Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NE ZNAM KAKO SAM SE IZVUKAO'

Britanski vojnik preživio u Ukrajini iako su ga Rusi izrešetali: Sad ga zovu Rambo

Shareef Amin
Foto: Profimedia
1/4
02.11.2022.
u 14:48

Shareef Amin ispričao je kako je otišao u Ukrajinu gotovo čim je izbio rat u veljači i isprva je pružao humanitarnu pomoć. Kako su se borbe zahuktavale, počeo je koristiti vještine koje je naučio u britanskoj vojsci za obuku Ukrajinaca, prije nego što se konačno i sam prijavio kao vojnik.

Veteran britanske vojske Shareef Amin (40), koji se otišao boriti za Ukrajinu, preživio je teško ranjavanje. Amin je devet godina služio u britanskom 1. bataljunu "The Rifles" i dva puta išao u Afganistan. Sada, prije otprilike dva tjedna, ranjen je dok je bio u izviđačkoj misiji duboko iza neprijateljskih linija.

Njegovu jedinicu uočili su Rusi, pucali na njih, a zatim ih granatirali. Amin, kojeg su suborci prozvali "Rambo", zadobio je rane od metaka, ubode u oba pluća, a šrapneli su mu se zabili u sva četiri uda. Unatoč strašnim ozljedama, Amina su spasili njegovi suborci. Iako liječnici to nisu očekivali, on je počeo hodati. Ipak, izgubio je većinu osjeta u desnoj ruci i stopalu, navodi Daily Mail

Prijatelji sada prikupljaju sredstva kako bi se Amin, porijeklom iz Bristola, vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno s njegovom ukrajinskom zaručnicom Helen Vitvickajom (33) i njezinim desetogodišnjim sinom Platonom.

Govoreći iz bolnice, Amin je ispričao kako je otišao u Ukrajinu gotovo čim je izbio rat u veljači i isprva je pružao humanitarnu pomoć. Kako su se borbe zahuktavale, počeo je koristiti vještine koje je naučio u britanskoj vojsci za obuku Ukrajinaca, prije nego što se konačno i sam prijavio kao vojnik.

Foto: Profimedia

Za vrijeme ruskog napada, skrivao se uz suborca poznatog kao "Profesor". Tijekom granatiranja, Profesor je poginuo, a Amin viknuo suborcu Olehu Šumovu, poznatom kao "Sham", da je on još uvijek živ i da treba pomoć. Opisao je kako je, unatoč tome što je još bio pod vatrom, Sham iskočio iz vlastitog rova ​​i odvukao Profesorovo tijelo.

- Ne znam kako sam imao snage da se izvučem iz tog jarka, ali jesam - rekao je Amin kojem je u tom trenutku desna ruka visjela na zglobu, a šrapnel veličine limenke bio zabijen u nogu. Iako to tada nije znao, šrapnel se zavukao i ispod njegova pancirnog prsluka i u leđa, probivši mu oba plućna krila.

Zapovjednik ga je odvukao u zaklon te mu kazao: "Ne brini, ne znam kako, ali izvući ću te odavde". Amin mu je rekao da ga mora maknuti sa stijena, a on mu je odgovorio kako ne leži na kamenju, nego ga u leđa bode šrapnel. Amin i Shama ubrzo su spasila oklopna vozila. Vozili su ih 20 minuta do ambulantnih kola i dalje u bolnicu.

Tri komada šrapnela izvađena su iz njegova tijela i još uvijek stoje u staklenoj posudi pokraj njegova kreveta. Prisjetio kako su liječnici stajali iznad njega i šaputali da neće izdržati.

Shareef Amin, koji je u međuvremenu nagrađen ukrajinskom medaljom za hrabrost, rekao je: "Ne žalim. Nisam mogao sjediti sa strane".

VIDEO Rusi uzeli putovnicu umirovljeniku iz Ukrajine pa prasnuli u smijeh: 'Gotovo je, imamo predsjednika!'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 18

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
15:04 02.11.2022.

Nemojte takve vijesti,baš sada kada su se ovi hrvatski slava Ukrajini borci spremili za rat i put,nadamo se da će uskoro otići tamo

Avatar EU Srbin
EU Srbin
15:03 02.11.2022.

fin decko, nema sta, pravo englesko ime

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:58 02.11.2022.

U Britaniji su ga dočekali zbog učestvovanja u Sirijskim sukobima na strani Isila, pa je tu pobjegao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije