Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijavili ga OLAF-u

Sinčić: Jakovčić je prevario birače, šurovao je s Končarem

Ivan Vilibor Sinčić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Autori: Bojan Arežina, Hina
10.09.2018.
u 12:01

Zastupnik u skupštini Istarske županije Damir Grünbaum rekao je da je Danko Končar u Istri otvorio 30-ak tvrtki, a da su sve vlasništvo tvrtki iz egzotičnih zemalja, čiji su pak vlasnici, kako je rekao, ili Končar ili njegovi suradnici

Ivan Jakovčić prevario je svoje birače, rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za novinare Živog zida na temu prijave koju su podnijeli protiv IDS-ova europarlamentarca Jakovčića Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) zbog primanja naknade kao člana nadzornog odbora tvrtke Afarak Group. Zastupnik u skupštini Istarske županije Damir Grünbaum otvorio je pak pitanje porijekla novca poduzetnika Danka Končara, bivšeg CEO-a i sadašnjeg COO-a Afaraka.

Sinčić je rekao da rade novi korak u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj. 

– Ivan Jakovčić nalazio se i dandanas se nalazi u sukobu interesa. Primio je oko milijun kuna od tvrtke gospodina Končara. Mi smo takve aktivnosti prijavili OLAF-u (Europski ured za borbu protiv prijevara) – rekao je Sinčić, dodajući da je Jakovčić prevario svoje birače i narod Istre, koji su ga odabrali da brani njihove interese.

– A on je šurovao i poslovao s onim kojem uopće nije cilj nastaviti brodogradnju u Puli i Istri, to je gospodin Končar koji je bacio oko na nekretnine, i na dio gdje je Uljanik – rekao je Sinčić. Naglasio je da je Jakovčić tri-četiri mjeseca bio istodobno i župan i u odboru Afaraka.

Jakovčić nije Europskom parlamentu prijavljivao visinu naknada kako je propisano pravilnikom, a sporna je i moralna kategorija jer je izabran da zastupa interese Hrvatske i Istre, rekao je glavni tajnik stranke Tomislav Lukanić.

Ne moramo vršiti pritisak na OLAF kao na hrvatske institucije koje su u simbiozi s vlastima. Očekujemo da će OLAF odraditi istragu, da će nas obavijestiti njihov predstavnik i obavijestit ćemo javnost o svim koracima naše prijave – rekao je Lukanić. Na pitanje novinara rekao je da su kazne predviđene čak do suspenzije eurozastupničkog mjesta iako ne očekuje da će ovaj proces biti okončan do novih izbora za EP.

- Tvrtka Afarak za koju je lobirao gospodin Jakovčić umiješana je u aferu Paradise Papers u Panami gdje je otkriveno u offshore datotekama da gospodin Končar nije vlasnik 30 posto Afaraka, kao što je predstavio u Finskoj, već 70 posto. Automatski ga je porezna uprava Finske htjela natjerati da plati 200 milijuna eura vlasništva malim dioničarima. On se žalio, no žalbe mu neće pomoći. On je i kažnjen s 40 milijuna eura zbog svega što se događalo - rekao je zastupnik u skupštini Istarske županije Damir Grünbaum.

Dodao je da je Končar u Istri otvorio 30-ak tvrtki, a da su sve vlasništvo tvrtki iz egzotičnih zemalja, čiji su pak vlasnici, kako je rekao, ili Končar ili njegovi suradnici.

– On je potrošio u Istri gotovo 100 milijardi eura i kupio nekretnine, a na te nekretnine su se upisale egzotične tvrtke. Porijeklo tog novca se ne zna, on nikad nije rekao odakle mu novac – rekao je Grünbaum.

Pogledajte video prosvjeda radnika Uljanika:

Komentara 21

OL
olujadolazi
13:29 10.09.2018.

Sto posto podrška mrtvom IDS u.

PR
prajdali100
12:43 10.09.2018.

Tragedija ove države je POLITIKA I DORH !!!! Jakovčić je toliko involviran u kriminal i razne malverzacije da je upravo nevjerojatno kako nije iza rešetaka.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
12:08 10.09.2018.

Jakovčiću se smješi prdekana 😀

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije