Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domagoj Hajduković:

Želim čvrsto ujedinjen SDP i povjerenje birača u ljevicu

Domagoj Hajduković
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
21.09.2016.
u 17:55

SDP mora početi ponovno okupljati vrhunske ljude, intelektualce, nevladine udruge i sindikate, kaže mladi kandidat za šefa SDP-a

Zašto se odlučio kandidirati i što bi napravio u SDP-u kad bi postao novi šef stranke, razgovarali smo s 35-godišnjim kandidatom za novog šefa socijaldemokrata, šefom osječko-baranjskog SDP-a Domagojem Hajdukovićem.

Najmlađi ste kandidat. Ciljate li vi to na efekt koji je 2007. imao Zoran Milanović?

Ne nužno. Želim u novo poglavlje priče SDP-a unijeti mladost, energiju i nužnu svježinu novih ideja koje trebaju ljevici u Hrvatskoj, ali i u Europi.

Na čiju podršku računate?

Na podršku što većeg broja članova jer za sve vrijedi pravilo – jedan član, jedan glas.

Neki utjecajniji kolege s terena i iz Predsjedništva već su me javno podržali, ali ne bih gradio svoju priču na njihovim imenima, nego na platformi Novog poglavlja za stranku.

Govori se da iza vaše kandidature stoji Ivan Račan. Je li vam on savjetovao kandidaturu?

Razgovarao sam s mnogim ljudima pa tako i s Ivanom, ali da bude jasno: iza svoje kandidature stojim ja. Kako vrijeme odmiče, dobivam sve više pozitivnih reakcija članova.

Što nudite stranci, zašto bi članstvo trebalo glasati za vas?

Novo poglavlje za SDP znači SDP koji je čvrsto ujedinjen. Vidim stranku koja je uključiva, u kojoj su ideali koji su nekad okupljali na tisuće mladih zaista važni i u kojem sukobljavanje razmišljanja i ideja stranku gura samo naprijed, a ne nazad. Drugi je stup pravednost koja za mene, na konkretnom primjeru, znači raspravu o uvođenju „zip“ izbornih lista – živimo u 2016. i žene moraju imati jednake prilike kao muškarci. Uvijek smo postavljali demokratske standarde i to trebamo i nastaviti. Treće je iznimno važno, a to je vraćanje izgubljenog povjerenja građana u ljevicu. Sve to želim iznijeti pred članove, o tome razgovarati i zajedno s njima doći do najboljih rješenja.

Koji je najbolji put da SDP vrati povjerenje građana u ljevicu?

SDP mora početi ponovno okupljati vrhunske ljude, intelektualce, nevladine udruge i sindikate. Stranka se mora vratiti izvornim vrijednostima i postaviti vrijednosni minimum ispod kojeg se ne može ići i u tom smjeru moraju nastajati naše javne politike. Isto tako, ako ne vratimo vjeru u ideale, posebice mladima koji su se nekad okupljali upravo oko ideja slobode, solidarnosti, pravednosti, slobode i jednakosti, osjećat ću se vrlo razočarano kao progresivni ljevičar.

Za kojeg biste protukandidata i sami digli ruku?

Na prvom mjestu, Vesna, Ranko, Tonino i Orsat moji su prijatelji i kolege i to će tako ostati. Razgovarao sam sa svima i jasno smo se složili da je snažni i ujedinjeni SDP ono što je najvažnije. Na kraju, pobjednik mora biti jedino SDP i za to ćemo svi dići ruke.

SDP Primorsko-goranske županije traži da Glavni odbor poništi odluke o raspuštanju organizacija, a Davor Bernardić iz zagrebačke organizacije traži da tijela stranke ponište odluku o izbacivanju Kolarić. Slažete li se s time?

Odluke koje su donesene, dobre ili loše, dio su prošlosti. Ne namjeravam se baviti podjelama i oslanjati se na prošlost. Dio organizacija postupio je prema odlukama i održao konvencije pa preinačavanje odluka može biti kontraproduktivno.

Pozvali ste Aleksandru Kolarić u stranku. Treba li SDP vratiti i bivše članove Ivu Josipovića, Mirelu Holy?

Nisam se referirao na individualne slučajeve. Svima koji nisu radili protiv interesa SDP-a vrata moraju biti otvorena.

> > Još jedan SDP-ovac iz samog vrha stranke podržao kandidaturu Orsata Miljenića za novog šefa

> > Hajduković želi da SDP prvi uvede cik-cak liste na izborima

Komentara 14

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
18:03 21.09.2016.

LJevica je dobra,za brisanje guzice hahahaha

DU
Deleted user
18:05 21.09.2016.

Mlad čovijek mogao bi doprinjeti razvitku socijaldemokracije i transformacije partije u modernu socijaldemokratsku stranku. S druge pak strane tako sam razmišljao i kada su birali ZM kad ono čorak ispalo da je upravo obrnuto bio nazadniji od najtvrđih komunista.

Avatar delminium
delminium
18:12 21.09.2016.

SDP ce tesko do izbornog praga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije