila Meksiko - poručuje Damir Vanđelić, predsjednik stranke Republika.

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTO Zviždačica iz kutinske tvrtke Eko Moslavina koja je ukazivala nepravilnosti

1/7

Komentara 2

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
12:51 17.03.2024.

Sada imamo stranku koja ima namjeru organizirati mrežu doušnika koja bi dojavljivala "nepravilnosti". Naravno svi bi oni novac poreznih obveznika, jer drugdje sigurno nitko od njih ne bi toliko zaradio za tako malo rada kao kada rade na grbači poreznog obveznika.

Avatar rubinet
rubinet
21:58 16.03.2024.

A zviždi što? Operne arije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije