Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Snažni napadi na Zaporižje: Raste broj poginulih, među njima i djeca

Ukrajina
Foto: Reuters
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.09.2022.
u 21:43

Glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da će predsjednik rusije Vladimir Putin prisustvovati ceremoniji u Kremlju na kojoj će se službeno pridružiti Rusiji

Danas je 219. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak će održati hitan sastanak s najvišim dužnosnicima na kojemu će se donijeti "bitne odluke", kao reakcija na planove Rusije da pripoji četiri ukrajinske regije. Predsjednik Joe Biden obećao je u četvrtak da SAD nikada neće priznati ruske teritorijalne pretenzije u Ukrajini. Četiri okupirana područja Ukrajine u petak će postati dio Rusije, priopćio je Kremlj. Ova vijest dolazi nakon što su posljednjih dana održani takozvani referendumi. Glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da će predsjednik Rusije Vladimir Putin prisustvovati ceremoniji u Kremlju na kojoj će se službeno pridružiti Rusiji. Ukrajinske snage oslobodile su cijeli Kupjansk i protjerale ruske trupe s njihovih preostalih položaja na istočnoj obali rijeke koja dijeli sjeveroistočni ukrajinski grad.

VIDEO Putin priznao ukrajinski Herson i Zaporižje kao neovisne države

Tijek događaja:

21:43 - Kyiv Post objavio je večeras kako je u napadu u Zaporižju, jednom od anektiranih područja, ubijeno najmanje 30 osoba. Među njima je i 11-godišnja djevojčica i 14-godišnji dječak.

Osim toga, u napadu je i 87 osoba ozlijeđeno, kao i trogodišnja djevojčica.


20:51 - Na gotovo cijeloj Ukrajini večeras su se oglasile sirene, na isti dan kada je Rusija potpisala dokument kojom je ''ozakonjena'' aneksija ukupno četiri ukrajinska područja.


19:57 - Na Crvenom trgu u Moskvi trenutno se održava koncert pop glazbe povodom aneksije četiri ukrajinska područja. 

Brojni građani okupili su se na trgu kako bi slušali popularne izvođače, a mnogi od njih vijore ruskim zastavama.

Novinar Wall Street Journala Matthew Luxmoore objavio je snimku na Twitteru uz komentar kako se ''ruske poznate osobe ponašaju kao Hitleri i pozivaju na ''Sveti rat'' s pozornice u Moskvi''. 


19:01 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da nedavne akcije Rusije označavaju najozbiljniju eskalaciju sukoba otkako je Vladimir Putin naredio svojim trupama da napadnu Ukrajinu.

- Putin je mobilizirao još stotine tisuća vojnika, uključio se u neodgovorno zveckanje nuklearnim oružjem i sada nezakonito pripojio više ukrajinskog teritorija. Zajedno, ovo predstavlja najozbiljniju eskalaciju od početka rata - kazao je na današnjoj konferenciji za medije, na dan kada je Rusija anektirala četiri ukrajinska područja.

NATO saveznici ponovno su potvrdili svoju "nepokolebljivu potporu" neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, rekao je.

Putin neće spriječiti vojni savez da podrži Ukrajinu u obrani od Rusije, dodao je. 


18:48 - Vladimir Putin večeras se obratio okupljenima na Crvenom trgu u centru Moskve nakon što je potpisao ugovore o aneksiji četiri ukrajinska područja. 

- Danas je povijesni dan. Dan istine i pravde - kazao je. 

- Dragi prijatelji, učinit ćemo sve kako bismo podržali našu braću i sestre u Zaporižju i Hersonu, te u Donjecku i Lugansku. Učinit ćemo sve da podignemo razinu sigurnosti na ovim prostorima za te ljude. Učinit ćemo sve da obnovimo gospodarstvo i obnovimo infrastrukturu, izgradimo škole, nove ustanove, bolnice - dodao je.

- Postali smo jači jer smo zajedno. Imamo istinu. A istina znači moć. A to znači pobjedu. Pobjeda će biti naša - završio je Putin svoj govor.


18:02 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba kazao je kako se Ukrajini aneksijom ''ništa ne mijenja'' te da će nastaviti oslobađanjem svog teritorija kojeg je okupirala Rusija. 

''Pokušavajući pripojiti ukrajinske regije Donjeck, Lugansk, Zaporižje i Herson, Putin pokušava zgrabiti teritorije koje čak ni fizički ne kontrolira na terenu. Za Ukrajinu se ništa ne mijenja: nastavljamo s oslobađanjem naše zemlje i naroda, vraćanjem teritorijalne cjelovitosti'', napisao je.


17:15 - Čelnici zapadnih zemalja u petak su i kolektivno, poput Europskog vijeća, i pojedinačno osudili rusku aneksiju četiriju okupiranih ukrajinskih regija. 

Čelnici 27 država članica EU “nedvosmisleno odbacuju i osuđuju” nelegalnu aneksiju četiriju ukrajinskih okupiranih područja. Ona je ništetna i ne proizvodi nikakve pravne učinke, poručili su. 

“Čvrsto odbacujemo i nedvosmisleno osuđujemo ilegalnu rusku aneksiju ukrajinskih područja Donecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona", kaže se u izjavi članova Europskog vijeća, to jest šefova država ili vlada 27 država članica.

Čelnici EU-a ističu da nikada neće priznati pseudo referendume koje je Rusija osmislila kao izgovor za daljnje kršenje ukrajinske neovisnosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta.

Sjedinjene Države u petak su najavile uvođenje novih i "oštrih" sankcija protiv Rusije, osudivši "lažne" aneksije teritorija u Ukrajini.

U oštroj poruci Sjedinjene Države upozoravaju i da će, u dogovoru sa zemljama članicama grupe G7 sankcionirati "svaku zemlju, pojedinca ili entitet" koji pruža političku ili gospodarsku potporu pokušajima Rusije da "nezakonito preuzme teritorije u Ukrajini".

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova najoštrije osuđuje nezakonit čin 'priznavanja neovisnosti' i 'pripajanja' dijelova ukrajinskih regija Herson, Doneck, Luhansk i Zaporižja u Rusku Federaciju".

"Nizozemska nikada neće priznati ovu aneksiju, kao što ne priznajemo ni aneksiju Krima", kazao je danski premijer Mark Rutte.

U priopćenju grčkoga ministarstva vanjskih poslova stoji da je ruska "odluka nezakonita jer očigledno krši međunarodno pravo, zbog čega je ništavna."

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen rekla je da "ilegalna aneksija ukrajinskih regija, koju je proglasio Putin neće ništa promijeniti. Sva područja koja su ilegalno okupirali ruski osvajači dio su Ukrajine i uvijek će biti dio ove suverene nacije."

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier osudio je referendume i njihovo skoro pripajanje Rusiji te kazao da EU "ne kani prihvatiti navodne rezultate referenduma ni pomicanje granica".

Dodao je da režim ruskoga predsjednika utječe na to da sukob sve više eskalira te je istaknuo kako Njemačka mora nastaviti podupirati Ukrajinu "financijski, humanitarno, politički i vojno", koliko god to bude potrebno.

"Ovaj rat je napad na međunarodno pravo i na vrijednosti liberalnih demokracija - na naše vrijednosti", rekao je.

Britanska premijerka Liz Truss je kazala kako će Britanija regije Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižju prihvatiti isključivo kao dijelove ukrajinskog teritorija te je dodala da ruski predsjednik Vladimir Putin krši međunarodno pravo.

"Putinu se ne može dopustiti da mijenja međunarodne granice grubom silom. Potrudit ćemo se da izgubi ovaj nezakoniti rat. On je još jedanput djelovao u suprotnosti s međunarodnim pravom, zanemarujući pritom ukrajinski narod, premda tvrdi da ga predstavlja", rekla je britanska premijerka. 

Giorgia Meloni, koja će idući mjesec biti i službeno imenovana talijanskom premijerkom kazala je da rusko pripajanje četiriju ukrajinskih regija nema "ni pravnu ni političku vrijednost".

Dodala je kako ruski ruski predsjednik Vladimir Putin "još jednom demonstrira svoju neoimperijalističku viziju u sovjetskom stilu, a ona prijeti sigurnosti cijeloga europskog kontinenta". Meloni je pozvala zapadne zemlje na na jedinstvo pred akcijama Moskve.


17:02 - Sjedinjene Američke Države uvode sankcije stotinama ruskih ljudi i tvrtki kao odgovor na današnje pripajanje četiri ukrajinskih regija Rusiji. 

Predsjednik Biden također je osudio 'lažni' pokušaj Vladimira Putina da se dočepa zemlje koja predstavlja gotovo petinu Ukrajine i rekao da će SAD uvijek poštivati ​​'međunarodno priznate granice'.

>> VIŠE OVDJE


16:19 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je kako Ukrajina službeno podnosi zahtjev za pristupanjem NATO-u.

Njegovu objavu na Telegramu prenosimo u cijelosti: 

''De facto, već smo se probili u NATO.

De facto, već smo dokazali kompatibilnost sa standardima Saveza. Oni su stvarni za Ukrajinu - stvarni na bojnom polju i u svim aspektima naše interakcije.

Vjerujemo jedni drugima, pomažemo jedni drugima i štitimo jedni druge. Ovo je Savez. Danas, Ukrajina se prijavljuje kako bi to i ozakonila. U procesu koji je u skladu s našom vrijednošću zaštite cijele naše zajednice.

Na ubrzani način.

Poduzimamo odlučujući korak potpisivanjem zahtjeva Ukrajine za ubrzani pristup NATO-u'', napisao je kao oštar odgovor na danas formalno anektirana područja u Ukrajini.

Naknadno je Zelenski objavio i iduće korake u sukobu s Rusijom. 

''Upravo je završena sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu. Imamo rješenje.  Prvi je da će samo put jačanja Ukrajine i protjerivanja okupatora s cijelog našeg teritorija vratiti mir. Ići ćemo ovim putem.

Drugo, Ukrajina je bila i ostala predvodnik u pregovaračkim naporima. Naša je država uvijek nudila Rusiji da se ravnopravno, pošteno, dostojanstveno i pošteno dogovorimo o suživotu. Očito je da je to nemoguće s ovim ruskim predsjednikom. On ne zna što su dostojanstvo i poštenje. Stoga smo spremni na dijalog s Rusijom, ali već s drugim predsjednikom Rusije. I treće, moramo pravno evidentirati sve ono što smo zapravo već postigli. U Ukrajini se odlučuje o sudbini demokracije u obračunu s tiranijom'', napisao je.


15:57 -   Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odbacila je aneksiju koju je danas proglasio Vladimir Putin nad četiri ukrajinske pokrajine.

"Ilegalna aneksija koju je Putin proglasio neće ništa promijeniti. Sva područja koja su nezakonito okupirali ruski osvajači su ukrajinska zemlja i uvijek će biti dio ove suverene nacije", navela je.

 


15:30 - Europska komisija je u petak pozvala granične službe i konzulate država članica da strože nadziru zahtjeve za ulaznim vizama ruskih građana, kojih veliki broj nastoji pobjeći iz zemlje nakon što je proglašena djelomična mobilizacija.

“Europska unija jest i uvijek će biti prostor azila. Ali ovo sada je prije svega sigurnosno pitanje - povećani nadzor kod izdavanja viza i strože granične kontrole omogućit će nam da se zaštitimo i očuvamo jedinstvo”, rekao je potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas.

Komisija je na zahtjev država članica objavila ažurirane smjernice o postupku izdavanja viza i graničnim kontrolama za ruske građane na vanjskim granicama EU-a.

“Sigurnosna prijetnja je realna i EU će zaštiti sebe i naše građane”, rekla je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson, ističući da je potreban zajednički pristup na vanjskim granicama EU-a prema ruskim građanima i kod izdavanja kratkoročnih viza.


14:31 - Ruski predsjednik Vladimir Putin predsjeda ceremonijom potpisivanja sporazuma o pripojenju četiri ukrajinske regije Rusiji, a na kojoj se pokreće aneksija 15 posto ukrajinskog teritorija.

Ranije je, nakon održanih referenduma, priznao okupirane ukrajinske regije Herson i Zaporižju kao neovisne države. Osim u njima, referendumi su također održani u Luhansku i Donjecku koje je Putin priznao kao neovisne u veljači. Vladimir Putin rekao je da su građani četiri regije koje Rusija planira pripojiti donijeli odluku.

- Rezultati su poznati - rekao je govoreći o referendumima i dodao: - Siguran sam da će Savezna skupština podržati četiri nova subjekta Ruske Federacije jer je to volja milijuna ljudi.

Više o tome, pročitajte OVDJE


12:50 - Kremlj je ponovio da će svaki napad na ukrajinski teritorij koji je pripojila Rusija smatrati činom agresije na samu zemlju.

Na pitanje hoće li Rusija nakon potpisivanja dokumenata o aneksiji napade ukrajinskih snaga na anektirane teritorije doživljavati kao čin agresije na Moskvu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "To neće biti ništa drugo". prenosi CNN. 


12:40 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske snage koje su izvele raketni napad na konvoj u Zaporižju teroristi.

- Okupatori su samo jutros ispalili 16 projektila na Zaporižje i okolicu. To mogu samo pravi teroristi, kojima ne bi trebalo biti mjesta u civiliziranom svijetu - navodi Zelenski. 

Broj poginulih u granatiranju popeo se na 25, a oko 50 ljudi je ranjeno, među kojima ima i djece, prema Uredu glavnog tužitelja.

Predsjednik Zelenski ističe kako se neprijatelj pokušava osvetiti za svoje neuspjehe te kako "cinično uništava mirne Ukrajince".

- Krvoločni gadovi! Sigurno ćete odgovarati. Za svaki ukrajinski život koji ste uzeli! - zaključuje predsjednik. 


12:23 - Takozvana “Narodna milicija Donjecke Narodne Republike (DPR)” objavila je na Telegramu da su prve ruske trupe iz djelomične mobilizacije stigle u Donjeck.

"Prvi vojnici pozvani na služenje vojnog roka u djelomičnoj mobilizaciji objavljenoj u Rusiji stigli su u zonu specijalne vojne operacije, na teritoriju DNR. Sada na poligonima prolaze intenzivni tečaj borbene obuke, koji uzima u obzir iskustvo iz borbi posljednjih mjeseci. Stanovnici Narodne Republike s oduševljenjem su dočekali dolazak snaga i zahvaljuju predsjedniku Ruske Federacije na odluci", navode.

Podsjećamo, Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja jedine su članice UN-a koje priznaju DNR kao legitimnu vlast. Ruski predsjednik bi danas trebao objaviti pripajanje Donjecka i Luhanksa Ruskoj Federaciji, a to temelji referendumom čiju zakonitost i legitimnost su odbacile zapadne zemlje.


12:!3 - Kremlj nastavlja kršiti svoje procedure "djelomične mobilizacije" i proturječi vlastitim porukama iako istovremeno priznaje sustavne propuste unutar ruske birokracije samo 8 dana nakon proglašenja mobilizacije, piše Institut za proučavanje rata.


11:26 - Glavni ruski obavještajac rekao je da Moskva ima materijale koji upućuju na to da je Zapad imao ulogu u puknućima podmorskih plinovoda Sjevernog toka, izvijestile su ruske novinske agencije.

>> OPŠIRNIJE


10:15 - Liječnica američke vojske Jamie Lee Henry i i njezina supruga, civilna liječnica, Anna Gabrielian optužene su da su planirale podijeliti povjerljive informacije o pacijentima u vojnoj bolnici. Navodno su rekle tajnom agentu FBI-a da ih je motivirao patriotizam za Rusiju, navodi BBC

Tužitelji su rekli da su htjele pomoći ruskoj vladi da "stekne uvid u zdravstveno stanje pojedinaca povezanih s američkom vladom i vojskom". U optužnici se navodi da je bojnica Henry planirala iskoristiti svoju sigurnosnu dozvolu kako bi dobila pristup privatnoj medicinskoj dokumentaciji iz bolnice u Fort Braggu, velikoj vojnoj bazi u kojoj je radila.

Dr. Gabrielian optužena je da je planirala podijeliti informacije s mjesta gdje je radila, za koje se vjeruje da je bila bolnica Johns Hopkins u Baltimoreu. Ona je navodno ponudila pomoć ruskom veleposlanstvu u Washingtonu prije nekoliko mjeseci, nakon ruske invazije na Ukrajinu. Sredinom kolovoza obratila joj se osoba koja je tvrdila da radi za rusko veleposlanstvo, a koja je zapravo bila agent FBI-a. Tijekom sastanka, navodi se u optužnici, rekla je agentu da je "motivirana patriotizmom prema Rusiji, čak i ako je to značilo da će biti otpuštena ili otići u zatvor". Rekla je agentu i kako ima pristup medicinskim informacijama u bazi i uvid u to kako SAD obučava vojsku za pružanje pomoći Ukrajini.


09:57 - Deseci tisuća vojno sposobnih muškaraca pobjegli su preko granice nakon odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina o mobilizaciji. S druge strane, muškarci diljem zemlje, uz pljesak svojih žena i majki, ukrcavaju se u autobuse koji će ih odvesti u centre za obuku.

Ovi muškarci dokaz su javne podrške ratu u Ukrajini i rastuće polarizacije u zemlji, rekao je Denis Volkov iz Levada centra, neovisne agencije za istraživanje javnog mnijenja.

>> OPŠIRNIJE


09:55 - Ruske vlasti demantirale su da su krive za napad na civilni konvoj na izlazu iz Zaporožja te okrivile ukrajinske snage. 

- Ukrajinski militanti pogodili su konvoj s desecima civilnih automobila u koloni - rekao je Volodimir Rogov, jedan od proruskih vođa.

>> OPŠIRNIJE


09:10 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je informacije obrambene obavještajne službe o situaciji u Ukrajini. 

- Zdravstvena opskrba ruskih borbenih trupa u Ukrajini vjerojatno postaje sve gora. Nekim novomobiliziranim ruskim rezervistima naređeno je da sami nabave zalihe prve pomoći, uz savjet da su ženski sanitarni proizvodi isplativo rješenje. Medicinska obuka i svijest o prvoj pomoći vjerojatno su loši - navodi se. 

- Nedostatak povjerenja ruskih vojnika u dostatnu medicinsku opskrbu gotovo sigurno pridonosi opadanju morala i nedostatku volje za poduzimanjem ofenzivnih operacija u mnogim jedinicama u Ukrajini - dodaje ministarstvo.


09:00 - Ukrajinski dužnosnici navode kako su 23 osobe ubijene u napadu ruskih snaga na civilni konvoj koji je napuštao grad Zaporožje, a ozlijeđeno je 28 osoba.

- Neprijatelj je izveo raketni napad na civilni humanitarni konvoj na izlazu iz Zaporožja - rekao je Oleksandr Starukh, načelnik regionalne vojne uprave Zaporožja, prenosi CNN.

- Ljudi svaki dan napuštaju Zaporožje kako bi pomogli svojim rođacima, isporučili vitalne lijekove civilnom stanovništvu i vratili se natrag - naveo je Ivan Fedorov, gradonačelnik okupiranog grada Melitopolja.

- Nemoguće je u ovom trenutku čak ni izbrojati broj mrtvih i ranjenih - dodao je.


7:45 - Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak će četiri okupirane ukrajinske regije pripojiti Rusiji na svečanosti u Velikoj kremaljskoj palači u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov najavio je dan ranije da će Putin dokumente o aneksiji potpisati u prisutnosti čelnika četiri regije koje je imenovala Moskva. Putin će održati govor na ceremoniji, a navečer je planiran koncert na Crvenom trgu.

Putin je u četvrtak navečer potpisao ukaz o priznanju Hersona i Zaporižje kao neovisnih država što je preduvjet da regije podnesu zahtjev za pridruživanje Ruskoj Federaciji. Luhansk i Doneck je Putin već priznao kao neovisne države u veljači u vrijeme kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.

Ruske okupacijske vlasti u regijama Luhansk, Doneck, Zaporižja i Herson održale su prošlog tjedna referendume u tim pokrajinama za napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji. Bilo je izvješća o građanima koji su bili prisiljeni na glasovanje, ponekad i pod prijetnjom oružjem.

Ukrajina i zapadne sile osudile su petodnevno glasovanje koje je završilo u utorak, rekavši da njihov rezultat od preko 99 posto potpore odcjepljenju nikada neće biti međunarodno priznat.

Područja na istoku i jugu Ukrajine okupirana su ubrzo nakon početka invazije ruskih snaga u veljači.

Njihovo uključivanje u ruski teritorij označava dramatičnu eskalaciju u Putinovom sedmomjesečnom ratu.

Vojni uspjesi Kijeva početkom rujna natjerali su Putina da žurno organizira 'referendume' o aneksiji i mobilizira stotine tisuća Rusa u vojsku, što je potez koji je doveo do egzodusa iz Rusije.

Ruski čelnik rekao je prošli tjedan da će Moskva ukrajinske napade na anektirane regije vidjeti kao napade na samu Rusiju i da će upotrijebiti sva sredstva da ih obrani - što je produbilo zabrinutost zbog toga što Rusija posjeduje nuklearno oružje.

Rusija je anektirala Krim, poluotok u južnoj Ukrajini, 2014. godine.

Zajedno s Krimom, gotovo 20 posto teritorija Ukrajine je pod kontrolom Rusije, iako je Kijev posljednjih tjedana vratio dio okupiranog teritorija.


7:25 - Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je okupirane ukrajinske regije Herson i Zaporižju kao neovisne države prije njihova službenog pripojenja.

Putinovi dekreti o tome objavljeni su u Moskvi u četvrtak navečer i preduvjet su da regije podnesu zahtjev za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Više pročitajte OVDJE.


6:38 Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u četvrtak da je još prerano reći tko bi mogao stajati iza puknuća plinovoda Sjeverni tok.

"Kad govorimo o napadu - ili oštećenju plinovoda, u ovom trenutku mislim da postoji mnogo nagađanja. Ali, iskreno, dok se ne obavi potpuna istraga, nitko neće moći sa sigurnošću utvrditi što se dogodilo", rekao je Austin na konferenciji za novinare na Havajima.

Austin je dodao da je o incidentu razgovarao sa svojim danskim kolegom u srijedu, "i on mi je istaknuo da će proći nekoliko dana prije nego što uspiju dovesti pravi tim koji će pokušati utvrditi što je bolje moguće što se dogodilo."

"Dok ne dobijemo dodatne informacije ili dok ne budemo mogli napraviti daljnju analizu, nećemo nagađati tko je odgovoran", rekao je Austin.

Europska unija istražuje uzrok curenja plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 ispod Baltičkog mora kojima upravlja ruski Gazprom, a sumnja na sabotažu.

Rusija je u četvrtak objavila da će SAD imati koristi od puknuća plinovoda Sjeverni tok. Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je na brifingu da će SAD moći povećati svoju prodaju ukapljenog prirodnog plina (LNG) ako se cjevovodi trajno izbace iz upotrebe. Zaharova je također pozvala da istraga EU-a bude "objektivna".


6:30 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je pripadnike manjina diljem Rusije da se odupru pokušajima mobilizacije, poručivši im da ne moraju poginuti u "sramotnom ratu".

Zelenskij je to rekao u video poruci uoči ceremonije kojom će se u petak u Kremlju obilježiti pripojenje Rusiji četiriju ukrajinskih regija pod ruskom okupacijom.

U vojnim kontingentima koji su poslani u Ukrajinu pretežno su pripadnici manjina, uglavnom s područja Kavkaza na jugu Rusije i iz Sibira, a u nekim siromašnim dijelovima zemlje izbili su prosvjedi protiv masovne mobilizacije.

"Ne morate umrijeti u Ukrajini. Vaši sinovi ne moraju umrijeti u Ukrajini", rekao je Zelenski, stojeći pokraj kijevskoga spomenika imamu s Kavkaza.

Rekao je da je Rusija u izolaciji zbog rata koji je želio jedino predsjednik Vladimir Putin, koji "neće stati" na prvom valu mobilizacije.

"Bit će ih još. Pokušat će oduzeti još više života... nitko ne mora sudjelovati u sramotnom ratu".

Prema dostupnim podacima o vojnim žrtvama koje je prikupila ruska istraživačka podružnica iStories, najviše poginulih u sukobu je iz Burjatije, na granici Mongolije, i Dagestana, pretežno muslimanske regije na Kaspijskom moru.

U prosvjedima protiv mobilizacije koji su prošli tjedan izbili u Dagestanu uhićeno je više od 100 osoba.

VIDEO Oprez, uznemirujuć sadržaj! Tuga ruskih obitelji dok im mobiliziraju muškarce: Suze i zagrljaji na oproštaju

Ključne riječi

Komentara 34

DU
Deleted user
19:26 30.09.2022.

Sad idu u referendum neruski narodi u RF, Dagestanci, Jakuti, Čečeni i još 30 milijuna drugih sa 70 % teritorije koja im pripada.

DU
Dubravazg
08:39 30.09.2022.

Vrag nikad ne spava i uvijek laže.

DU
Deleted user
19:40 30.09.2022.

hallo ADMIn,molim erratum. stoji :Nizozemska nikada neće priznati ovu aneksiju, kao što ne priznajemo ni aneksiju Krima", kazao je danski premijer Mark Rutte.'Rutte je premijer Kraljevine Nizozemske a ne Danmark-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije