Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'mobilizacija pogoršala podjele'

Putinu pada podrška, no invaziju podržava 72% Rusa: 'Kada vas domovina zove, morate se odazvati'

Russian reservists depart for military bases during mobilisation of troops in Volzhsky
Foto: Stringer/REUTERS
1/5
30.09.2022.
u 09:48

Od početka mobilizacije pojavile su se Telegram grupe u kojima žene dijele savjete kako ostati u kontaktu sa svojim partnerima ili sinovima. Ljudmila, koja vodi jednu od grupa, rekla je: “Ponosna sam na svog muža. Rusija je pribijena uza zid i moramo uzvratiti”.

Deseci tisuća vojno sposobnih muškaraca pobjegli su preko granice nakon odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina o mobilizaciji. S druge strane, muškarci diljem zemlje, uz pljesak svojih žena i majki, ukrcavaju se u autobuse koji će ih odvesti u centre za obuku.

Ilya se vratio s posla, a supruga ga je čekala s dokumentima za mobilizaciju. Brzo je spakirao svoje torbe i sljedećeg jutra otišao u svoj lokalni regrutni centar u Irkutsku, gradu na Bajkalskom jezeru u Sibiru. 

- Kada vas domovina zove, morate se odazvati. Odlučio sam da neću izbjegavati mobilizaciju i da ću braniti zemlju - rekao je 27-godišnji vozač autobusa, prenosi The Guardian.

Ovi muškarci dokaz su javne podrške ratu u Ukrajini i rastuće polarizacije u zemlji, rekao je Denis Volkov iz Levada centra, neovisne agencije za istraživanje javnog mnijenja.

- Nacija se podijelila, a mobilizacija je dodatno pogoršala postojeće podjele. Zapadno orijentirani, moderniji, urbani dio stanovništva želi otići, ali još uvijek postoji velika jezgra muškaraca koja to neće izbjeći. Često su manje obrazovani, siromašniji i više ovisni o državi - navodi.

Kremlj, koji je naizgled svjestan tih podjela, žarko je želio iskoristiti više ruralnih područja za svoju akciju mobilizacije, a vlasti navodno žele svesti regrutiranje "na minimum" u glavnim gradovima regije.

Anketa koju je objavio Levada centar pokazala je da je udio Rusa koji "u potpunosti" ili "donekle" podržavaju ono što Kremlj naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" pao otkako je Putin naredio mobilizaciju, ali još uvijek iznosi 72%

Volkov je rekao kako vjeruje da su rezultati vjerodostojni. Rekao je da je ključni izvor potpore ruskoj vojsci ideja, koju svakodnevno ponavljaju na državnoj televiziji i koju imaju mnogi u zemlji, da je Rusija uključena u širi rat s NATO-om i Sjedinjenim Državama. Intervjui i ankete pokazuju da su neki Rusi također prihvatili neutemeljenu tvrdnju Kremlja da je Rusija pod opsadom sa zapada i da nije imala izbora nego da napadne Ukrajinu.

- Moj muž se ne bori samo protiv Ukrajine, već i protiv NATO-a. Nemamo mnogo saveznika - rekla je Ljudmila čiji je suprug Sergej mobiliziran ovaj tjedan.

Od početka mobilizacije pojavile su se Telegram grupe u kojima žene dijele savjete kako ostati u kontaktu sa svojim partnerima ili sinovima. Ljudmila, koja vodi jednu od grupa, rekla je: “Ponosna sam na svog muža. Rusija je pribijena uza zid i moramo uzvratiti”.

Unatoč kontinuiranoj podršci mnogih Rusa Putinovoj invaziji, anketa Levada centra pokazala je da je 70% ispitanika reagiralo sa "strahom", "terorom" i "šokom" na naredbe o mobilizaciji. Također je utvrđeno da je ocjena odobravanja Putina pala za šest bodova, što je najveći pad od početka rata.

VIDEO Oprez, uznemirujuć sadržaj! Tuga ruskih obitelji dok im mobiliziraju muškarce: Suze i zagrljaji na oproštaju

Komentara 12

ŽU
ŽutiMrav
09:57 30.09.2022.

Tko se mača lača,od mača i pogiba,dragi Rusi.

FU
Fusnota
13:33 30.09.2022.

Nakon završetka rata bit će plodna ukrajinska zemlja, Naravno ukoliko se nastave uspješne ukrajinske spec operacije tjeranja agresora.

B2
bordon 2
14:47 30.09.2022.

Srbi kažu da je uredu otimati tuđe ukoliko tu živi veći postotak onih koji otimaju u odnosu na one kojima se otima. Sad su se sjetili da bi na isti način Kosovo moglo otići u Albaniju. S tim da na Kosovu živi preko 90% Albanaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije