Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dražen živčić, demograf

Nastavi li se iseljavanje, Vukovar će za samo 20-ak godina biti veće selo

vukovar
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
18.11.2013.
u 17:00

Od 1991. do danas broj stanovnika u Vukovaru značajno je smanjen, a iznimno je loša dobna i spolna struktura stanovništva

Uz ratna stradanja i pitanje nestalih veliki je vukovarski problem i loša demografska slika o kojoj se malo ili nimalo ne govori.

– Demografi na to upozoravaju još od prije Domovinskog rata. Rat je, nažalost, to pitanje samo intenzivirao, a tome smo svi svjedoci na našim ulicama. Već godinama imamo lošu demografsku sliku koja je iz godine u godinu sve lošija i ako se nešto ne napravi ubrzo bi posljedice bi mogle izuzetno loše, kaže demograf i voditelj Instituta Ivo Pilar u Vukovaru Dražen Živić.

Od 1991. do danas broj stanovnika u Vukovaru značajno je smanjen, a iznimno je loša dobna i spolna struktura stanovništva. Živić kaže kako je dobno Vukovar bitno stariji u odnosu na ostatak Hrvatske te da uz to ima i veći broj žena u odnosu na muškarce.

– To su podaci koji upozoravaju na katastrofu. I natalitet je nizak, sve je manje generacija koje su potencijalni roditelji. Sve ovo bit će još izraženije za dvadeset do trideset godina, ističe Živić, dodajući kako bi se u Vukovaru, ne napravi li se nešto uskoro, za dvadesetak godina broj stanovnika mogao prepoloviti, odnosno, grad bi postao malo veće selo. Osnovni preduvjet za rješavanje demografskog problema jest ekonomski oporavak. Tako bi ponovno u grad došli mladi ljudi koji bi tu živjeli, radili i stvarali obitelji.

– Ništa se ne može napraviti preko noći pa ni riješiti ovaj problem. Neophodno je da se u sve uključi i država koja jedina ima moći i sposobnosti pokrenuti neke stvari. Svakako da su bitne i jedinice lokalne samouprave. Svi zajedno trebaju stvoriti uvjete za razvoj gospodarstva i privlačenje mladih. Pritom se mora stvoriti i pozitivno ozračje, istakao je Živić. Kaže da moramo biti svjesni da je ulaganje u mlade najisplativije ulaganje i da se ono sigurno vraća.

Komentara 6

DS
Don S
18:09 18.11.2013.

Ma ako nastave i dalje da djeluju "stožeri" koji ne birajući ni vrijeme ni sredstva, a ne zanimaju ih ni žrtve ni cijena koju plaćaju svi ostali koje teroriziraju. Ne samo da će Vukovar postati malo veće selo, nego će i cijela Hrvatska postati to isto. To jest dogodit će joj se da će dobar dio pogotovo mlađeg stanovništva biti prisiljen radi vlastite egzistencije potražiti mjesto za život negdje drugdje a ovdje će se naseliti neki drugi ljudi, iz nekih drugih zemalja.

SE
sestrićna
19:40 18.11.2013.

očito je i to nečija politička strategija..

VI
Vincanin
08:47 19.11.2013.

"Ništa se ne može napraviti preko noći pa ni riješiti ovaj problem". No, kako god to zvučalo, ovaj se problem najbolje rješava ako se radi preko noći. A dosada se svašta pokušavalo da se narod odvrati od svijesti da problem postoji pa je tako i ovaj vukovarski incident u funkciji tog odvraćanja, iako je problem ne samo općenacionalan već i kontinentalan, jer ga ima čitava Europa (osim Albanije, Kosova i Turske) u kojoj se također ne dopušta da narod(i) postanu svjesni da Titanic tone, iako glazba (politika) i dalje svira!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije