Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Rusi optužuju Veliku Britaniju za napade na flotu u Crnom moru: 'Preduboko su u ovom sukobu'

Ukraine conflict - departure naval reconnaissance ship "Alster
Foto: Axel Heimken/DPA
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.11.2022.
u 23:43

Arapski čelnici su se klonili zauzimanja strana u ratu koji Rusija vodi u Ukrajini i pozvali su na političko rješenje sukoba koji je uzeo ekonomski danak u nekoliko njihovih zemalja.

Rusija je rekla da je njezin najvažniji prioritet izbjeći nuklearni sukob između svjetskih nuklearnih sila, no optužila je Zapad da "potiče provokacije oružjem masovnog uništenja".

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

23:36 - Rusija je u četvrtak optužila Veliku Britaniju da je „preduboko“ uključena u sukob u Ukrajini, upozorivši je da riskira „opasnu“ eskalaciju krize.

Andrej Kelin, ruski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu, tvrdi da su britanski „specijalisti“ uključeni u drski napad bespilotnim letjelicama na rusku crnomorsku flotu krajem tjedna, u kojem su navodno oštećena tri bojna broda, uključujući zapovjedni brod Makarov.

Nakon što je britanska veleposlanica u Moskvi Deborah Bronnert ranije pozvana u rusko ministarstvo vanjskih poslova u vezi s tim navodima, Kelin je rekao da će Kremlj “poprilično uskoro” objaviti svoje dokaze.

“Jako dobro znamo za sudjelovanje britanskih specijalista u obučavanju, pripremanju i izvršavanju planova protiv ruske infrastrukture i ruske flote u Crnom moru. Znamo da je to učinjeno“, rekao je.

Foto: Stefan Rousseau/PRESS ASSOCIATIO

„To je opasno. Može nas dovesti do točke, rekao bih, bez povratka - povratak je uvijek moguć, no trebali bismo izbjegavati eskalaciju. Ovo je upozorenje da je Britanija preduboko u ovom sukobu. To znači da situacija postaje sve opasnija“, dodao je Kelin.

Kelin je kazao da Rusija također nastavlja s istragom eksplozija, u kojima su u rujnu oštećeni podvodni plinovodi Sjeverni tok 1 i 2, dodavši da su britanske specijalne postrojbe bile uključene u obuku Ukrajinaca za korištenje eksploziva i podvodnih dronova.

Na zapadu postoji opća sumnja da su eksplozije posljedica djelovanja samih Rusa u pokušaju da povećaju pritisak na europske zemlje u smislu rastućih cijena energije.

Glasnogovornik britanske vlade je rekao da su ruske optužbe pokušaj „odvraćanja pozornosti“ od njene ilegalne invazije na Ukrajinu i njene gubitke, koje nastavlja trpjeti na bojišnici.


22:23 - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak jednokratnu isplatu 195.000 rubalja (otprilike 24.000 kuna) za regularne pripadnike vojske s ugovorom i one unovačene da se bore u Ukrajini, objavio je Kremlj.

Moskva je prošlog tjedna rekla da je "djelomična mobilizacija“ 300.000 rezervista završila, no priznala je da je bilo poteškoća.

Više od 2000 ljudi uhićeno je na prosvjedima uslijed negodovanja javnosti zbog slučajeva mobilizacije unatoč izuzećima zbog medicinskih razloga ili nedostatka vojnog iskustva.

Putin je u odredbi objavljenoj na internetskim stranicama Kremlja rekao da je svrha isplate “pružiti dodatne mjere socijalne podrške” pripadnicima redovnih oružanih snaga s ugovorom i regrutima. Nisu pružene dodatne pojedinosti.

Minimalna mjesečna plaća za vojnike s ugovorom iznosi 160.000 rubalja (nešto manje od 20 tisuća kuna), što je gotovo tri puta više od prosječne plaće u Rusiji.


21:43 - Finska i Švedska ispunile su uvjete koje je u lipnju od njih zatražila Turska te bi Ankara uskoro trebala odobriti njihovo članstvo u NATO-u, rekao je u četvrtak u Istanbulu glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg. 

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za medije s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom rekao kako su Finska i Švedska ispunile svoje obveze te da je "došlo vrijeme da postanu punopravne članice saveza“. 

"Radujem se što ću u bliskoj budućnosti objema zemljama poželjeti dobrodošlicu kao punopravnim članicama NATO-a“, rekao je Norvežanin, dodajući da će u petak o tome razgovarati i s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom

U Ankari se idući tjedan očekuje dolazak i novog švedskog premijera Ulfa Kristrerssona. 

Turska i Mađarske jedine su preostale članice Sjevernoatlantskog saveza koje moraju ratificirati pristupanje dviju nordijskih zemalja koje su nakon ruske invazije na Ukrajinu napustile svoje politike vojne neutralnosti. Helsinki i Stockholm surađuju s Ankarom u borbi protiv terorizma te će biti još izručenja Turskoj, rekao je Stoltenberg. 

Cavusoglu je na konferenciji bio suzdržaniji, kazavši da koraci koje su dvije zemlje dosad poduzele još nisu zadovoljavajući te da Ankara želi "konkretnu implementaciju“. Pregovori u narednim danima bit će ključni, naglasio je turski šef diplomacije. 

Turska blokira ulazak Švedske i Finske u NATO zbog navodne podrške kurdskim militantima kao i islamskom kleriku s američkom adresom Fethullahu Gulenu, nekadašnjem Erdoganovom savezniku kojeg turski predsjednik optužuje za pokušaj puča 2016. godine. 

Turska želi izručenje dijela osumnjičenika te da Švedska ukine svoj embargo na izvoz oružja. Stockholm je nedavno rekao da je spreman opskrbljivati Tursku naoružanjem. Turska tvrdi kako je Švedska obećala izručiti više od 70 "terorista“, što Stockholm još nije potvrdio. 


21:30 - Ruska odluka o pokretanju specijalne vojne operacije u Ukrajini nije bila jednostavna, ali bila je nužna. S obzirom na postojeće opasnosti, Vladimir Putin nije imao drugog izbora - rekao je u četvrtak Magomedsalam Magomedov, zamjenik šefa administracije ruskog predsjednika.

>> OPŠIRNIJE 


21:00 - Američki republikanski senator Rob Portman i njegov demokratski kolega Chris Coons u četvrtak su u Kijevu poručili da će se dvostranačka podrška SAD-a Ukrajini nastaviti i nakon izbora na sredini mandata koji se održavaju idući tjedan. 

Senatori su rekli kako su imali "vrlo pozitivne“ razgovore s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te da su posjetili energetsko postrojenje za koje je Coons rekao da je u ruskom napadu bilo pogođeno iranskim dronom. "Sada možemo vidjeti da je Putinov cilj zastrašiti Ukrajinu mračnom i hladnom zimom“; rekao je republikanac u kijevskoj crkvi koja služi kao humanitarni centar Svjetskog programa za hranu.

Posjet senatora dolazi u vrijeme dok rasprava o tome hoće li republikanci, favoriti na nadolazećim izborima u utorak, nakon što preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa, nastaviti podršku kakvu su Kijevu dosad pružali demokrati.

Da će se pomoć SAD-a nastaviti neovisno o rezultatima izbora nedavno je u Zagrebu rekla i aktualna, demokratska predsjednica donjeg doma Nancy Pelosi. Demokratska čelnica je dodala da Kijev ima podršku u obje stranke i u oba doma Kongresa te da ta potpora počinje u Bijeloj kući. 

Pelosi je istaknula da američka podrška Ukrajini nije "bjanko ček”, jer je ta zemlja pokazala integritet i transparentnost u primanju pomoći. "Ovo je odnos s velikim integritetom, za demokraciju i slobodu u svijetu”, rekla je. 

Govoreći o dronovima kojima Iran opskrbljuje Rusiju, Pelosi je kazala da Teheran čini veliku grešku te da je odnos Rusije i Irana poruka onim državama koje se suzdržavaju na glasanjima u globalnim tijelima kojima se osuđuje djelovanje Moskve, da "ponovno razmisle o tome”. 

Naglasila je kako Ukrajina protiv dronova ostvaruje "određene uspjehe”. "To je opasna tehnologija koja se mora zaustaviti”, rekla je Pelosi. Vojna i financijska pomoć SAD-a i zapada ključna je za ukrajinski otpor ruskom napadu. 


20:54 - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u četvrtak da nije pronašla dokaze za neprijavljene nuklearne aktivnosti na tri lokacije u Ukrajini koje je obišla na zahtjev Kijeva zbog ruskih optužbi da priprema "prljavu bombu".

Moskva opetovano optužuje Ukrajinu da planira upotrijebiti takvu bombu, konvencionalnu eksplozivnu napravu punjenu radioaktivnim materijalom, i da u pripremama sudjeluju instituti povezani s nuklearnom industrijom, ne iznoseći za to dokaze. Ukrajinska vlada niječe te optužbe. Neki ukrajinski i zapadni dužnosnici optužuju Moskvu da iznosi takve optužbe kako bi sama detonirala takvu bombu i za to optužila Kijev.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je prošli mjesec rekla da će provesti inspekcije na dvije lokacije u Ukrajini na zahtjev Kijeva. U ponedjeljak je objavila da su te inspekcije počele, a u četvrtak da su završene na tri lokacije koje je Rusija spomenula.

U četvrtak je objavila da "nije pronašla nikakve indikacije za neprijavljene nuklearne aktivnosti i materijale na tim lokacijama". To su Institut za nuklearna istraživanja u Kijevu, tvornica u Zhovti Kodyju i tvornica u Dnjepru.

Inspektori su uzeli uzorke iz okoliša koji će biti poslani na laboratorijsku analizu. 


20:52 - Zapadni dužnosnici opisali su što se trenutno događa u Rusiji, a prema njima izgleda kao da bi se Vladimiru Putinu moglo crno pisati. Jedan je dužnosnik rekao da će ruski predsjednik vjerojatno biti pod sve većim pritiskom nacionalističkih tvrdolinijaša uoči očekivanog ruskog povlačenja iz ključnog grada Hersona.

>> OPŠIRNIJE


16:35 - Skupina zemalja G7 odlučna je spriječiti Rusiju da "izgladnjuje" i "hladnoćom ubija" Ukrajince ove zime i ispitat će mogućnost povećanja pomoći Kijevu, na dvodnevnom sastanku u Njemačkoj.

"Nećemo dopustiti da ovaj okrutni rat dovede do masovnog umiranja starijih i djece, mladih i obitelji u zimskim mjesecima koji su pred nama", rekla je u četvrtak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na otvorenju sastanka diplomatskih čelnika G7 u Muensteru, na zapadu Njemačke.

Organiziranje pomoći za Ukrajinu na vrhu je dnevnog reda sastanka, na kojemu će se ujedno uputiti još jedna snažna poruka Rusiji koja od 24. veljače vodi ofenzivu na Kijev.

Baerbock, čija zemlja do kraja godine predsjeda G7, osudila je ruske "podmukle metode" ratovanja kojima pokušava "umoriti ljude glađu, žeđu i hladnoćom, rušeći civilnu infrastrukturu". Mnogi ukrajinski gradovi, pa tako i glavni grad Kijev, zadnjih tjedana su na meti minobacačkih napada na civilnu infrastrukturu, zbog čega trpe nestašicu vode i struje.

U skupini G7 su Sjedinjene Države, Kanada, Japan, Francuska, Velika Britanija, Italija i Njemačka.


16:32 - Ruske snage vjerojatno će napustiti zapadnu obalu rijeke Dnjepar, objavio je proruski dužnosnik u četvrtak, signalizirajući masovno rusko povlačenje koje bi, ako bude potvrđeno, moglo postati točka preokreta u ratu.

>> OPŠIRNIJE


16:02 - Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba poručio je kako je Rusija "potvrdila svoj status najvećeg svjetskog lažova".

- IAEA je provjerila tri ukrajinska objekta u fokusu ruske dezinformacije i nije pronašla dokaze o bilo kakvim 'prljavim bombama' - naveo je pa se zahvalio čelniku IAEA-e Rafaelu Grossiju za "izvrsnu i brzu suradnju IAEA-e koja je pomogla u suprotstavljanju ruskim lažima".

- Rusija je potvrdila svoj status najvećeg svjetskog lažova - zaključio je u objavi na Twitteru. 


15:33 - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nije pronašla znakove neprijavljene nuklearne aktivnosti na tri lokacije u Ukrajini koje je pregledala na zahtjev Kijeva, kao odgovor na ruske optužbe da se radi na "prljavoj bombi".

- Naša tehnička i znanstvena procjena dosadašnjih rezultata nije pokazala nikakve znakove neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala na ove tri lokacije - priopćeno je. 


15:31 - Bijela kuća optužila je Sjevernu Koreju za tajnu isporuku "značajnog broja" topničkih granata Rusiji. 

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da SAD vjeruje da Sjeverna Koreja "potajno opskrbljuje" Rusiju streljivom i "pokušava prikazati kao da se šalje u zemlje Bliskog istoka ili sjeverne Afrike". Kirby je odbio dati konkretnu procjenu količine streljiva koje je poslano.

- Još uvijek pratimo kako bismo utvrdili jesu li pošiljke stvarno primljene - istaknuo je.


15:28 - RIA Novosti javlja da je 107 ruskih vojnika vraćeno iz zarobljeništva u Ukrajini.

- Dana 3. studenog, kao rezultat pregovaračkog procesa, 107 ruskih vojnika vraćeno je s teritorija pod kontrolom režima u Kijevu, koji su bili u životnoj opasnosti u zatočeništvu - izvijestilo je Ministarstvo obrane Rusije.

RIA javlja kako je ministarstvo dodalo da će vojnici biti odvedeni u Moskvu na liječenje i rehabilitaciju te da će im biti pružena potrebna medicinska i psihološka pomoć, prenosi The Guardian.


13:53 -  Ruska zastava uklonjena je sa zgrade regionalne uprave Hersona, koja se nalazi u području zapadne obale grada prema kojem su značajno napredovale ukrajinske snage u posljednjih tjednima. Ruske snage premjestile su svoje regionalne stožere preko rijeke Dnjepar na lijevu obalu grada Hersona, tvrdi ukrajinski Centar nacionalnog otpora pri ukrajinskom Ministarstvu obrane, piše The Guardian.

Napominjemo, u ovom trenutku nema službene neovisne potvrde. 


12:10 - Moskva je u četvrtak pozvala Ujedinjene narode, koji su sponzorirali dogovor o obnovi izvoza ukrajinskog žita, da pomogne ispuniti dijelove dogovora koji se odnose na olakšavanje izvoza ruske hrane i gnojiva. Dogovor istječe 19. studenoga i Moskva je jasno dala do znanja da ne vjeruje da je učinjeno dovoljno kako bi mogla izvoziti svoje goleme zalihe hrane i gnojiva unatoč zapadnim sankcijama zbog invazije na Ukrajinu.

"I dalje ne vidimo nikakve rezultate u pogledu drugog aspekta: uklanjanja prepreka izvozu ruskog gnojiva i žita", rekao je ruski ministar vanjskih poslova

Moskva je u četvrtak pozvala Ujedinjene narode, koji su sponzorirali dogovor o obnovi izvoza ukrajinskog žita, da pomogne ispuniti dijelove dogovora koji se odnose na olakšavanje izvoza ruske hrane i gnojiva. Dogovor istječe 19. studenoga i Moskva je jasno dala do znanja da ne vjeruje da je učinjeno dovoljno kako bi mogla izvoziti svoje goleme zalihe hrane i gnojiva unatoč zapadnim sankcijama zbog invazije na Ukrajinu.

"I dalje ne vidimo nikakve rezultate u pogledu drugog aspekta: uklanjanja prepreka izvozu ruskog gnojiva i žita", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Amanu u Jordanu.

"Ponovno smo pozvali glavnog tajnika UN-a da ispuni obveze na koje je pristao svojom vlastitom inicijativom", dodao je.

Naglasio je da situaciju treba riješiti "u jako skoroj budućnosti".

"Ako govorimo o količini gnojiva i žita o kojoj je riječ, te količine s ruske strane su neusporedivo veće nego s ukrajinske". Ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda nije izravno pod zapadnim sankcijama, ali Moskva kaže da je jako otežan zbog restrikcija nametnutih njezinu financijskom, logističkom i osiguravateljskom sektoru.


11:38 - Čelnica bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovska tvrdi ako bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko da zapovijed vojsci da napadnu Ukrajinu da se oni neće boriti.

"Pobjeći će ili predati se odmah", navela je i dodala da bi ta odluka bila "političko samoubojstvo" za Lukašenka.

 


11:31 - Mađarski parlament odlučit će o tome kada će zakazati raspravu o ratifikaciji zahtjeva Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto jutros na tiskovnoj konferenciji, prenosi Reuters.

Jedino Mađarska i Turska nisu za sad ratificirale zahtjev.


9:06 -  Ruski dužnosnici su navodno objavili da su lokalne vlasti koje je postavila Moskva počele s integracijom nuklearne elektrane Zaporižje u nadležnost ruskog operatora nuklearne elektrane Rosenergoatom. Renat Karchaa, savjetnik generalnog direktora Rosenergoatoma, rekao je da će do prijelaza doći nakon što elektrana iskoristi sve raspoložive rezerve goriva.

Započela je integracija elektrane i njezinog osoblja u nadležnost Rosenergoatoma, rekao je Alexander Volga, čelnik susjednog grada Energodara za Ukraina.ru.

Ovi navodi nisu službeno potvrđeni, navodi The Guardian.

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporiže isključena je iz električne mreže nakon što je rusko granatiranje oštetilo preostale vodove visokog napona, ostavljajući u njoj samo dizel generatore, tvrdi ukrajinska nuklearna tvrtka Energoatom.


9:00 - Opskrba električnom energijom ponovno je uspostavljena za sve u Kijevskoj regiji nakon ruskog bombardiranja energetskih objekata u ponedjeljak, tvrdi guverner regije Oleksij Kulebi.


8:58 - Britanska veleposlanica Deborah Bronnert u Moskvi pozvala je na razgovor u rusko Ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak ujutro. Pozvana je zbog nedavno iznesenih ruskih tvrdnji da je Britanija umiješana u napad ukrajinske bespilotne letjelice na rusku crnomorsku flotu na Krimu


7:55 -   Njemačka skladišta plina sada su 99,19 posto popunjena, prema zadnjim preliminarnim podacima operatora za skladištenje europskoga plina objavljenima u srijedu navečer.

Skladišta kompenziraju fluktuaciju u potrošnji plina i svojevrstan su tampon za tržište plina. Obično su dobro popunjena kad u jesen počinje sezona grijanja. Razina popunjenosti tada pada do proljeća. U Njemačkoj je oko 25 operatora skladišta s oko 40 podzemnih skladišta plina.

Njemačka vlada nastojala je osigurati da su skladišta plina gotovo puna kad počne hladnije vrijeme. Ove godine, cilj je da zemlja bude bolje pripremljena za mogući potpuni gubitak ruskih zaliha u zimi.


7:05 -  Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga tvrdi da je Ukrajina odbila 12 ruskih napada u Donjeckoj i Luhanskoj oblasti u posljednja 24 sata.  Naveli su da su  tijekom proteklog dana više od 20 mjesta i gradova u nekoliko ukrajinskih oblasti gađale ruske snage tijekom proteklog dana.

 


6:30 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je zaokret Rusije u ponovnom pridruživanju sporazumu o izvozu žitarica, samo nekoliko dana nakon što je Kremlj zaprijetio povlačenjem, kao "značajan diplomatski ishod" za Ukrajinu i "cijeli svijet".

"Implementacija inicijative za izvoz žitarica nastavit će se", rekao je Zelenski u svom obraćanju u srijedu navečer, prenosi The Guardian.

Nakon osam mjeseci rata "Kremlj govori da su od Ukrajine tražili sigurnosna jamstva", rekao je Zelenski i dodao: "Prije dvjesto pedeset dva dana Rusija je tražila sigurnosna jamstva od SAD"

"Ovo su zaista upečatljive promjene. Ovo pokazuje i neuspjeh ruske agresije i koliko smo ti i ja jaki kada ostanemo ujedinjeni", nadometnuo je.

Komentara 85

Avatar Grey Eagle
Grey Eagle
11:17 03.11.2022.

"Moldavija je prvi put uvezla prirodni plin obrnutim sustavom - od zapada prema istoku, rekao je zamjenik premijera, ministar infrastrukture Andrei Spinu. Time je razbijen ruski mit da prirodni plin i električna energija mogu dolaziti samo iz Ruske Federacije, napisaoo je Spinu na društvenim mrežama."

Avatar Grey Eagle
Grey Eagle
11:42 03.11.2022.

web stranica Oryx, otvoreni izvor koji prati korištenje i gubitke vojne opreme, objavila je da je "od početka invazije Rusija izgubila 1420 tenkova i 684 oklopna borbena vozila, uključujući uništena, oštećena i zarobljena vozila."

Avatar Bloodymir
Bloodymir
14:30 03.11.2022.

"Tijekom punog rata, branitelji Ukrajine uništili su dvostruko više ruskih zrakoplova nego što je Sovjetski Savez izgubio tijekom 10-godišnjeg rata u Afganistanu - 278 ruskih zrakoplova u Ukrajini protiv 118 sovjetskih zrakoplova u Afganistanu" Valerij Zalužni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije