Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Rusija zabranila civilima prijelaz preko Dnjepra. Ukrajina: 'Stvarna je prijetnja od novih isporuka iranskog oružja'

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.11.2022.
u 00:05

Napadi raketama i bespilotnim letjelicama oštetili su 40% ukrajinske energetske infrastrukture i već su nakratko ostavili velike dijelove Kijeva bez struje i vode, što je dovelo do racionalizacije struje.

Rusija bi mogla razmotriti nastavak sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka tek nakon što se provede istraga o napadima dronovima na krimsku luku Sevastopolj. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Tijek događaja:

23:59 -  Rusija je zabranila civilima prelazak preko rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, a kao razlog za to navela je 'rastuće vojne prijetnje', javlja Kyiv Independent.

 

 


23:50 -  Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da su diplomatskim putem obavijestili Iran o posljedicama novih isporuka oružja od Teherana, jurišnih dronova i balističkih projektila Rusiji.

Kuleba je na tiskovnoj konferenciji u Kijevu rekao da je "prijetnja stvarna" od novih isporuka oružja iz Irana.


20:50 -  Arapski čelnici u srijedu su se klonili zauzimanja strana u ratu koji Rusija vodi u Ukrajini i pozvali su na političko rješenje sukoba koji je uzeo ekonomski danak u nekoliko njihovih zemalja.  Zaključujući samit Arapske lige u Alžiru, prvi u više od tri godine zbog pandemije covida-19, čelnici su pozvali na političko rješenje sukoba.

Izrazili su "predanost načelima nesvrstanosti i zajedničkom arapskom stajalištu o ratu u Ukrajini temeljenom na odbijanju uporabe sile", stoji u završnoj izjavi koju je prenijela alžirska državna novinska agencija APS.

Dodali su da političko rješenje krize treba biti u skladu s poveljom UN-a i uzeti u obzir "sigurnosne preokupacije" zainteresiranih strana.

Nekoliko arapskih zemalja reklo je da mogu igrati posredničku ulogu u ratu, očito u nastojanju da održe dobre veze s Moskvom.


18:40 -  Nord Stream AG objavio je detalje oštećenja plinovoda Sjeverni tok u eksplozijama koje su se dogodile krajem rujna. U eksplozijama je "uništeno" oko 250 metara plinovoda u Baltičkom moru, navode.

"Prema preliminarnim rezultatima očevida mjesta oštećenja, na morskom dnu na međusobnoj udaljenosti od oko 248 m pronađeni su tehnogeni krateri dubine od 3 do 5 metara. Dio cijevi između kratera je uništen, radijus raspršivanja fragmenata cijevi je najmanje 250 m. Stručnjaci nastavljaju analizirati podatke ankete", stoji u priopćenju.

Švedski inspektori pronašli su dokaze o sabotaži tijekom svoje istrage, a posljednjih dana Rusija tvrdi da je krivac za podvodne eksplozije Velika Britanija.


18:30 -  Rusija je u srijedu rekla da je njezin najvažniji prioritet izbjeći nuklearni sukob između svjetskih nuklearnih sila, no optužila je zapad da "potiče provokacije oružjem masovnog uništenja".

Zapadne prijestolnice rekle su da Moskva stoji iza pojačane nuklearne retorike otkad je Rusija napala Ukrajinu u veljači, nedavno opet optuživši Kijev da planira upotrijebiti 'prljavu bombu' ne potkrijepivši to dokazima.  

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se boji da se pet deklariranih nuklearnih sila njiše "na rubu izravnog oružanog sukoba" i da zapad mora prestati "poticati provokacije oružjem masovnog uništenja koje može voditi katastrofalnim posljedicama".


18:00 - Švicarska je uvela sankcije protiv iranske tvrtke i tri pripadnika vojske nakon što je ta zemlja prodala bespilotne letjelice Rusiji kao dio svojih ratnih napora u Ukrajini.

Podsjetite se napada dronovima 17. listopada na Kijev za koje se tvrdi da su iranski


17:20 - Ruski predsjednik Vladimir Putin oslabljen je invazijom na Ukrajinu, ali nije vjerojatno da će se uskoro dogoditi promjena na vrhu zbog autokratske prirode ruskog političkog sustava, rekao je u srijedu zapadni dužnosnik, navodi Reuters.

Više o tome, pročitajte OVDJE


16:29 - SAD ima informacije koje pokazuju da Sjeverna Koreja tajno opskrbljuje Rusiju topničkim granatama, tvrdi glasnogovornik Bijele kuće John Kirby. Kirby je izjavio Sjeverna Koreja pokušavala sakriti pošiljke usmjeravajući ih kroz Bliski istok i Sjevernu Afriku.

"Imamo indikacije su Južna Koreja tajno opskrbljuje i pratit ćemo jesu li pošiljke primljene", rekao je Kirby, prema Reutersu, dodajući da će se Washington konzultirati s Ujedinjenim narodima o pitanjima odgovornosti u vezi s navedenim pošiljkama.

“Nije beznačajan broj granata, ali ne vjerujemo da ih ima u tolikoj količini da bi promijenile tok rata”, objasnio je.

Sjeverna Koreja priopćila je u rujnu kako nikad nisu opskrbljivali Rusiju s oružjem ili municijom, te da nemaju namjeru to činiti. Upozorili su pritom SAD da "začepi usta" i prekine širiti glasine čiji je cilj "narušavanje" imidža zemlje.


16:23 -  Ukrajinska vlada prihvatila je ostavku izvršnog direktora državne energetske tvrtke Naftogaz Jurija Vitrenka.

Vlada je prihvatila Vitrenkovu ostavku 1. studenoga, objavio je Naftogaz na Telegramu, najavivši više detalja u priopćenju koje će biti objavljeno u četvrtak, zadnjeg dana njegova mandata na čelu tvrtke.

Vlada nije odmah objavila detalje ostavke, a Vitrenko nije želio komentirati razloge, napominje Reuters.


16:11 - Ruski predsjednik Vladimir Putin komentirao je nastavak sudjelovanja Rusije u dogovoru oko izvoza žita, navodeći kako Rusija zadržava pravo povlačenja ukoliko jamstva koja su dobili ne budu ispoštovana.  

Photo: SPUTNIK/REUTERS
Foto: SPUTNIK/REUTERS

"Zahtijevali smo jamstva od ukrajinske strane da se ništa slično (napadu na Sevastopolj) neće dogoditi u budućnosti te da se humanitarni koridori neće koristiti u vojne svrhe. Preko Ministarstva obrane s turske strane je stigla informacija da je Ukrajina dala jamstva da se ti humanitarni koridori neće koristiti u vojne svrhe. Sukladno tome, dao sam naputak Ministarstvu obrane da nastavi naše potpuno sudjelovanje u tom dogovoru", kazao je Putin i dodao kako Rusija zadržava pravo da se povuče iz dogovora ako Ukrajina prekrši dana jamstva, prenosi The Guardian.


14:54 - Rusija je rekla da je u potpunosti predana sprječavanju nuklearnog rata, te da je izbjegavanje nuklearnog sukoba njezin najveći prioritet. Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje objavilo je priopćenje, prenosi Reuters.

"Potpuno potvrđujemo našu predanost zajedničkoj izjavi čelnika pet država s nuklearnim oružjem o sprječavanju nuklearnog rata i izbjegavanju utrke u naoružanju od 3. siječnja", stoji u objavi.

To je uslijedilo nakon što su stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, koje imaju nuklearne arsenale, objavile zajedničko obećanje na prijelazu godine u kojem se slažu da se "nuklearni rat ne može dobiti".

U srijedu je, podsjetimo, New York Times izvijestio da su visoki ruski vojni čelnici razgovarali o tome kada i kako bi Moskva mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, prema infprmacijama više visokih američkih dužnosnika.

14:42 - Rusija se vratila u sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine jer je shvatila da bi inicijativa funkcionirala i bez sudjelovanja Kremlja, rekao je u srijedu visoki ukrajinski dužnosnik. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak naveo je u pisanoj izjavi Reutersu da odluka Moskve pokazuje da ruske "ucjene" te "eskalacija i prijetnje" ne uspijevaju kada naiđu na odlučan odgovor.

"Na ovaj ili onaj način, Rusija se posramljena vratila 'žitnoj inicijativi' jer se pokazalo da bi žitni koridor funkcionirao i bez sudjelovanja Kremlja", rekao je Podoljak.

"To pokazuje samo jedno: Rusija je uvijek inferiorna u odnosu na one koji su jači, one koji znaju primiti udarac, one koji snažno argumentiraju svoj stav", dodao je. 

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da će Rusija nastaviti sudjelovati u sporazumu o izvozu žitarica.  

"Ruska Federacija smatra da se trenutačno primljena jamstva čine dostatnima i nastavlja s provedbom sporazuma", priopćilo je ministarstvo obrane.

Rusija je u subotu objavila da se povlači iz sporazuma o izvozu žitarica nakon, kako tvrdi, velikog napada dronovima na plovila u luci Sevastopolj na anektiranom poluotoku Krimu.

14:27 - Ukrajinski dužnosnici kažu da su četiri žene i jedan muškarac hospitalizirani nakon granatiranja u gradu Vovchansk u sjeveroistočnoj regiji Harkiva.

Šef regionalne državne uprave u Harkivu Oleg Sinegubov napisao je na Telegramu: "Sve žrtve su hospitalizirane, njihovo stanje liječnici ocjenjuju kao prosječno. "Još jednom vas pozivamo na budnost i oprez. Nemojte ignorirati znakove upozorenja", kazao je. Sinegubov je dodao da je još jedna osoba ozlijeđena nakon što je mina eksplodirala u selu Oleksandrivka u okrugu Bogoduhiv.

Dužnosnik je rekao da opasnost od mina u regiji "i dalje postoji".

13:21 - Ruske sigurnosne službe uhitile su ukrajinskog državljanina zbog sumnje da je planirao "sabotirati" dalekovod na Krimu, priopćila je u srijedu ruska Federalna sigurnosna služba (FSB). FSB je rekao da je muškarac u 40-im godinama pronađen kako nosi dijagrame električnih vodova, tri eksplozivne naprave i upute kako ih koristiti, te sumnja da je čovjeka regrutirala ukrajinska obavještajna služba.

13:00 - Emine Dzheppar, prva zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova, objavila na Twitteru štetu u bolnici u Toretsku, u regiji Donjeck, nastalu tijekom granatiranja. "Oštećeni su rodilište i kirurgija. Mete napada bile su kuće, višekatnice i upravne zgrade", napisala je.

12:31 - Ujedinjeno kraljevstvo sankcioniralo je četiri oligarha 'koji su omogućili Putinu da mobilizira rusku industriju za potporu ratu'. Potvrđeno je da će još četiri ruska oligarha, povezana s Vladimirom Putinom, biti sankcionirana. Među njima su Alexander Abramov i Alexander Frolov, koji su bili na meti zbog svog angažmana u rudarskom, transportnom i građevinskom sektoru. Poslovni su suradnici Romana Abramoviča. Smatra se da Abramov ima globalnu neto vrijednost od 4,1 milijardu funti, a Frolov 1,7 milijardi funti. Prijavljeno je da imaju nekretnine u Velikoj Britaniji procijenjene na 100 milijuna funti.

"Putin se nastavlja oslanjati na svoju odabranu elitu kako bi zadržao kontrolu nad svojim industrijskim kompleksom i potaknuo svoju ilegalnu invaziju na Ukrajinu. Danas sankcioniramo dodatna četiri oligarha koji se oslanjaju na Putina za svoje pozicije vlasti i zauzvrat financiraju njegov vojni stroj. Ovako pojačavamo ekonomski pritisak na Putina i nastavit ćemo tako dok Ukrajina ne prevlada", kazao je kazao je ministar vanjskih poslova James Cleverly. 

Drugi koji danas primaju sankcije su Airat Shaimiev, čija se globalna neto vrijednost procjenjuje na 902 milijuna funti, i Albert Shigabutdinov, čija se globalna neto vrijednost procjenjuje na 977 milijuna funti. Svi podliježu zabrani putovanja, zamrzavanju imovine i prometnim sankcijama.

11:43 - Rusija će nastaviti svoje sudjelovanje u crnomorskom ugovoru o žitu, izvijestila je u srijedu državna novinska agencija TASS pozivajući se na ministarstvo obrane.

Potvrda je došla nekoliko trenutaka nakon što je Turska objavila da se Moskva složila vratiti se u Inicijativu za žito Crnog mora, u kojoj su posredovali Turska i UN.

11:35 - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu nazvao turskog Hulusi Akara i obavijestio ga da će se sporazum o žitnom koridoru "nastaviti na isti način kao i prije" od srijede.

Prošlog vikenda, Rusija je obustavila svoje sudjelovanje u sporazumu, rekavši da ne može jamčiti sigurnost za civilne brodove koji prelaze Crno more zbog napada na njezinu flotu. 

Dogovor o žitu ima za cilj pomoći u izbjegavanju gladi u siromašnijim zemljama ubrizgavanjem više pšenice, suncokretovog ulja i gnojiva na svjetska tržišta.

11:00 - Privremeni prekidi u opskrbi električnom energijom počeli su u devet regija diljem Ukrajine, uključujući glavni grad Kijev, priopćio je ured predsjednika Zelenskog. Prekidi se provode kako bi se "uravnotežio" elektroenergetski sustav i svaka regija ima svoj vlastiti "raspored gašenja", rekao je zamjenik predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika Kyrylo Timoshenko u objavi na internetu.

Prekidi se događaju u gradu Kijevu, Kijevskoj oblasti, Černigovskoj oblasti, Čerkaskoj oblasti, Žitomirskoj oblasti, Sumskoj oblasti, Harkovskoj oblasti i Poltavskoj oblasti.

10:30 - Visoki ruski vojni čelnici nedavno su razgovarali o tome kada i kako bi Moskva mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, pridonoseći povećanoj zabrinutosti u Washingtonu i savezničkim prijestolnicama, tvrdi više visokih američkih dužnosnika, piše New York Times.

Predsjednik Vladimir Putin nije bio dio razgovora, koji su vođeni u pozadini sve jače nuklearne retorike Rusije i neuspjeha na bojnom polju. Ali činjenica da su viši ruski vojni čelnici uopće vodili rasprave uznemirila je Bidenovu administraciju jer je pokazala koliko su ruski generali bili frustrirani zbog svojih neuspjeha na terenu, te sugerira da Putinove prikrivene prijetnje uporabom nuklearnog oružja možda nisu samo riječi. Ipak, američki dužnosnici rekli su da nisu vidjeli dokaze da Rusi premještaju nuklearno oružje na mjesto ili poduzimaju druge taktičke mjere kako bi se pripremili za napad.

Američki dužnosnici nisu željeli opisati scenarije koje su vojni čelnici razmatrali za korištenje nuklearnog oružja.

John F. Kirby, dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost, odbio je komentirati "pojedinosti ovog izvješća".

"Od samog početka smo bili jasni da su komentari Rusije o potencijalnoj uporabi nuklearnog oružja duboko zabrinjavajući i da ih shvaćamo ozbiljno", rekao je Kirby. "Nastavljamo pratiti ovo najbolje što možemo i ne vidimo nikakve naznake da se Rusija priprema za takvu upotrebu", kazao je. 

Taktičko nuklearno oružje nikada nije korišteno u borbi, ali se moglo koristiti na bilo koji način, uključujući projektile ili topničke granate. Taktičko nuklearno oružje ima manju snagu i namijenjeno je za korištenje na manjim dometima od bojevih glava koje nose interkontinentalne balističke rakete.

9:56 - Poljska će izgraditi ogradu od žilet-žice na granici s ruskim Kalinjingradom, rekao je u srijedu njen ministar obrane. Izgradnja privremene barijere visoke 2,5 metr i duboke 3 metra počet će odmah, rekao je Mariusz Blaszczak na konferenciji za novinare.

S porastom napetosti zbog rata u Ukrajini, Reuters izvješćuje da je naveo sigurnosne probleme i spomenuo krizu koja je pokrenuta prošle jeseni kada su tisuće afričkih i bliskoistočnih migranata pokušale prijeći granicu Bjelorusije u Poljsku, od kojih su neki umrli.

9:51 - Ruska državna agencija Tass javlja da ruske sigurnosne službe na Krimu tvrde da su osujetile zavjeru za sabotiranje opskrbe energijom u regiji.

“Federalna služba sigurnosti spriječila je sabotažu koju su planirale ukrajinske specijalne službe na objektu energetske infrastrukture u Republici Krim. Uhićen je državljanin Ukrajine rođen 1978., kojeg je regrutirala SBU [ukrajinska sigurnosna služba]", kažu.

Tass javlja da su mu zaplijenjene tri visokoeksplozivne naprave, upute za njihovu uporabu i dijagram položaja stubova za prijenos električne energije u jednoj od regija Krima.

FSB nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju, koja nije neovisno potvrđena, piše Guardian.

8:30 - Rusija je lansirala raketu Sojuz s vojnim satelitom u svemir, izvijestile su u srijedu ruske novinske agencije pozivajući se na Ministarstvo obrane.Raketa - raketa-nosač srednje klase Soyuz-2.1b - lansirana je u 9.48 sati po moskovskom vremenu. Nisu navedeni podaci o namjeni satelita, javlja Sky News

8:00 - Britansko ministarstvo obrane objavilo je svoje dnevne novosti o situaciji na terenu u Ukrajini. Ministarstvo obrane priopćilo je da je vlasnik ruske privatne vojne tvrtke Wagner Group Jevgenij Prigožin izjavio 23. listopada da Wagnerove snage "napreduju 100-200 metara dnevno". Tvrdio je da je to "normalno u modernom ratovanju".

Međutim, Ministarstvo obrane kaže da ruske snage "planiraju napredovati 30 km ili više dnevno u većini uvjeta".

"U veljači su ruske snage planirale napredovati od 1000 km kroz Ukrajinu u roku od mjesec dana. U rujnu su ukrajinske snage postigle napredak od preko 20 km dnevno. U posljednja dva mjeseca Prigožin je odustao od pretvaranja da nije povezan s Wagnerom i bio je eksplicitniji u svojim javnim izjavama. On vjerojatno pokušava ojačati svoj kredibilitet unutar napetog ruskog nacionalnog sigurnosnog sustava", stoji u izvješću. 

7:45 - Institut za proučavanje rata priopćio je da je Kremlj u utorak najavio jesenski poziv za regrutaciju 120.000 muškaraca. Ministar obrane Sergej Šojgu kazao je da je "djelomična mobilizacija" 300.000 rezervista u Rusiji završena - ali nije jasno je li to točno.

"Brojni ruski izvori izvijestili su da ruski vojni časnici nastavljaju mobilizirati muškarce usprkos prethodnim najavama Šojgua o završetku djelomične mobilizacije i prijelazu u razdoblje novačenja 28. listopada. Lokalne ruske novine izvijestile su o slučajevima da su muškarci primali obavijesti o mobilizaciji u Tjumenu i Sankt Peterburgu od 31. listopada. Ruski Središnji vojni okrug (CMD) je navodno rekao novinarima jednog ruskog medija da će se procesi mobilizacije nastaviti diljem Rusije sve dok ruski predsjednik Vladimir Putin ne potpiše dekret kojim se završava razdoblje mobilizacije", piše ISW

Kremlj je jučer rekao da dekret nije potreban.

"Ukrajinske vlasti Melitopolja i Mariupolja također su izvijestile da ruske okupacijske vlasti nastavljaju prisiljavati Ukrajince na dobrovoljačke bataljune i jedinice teritorijalne obrane", kaže Institut

Rečeno je da će djelomična mobilizacija utjecati samo na one s vojnim iskustvom, što iznosi oko 300.000 ljudi. To je izazvalo masovnu migraciju mladih ruskih muškaraca koji su se bojali regrutacije.

7:10 - Vlasti u glavnom gradu Ukrajine Kijevu pripremaju više od 1.000 točaka grijanja u cijelom gradu u slučaju da njegov sustav daljinskog grijanja bude onesposobljen zbog nastavka ruskih napada, rekao je u srijedu gradonačelnik Vitalij Kličko. Napadi raketama i bespilotnim letjelicama oštetili su 40% ukrajinske energetske infrastrukture i već su nakratko ostavili velike dijelove Kijeva bez struje i vode, što je dovelo do racionalizacije struje.

Kličko je u srijedu u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram napisao da gradske vlasti razmatraju različite scenarije zbog raketnih napada. "Najgore je tamo gdje uopće neće biti struje, vode ili grijanja. Za taj slučaj pripremamo više od 1000 točaka grijanja u našem gradu", kazao je. 

Lokacije će biti opremljene agregatima i imati zalihe vode, rekao je.

Pozivajući Ukrajince koji su već napustili zemlju da ostanu zimovati u inozemstvu, vlada je optužila Rusiju da izaziva novu humanitarnu krizu tjerajući još više ljudi na bijeg, uplašeni izgledima da će morati preživjeti bez struje i grijanja tijekom hladno godišnje doba.

7:04 - Vijeće sigurnosti UN-a zakazalo je za srijedu glasovanje o rezoluciji kojom bi se osnovalo povjerenstvo za istraživanje neutemeljenih ruskih tvrdnji da Ukrajina i Sjedinjene Države provode "vojnobiološke" aktivnosti koje krše konvenciju o zabrani uporabe biološkog oružja, javlja Associated press. 

6:50 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je svom turskom kolegi Tayyipu Erdoganu u telefonskom razgovoru u utorak da bi Rusija mogla razmotriti nastavak sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka tek nakon što se provede istraga o napadima dronovima na krimsku luku Sevastopolj. 

Rusija i Ukrajina dogovorile su u srpnju sporazum o izvozu žitarica uz posredništvo Turske i Ujedinjenih naroda kako bi se ublažila svjetska kriza gladi djelomično uzrokovana invazijom Moskve na Ukrajinu, velikog proizvođača žitarica, kao i ranijom blokadom njezinih luka. Sporazum istječe 19. studenoga.

Rusija je u subotu obustavila svoje sudjelovanje, priopćivši da je odgovorila na napade dronovima na moskovsku flotu na Krimu i za taj napad optužila Ukrajinu. Kijev nije preuzeo odgovornost za napad i poriče da koristi sigurnosni žitni koridor u vojne svrhe.

Kremlj je priopćio da bi se obnova sporazuma mogla razmotriti nakon "detaljne istrage okolnosti ovog incidenta, kao i nakon primitka stvarnih jamstava iz Kijeva o strogom pridržavanju Istanbulskih sporazuma, posebice o nekorištenju humanitarnog koridora u vojne svrhe".

U priopćenju se navodi da je Putin podsjetio Erdogana na "neuspjeh u ispunjavanju drugog dijela paketa sporazuma - da se ukine blokada izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i gnojiva na svjetska tržišta".

Iako ta roba nije podložna zapadnim sankcijama uvedenim kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ruski proizvođači izgubili su pristup lukama na Baltičkom moru koje su koristili za izvoz, kao i cjevovodu za transport amonijaka do ukrajinske crnomorske luke Pivdennyi , poznate kao Yuzhny na ruskom.

Ured turskog predsjednika priopćio je nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika da je Erdogan rekao Putinu da je "siguran da će se o ovom pitanju uspostaviti suradnja usmjerena prema rješenju".

Ključne riječi

Komentara 132

MM
Marljivi mrav
11:23 02.11.2022.

Umjesto da se prime posla, radije zveckaju nuklearnim oružjem.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:53 02.11.2022.

12 država - se dogovorilo da će pomoći Ukrajini u uspostavljanju električne mreže Moldova - Ulični su protesti protiv vlade, traže da se promijeni politika prema Rusiji. Moldova je neutralna država. Pali su prvi ruski projektili na sjeveru Moldove Norveška - počelo je osposobljavanje 100 ukrajinskih vojnika na protuzračnom sustavu NASAMS. Ukrajina već ima 8 takvih sustava Racionalizacija el. energije- Ukrajina je uvela racionalizaciju po regijama i po satima. Ukrajinski napad na brodove ruske flote - Objavljeni su snimci napada koji je kombinirani napad bezposadnih površinskih brzih čamaca i letečih dronova Rusi tvrde da su uništili sve dronove jedino su im brodovi pogođeni. Iran - zaprijetio Saudijskoj Arabiji koja je podigla pripravnost. Iran su šiiti, Saudijci suniti Herson - Rusi su dovezli 40 tenkova i opreme iz Bjelorusije u područje Kakhivke kako bi spriječili ukrajinski udar i napade na grad Herson s juga. I dalje Rusi napadaju hidrocentrale na Dnjepru. S aerodroma kod Hersona prebacili su letjelice kod Kakhovke, Lugansk - cesta Svatove-Kremina je dijelom pod kontrolom Ukrajine. Donjeck- Rusi napadaju iz Pavlivki na Vuhledar, za sada bezuspješno. Volnovakha je postala glavna ruska baza za snabdjevanje u Donjecku. Wagner - počeo je koristiti spore transportne helikoptere za prebacivanje voske na ukrajinsko područje. Helikopteri se ne koriste za prebacivanje preko aktivne linije fronte. To je nepoštivanje osnovne vojne taktike. To je ravno samoubojstvu.

DU
Deleted user
17:30 02.11.2022.

kad se ponasas kao svjetska velesila a kupujes drone i drugo ratno zeljezo onda tu nesto ne stima sa tom tvojom velesilom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije