Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gori u Dalmaciji

Zračne snage na više požarišta: Na Dinari 36 sati naleta!

Kanaderi - požar u Gornjoj Podstrani
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
06.08.2017.
u 14:36

Požar na Dinari gase tri Airtractora AT-802 dok su na požarištu Muć-Neorić bila angažirana dva Canadaira CL-415.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, danas su angažirane na gašenju nekoliko požara u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji.

Požar na Dinari gase tri Airtractora AT-802 dok su na požarištu Muć-Neorić bila angažirana dva Canadaira CL-415. Nakon gašenja tog požara Canadairi su odmah krenuli na novo požarište Perković kod Šibenika, a novi zahtjevi za angažiranjem zračnih snaga stigli su za najnovija požarišta na lokaciji Košljun na otoku Pagu i na prostoru Rasline kod Šibenika, gdje požare gase po jedan Canadair na svakom požarištu.

Na prostranoj vatrenoj fronti na Dinari zračne snage su u protekla tri dana izbacile oko 300 vodenih bombi ostvarivši više od 36 sati naleta na požarištu.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 168 požara (62 u Šibensko-kninskoj, 54 u Splitsko-dalmatinskoj, 40 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 1380 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 42 300 tona vode te je prevezeno 213 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Kanaderi - požar u Gornjoj Podstrani
1/16

Komentara 2

PI
Pikacu
14:46 06.08.2017.

Naši vatrogasci su časni ljudi...Mi stalno pomazemo drugima oko gasenja pozara a nama niko... Za BiH svake godine gasimo pozar a kad su oni nama gasili pozar.... regija i svijet nam se mogu klanjati i diviti

NO
nogogaz
16:30 06.08.2017.

Jedva čekam da nabavimo nove avione...migovi su istrošeni. A opremu za varogasce nek nam pokloni ko hoće... recimo zlovenci su nam poklonili 2 i po tone opreme...a mogu nam poklonit punno vise iz austrije italije madžarske njemačke...pa neku sitnicu za dobre odnose i srbi, bosanci, crnogorci, albanci, makedonci, bugari, rumunji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije