Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILA MOSKVA

Putin priznao ukrajinski Herson i Zaporižje kao neovisne države

Foto: REUTERS/PIXSELL
1/9
30.09.2022.
u 07:26

Sva četiri teritorija traže pridruživanje Rusiji, a Putin planira formalizirati njihovo pripajanje na ceremoniji u Kremlju u petak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je okupirane ukrajinske regije Herson i Zaporižje kao neovisne države prije njihova službenog pripojenja.

Putinovi dekreti o tome objavljeni su u Moskvi u četvrtak navečer i preduvjet su da regije podnesu zahtjev za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Moskva je posljednjih dana održala nezakonite referendume u tim regijama kako bi opravdala njihovu aneksiju i tvrdi da su obje većinom glasale za pripajanje Rusiji.

Referendumi su također održani u Luhansku i Donecku, koje je Putin već priznao kao neovisne u veljači u vrijeme kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.

Sva četiri teritorija traže pridruživanje Rusiji, a Putin planira formalizirati njihovo pripajanje na ceremoniji u Kremlju u petak.

Aneksije nisu međunarodno priznate i smatraju se kršenjem međunarodnog prava.

Putin će u petak anektirati četiri ukrajinske regije

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenut će u petak službenu aneksiju 15 posto ukrajinskog teritorija i predsjedati ceremonijom potpisivanja sporazuma o pripojenju četiri ukrajinske regije Rusiji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se ceremonija održati u petak u 15 sati po moskovskom vremenu "u povodu sporazuma o pripojenju novih teritorija Ruskoj Federaciji".

Potpisat će se sporazumi "sa sva četiri teritorija koja su održala referendume i uputila odgovarajuće zahtjeve ruskoj strani", rekao je Peskov.

Ukrajina i Zapad osudili su lažne referendume, održane sedam mjeseci nakon početka ruske invazije

Putinova odluka da četiri regije pripoji Rusiji znači da će Moskva oduzeti golema područja u istočnoj i južnoj Ukrajini, koja čine oko 15 posto ukupnog teritorija Ukrajine.

Nakon ceremonije potpisivanja u Kremlju, Putin će održati veliki govor i sastat će se sa šefovima ukrajinskih regija koje je imenovala Moskva, priopćio je Kremlj.

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 62

ŽU
ŽutiMrav
07:33 30.09.2022.

Putin je mozgovit čovjek koji zaboravlja da čovjek snuje a Bog odlučuje.

Avatar zapadna turska
zapadna turska
08:42 30.09.2022.

ovo što putin radi je totalno iracionalno...umjesto da sačeka s aneksijom nakon lažiranih ferenduma i krene u pregovore s ukrajinom radi nekakvog kompromisa, aneksijom tih teritorija prekida svaku mogućnost pregovora i tjera ukrajinu i rusiju u višegodišnji rat u kojem će naravno USA i NATO nastaviti podržavati ukrajinu dok će rusija sve više propadati i biti sve izoliranija...jednostavno ne razumijem tu iracionalnost putina jer ukrajina se nikada neće odreći svog teritorija?!

HI
HiroGlifi
08:50 30.09.2022.

Priznaje ih a ne zna im ni granice jer se svakodnevno smanjuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije