Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED S RUBA ZNANOSTI

Zemljovidi drevnih kraljeva mora

Karta Pirija Rei’sa: Sačuvana je samo zapadna polovica, koja pokazuje obalu Atlantskog oceana, od Francuske i Kariba na sjeveru do Antarktike na jugu
import
12.04.2008.
u 16:59

U staroj Carskoj palači u Carigradu 1929. pronađen je zemljovid admirala turske mornarice Pirija Ibn Hadži Memmeda, poznatoga kao Piri Re’is. Karta je naslikana na pergamentu i datirana u 1513. godinu. Sačuvana je samo zapadna polovica, koja pokazuje obalu Atlantskog oceana, od Francuske i Kariba na sjeveru do Antarktike na jugu. Piri Re’is se pri crtanju svoje karte koristio s više lokalnih karata, koje je spajao u jednu.

Proučavanjem karte profesor Charles Hapgood uočio je pogreške, poput izostavljanja dijela obale Južne Amerike te dva puta ucrtane Amazone.
No, karta je predstavljala znanstvena dostignuća daleko ispred mogućnosti pomoraca i kartografa renesanse, srednjeg vijeka, arapskih geografa ili poznatih geografa starog vijeka. Karta se osjetno razlikuje od drugih karata Amerike iz 16. stoljeća jer prikazuje Južnu Ameriku i Afriku u ispravnim razmjernim geografskim dužinama. Širina se u 15. i 16. stoljeću mogla odrediti astronomskim promatranjima (no, jedno su promatranja stručnih ljudi odgovarajućom opremom, a drugo promatranja istraživača), no pomorci 16. stoljeća nisu imali drugi način kako otkriti dužinu osim pogoditi je. Kronometar će biti izumljen tek 250 godina kasnije.

S takvom zaostalošću znanosti o navigaciji u 16. stoljeću neobjašnjiva je preciznost zemljovida Pirija Re’isa, kako širine tako i dužine. Ona navodi na zaključak da je imao izvornu kartu Afrike, Europe i atlantskih otoka temeljenu na kartama koje su izvorno vjerojatno bile nacrtane nekom vrstom trigonometrijske projekcije prilagođene zakrivljenju Zemlje. Profesor Hapgood bio je prisiljen pripisati podrijetlo ovog dijela karte prethelenskim narodima, a ne geografima renesanse ili srednjeg vijeka, Arapima (koji su, što se dužine tiče, stajali jednako loše kao i svi ostali) ili Grcima.

Trigonometrija projekcije (tj. informacija o veličini Zemlje) navodi na rad aleksandrijskih zemljopisaca, ali poznavanje dužine upozorava na nepoznatu naciju pomoraca s instrumentima za otkrivanje dužine o kakvima Grci nisu mogli ni sanjati, a ni Feničani.

Karta De Canerio
Karta De Canerio nije pokazivala toliko sitne detalje kao neke druge karte jer je pokrivala puno veće područje. Međutim, dio karte De Canerio, čini se, bio je integralni dio karte Afrike; on nije tek odgovarao Africi već se činilo da je izvorno bio nacrtan istom trigonometrijskom projekcijom. Među najznačajnijim portolanskim kartama jest ona nacrtana, ili barem pronađena, u Veneciji 1484. godine. Značajna je zbog preciznosti i zato što se temelji i na trigonometriji i na tzv. sustavu dvanaest vjetrova, poznatom starim narodima.

Po tomu je jedinstvena među poznatim portolanskim kartama. Jedinstvena je i Reinelova karta Indijskog oceana – jedini portolan koji prikazuje obalu Australije. Prema Hapgoodu, zapanjujuće precizne karte nisu pronađene samo u zemljama Europe. Jedna je nađena u Kini i datira iz 12. st. Kvadratna rešetka slična portolanskoj kvadratnoj rešetki upućuje na povijesnu povezanost između te karte i karata sa Zapada.

Grenland bez leda
Pretpostavlja se da su kartu Zeno iz 1380. nacrtali Venecijanci Niccolo i Antonio Zeno, koji su u 14. stoljeću izveli slavno putovanje na Grenland i možda Novu Škotsku. No, karta upućuje na golemu starost jer pokazuje Grenland bez ledena pokrivača. Unutrašnjost je ispunjena danas nevidljivim planinama, a prikazane su rijeke koje utječu u more, i to u nekim slučajevima na mjestima gdje se danas niz planine do obale spuštaju veliki planinski ledenjaci. Seizmičke ekspedicije otkrile su da se topografija Grenlanda ispod leda poklapa s onom na karti Zeno.

Grenland koji prikazuje ptolomejska karta sjevera velikim je dijelom, ali ne cijelim, pokriven ledom. Oblik otoka upućuje na onaj na karti Zeno te je moguće da je stigao iz istoga drevnog izvora. Led je umjetnički naznačen – čini se da postoji sjaj kakav bi nastao refleksijom Sunčeva svjetla od leda. To upućuje na to da je ledena kapa u vrijeme crtanja ove karte na tome mjestu bila puno manja nego danas (kako se pretpostavlja da je bila tijekom prvotnog zaposjedanja Norveške).

Iako ledenjaci još postoje u Skandinaviji, u južnom dijelu Švedske ih nema. No, ova karta nacrtana je istim stilom kao i ledena kapa Grenlanda na karti Zeno te upućuju na ledenjake koji su ovu zemlju pokrivali krajem posljednjeg ledenog doba, prije oko 10.000 godina. Nitko u 15. stoljeću, u ranijem srednjem vijeku, ni u rimsko doba nije imao ni primisli o nekadašnjem postojanju leda u sjevernoj Europi, niti su mogli zamisliti ledenjake koji se protežu preko južne Švedske.

Egejski otoci i zaljevi
O drevnosti nekih od karata govore i prikazi mnoštva otoka Egejskog mora tamo gdje ih je danas mnogo manje (kao da su karte crtana dok je more bilo niže) ili prikazi zaljeva na ušćima nekih velikih europskih i američkih rijeka gdje su danas njihovi estuariji, čiji su nanosi mulja tijekom tisuća godina prekrili zaljeve.

Još je geograf Nordenskiöld osjetio da je u davnini postojala zemljopisna tradicija superiorna Ptolomejevoj. Te karte nisu mogli nacrtati ni srednjovjekovni pomorci ni grčki geografi. Dokazi upućuju na kulturu s višim stupnjem tehnologije od one u antici ili srednjem vijeku. Ona je u astronomiji, pomorskoj znanosti, kartografiji i, pretpostavimo, gradnji brodova morala biti puno razvijenija od Egipta, Babilona, Grčke i Rima, kao i bilo kojeg stanja kulture prije 18. stoljeća. U 18. st. prvi su put razvijeni praktični načini otkrivanja dužine i precizno je izmjeren opseg Zemlje. Tek u 19. stoljeću brodovi su, radi lova na kitove ili istraživanja, slani u arktička ili antarktička mora. Karte upućuju na to da je sve te stvari već učinio neki drevni narod.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije