Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Ukrajinski ministar: Ruski raketni napadi pretvorili su cijelu zemlju u prvu liniju bojišnice

Poljska: Američki raketni bacači Patriot postavljeni u zračnoj luci Rzeszow-Jasionka
Foto: Newspix/ABACA/ABACA
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.12.2022.
u 22:50

Sjedinjene Američke Države odaslale su prvi paket energetske opreme za Ukrajinu u vrijednosti 13 milijuna dolara s ciljem ojačavanja energetske infrastrukture te zemlje koja se nalazi pod pojačanim ruskim napadima

Vijeće EU-a u ponedjeljak je odobrilo povećanje fonda za plaćanje vojne pomoći Ukrajini za dodatne dvije milijarde eura. EU ima dovoljno plina za ovu zimu, ali bi se iduće godine mogla suočiti s nestašicom ako Rusija dodatno smanji opskrbu, upozorila je IEA i pozvala vlade da brže djeluju kako bi uštedjele energiju i proširile uporabu energije iz obnovljivih izvora. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja: 

22:50 - Poljska se "otvoreno priprema" za napad na rusku enklavu Kalinjingrad, tvrdi ruski propagandist. Snimka koju je podijelio Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinske vlade, prikazuje stručnjake kako na ruskoj državnoj televiziji govore o ratu.

Tijekom rasprave, jedan je sugerirao da bi Kremlj trebao proizvesti "moćnije i modernije sustave oružja" s obzirom na "neizbježnost sukoba s NATO-om u bliskoj budućnosti". On dalje tvrdi da se Poljska "otvoreno priprema" za napad na Kalinjingrad, dodajući: "Dakle, vjerojatnost ovog sukoba je po mojoj procjeni velika." 


22:36 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u utorak da su veliki ruski raketni napadi na Ukrajinu pretvorili "cijelu zemlju u prvu liniju bojišnice". Kuleba je nastavio da “nije bitno jesi li vojnik ili civil, napadnut si. I tako se osjećamo.”

Obraćajući se stranim novinarima iz Kijeva, Kuleba je na pitanje pridaje li više važnosti oružju ili zalihama energije rekao da je oboje "gotovo jednako važno". 


22:24 - Američko ministarstvo pravosuđa optužilo je petoricu Rusa i dva Amerikanca za urotu povezanu s globalnom shemom nabave i pranja novca u ime ruske vlade. Odjel je rekao da je među optuženima časnik ruske savezne službe sigurnosti.

Također je navedeno da su se optuženici urotili kako bi od američkih kompanija nabavili vojne tehnologije i tehnologije dvostruke namjene za ruski obrambeni sektor te krijumčarili streljivo za snajperske puške kršeći američke sankcije uvedene ranije ove godine.


18:56 - Bidenova administracija dovršava planove za slanje proturaketnog obrambenog sustava Patriot u Ukrajinu. Rezultati bi mogli biti objavljeni već ovog tjedna, prema dvojici američkih dužnosnika i višem dužnosniku administracije. Pentagonov plan još treba odobriti ministar obrane Lloyd Austin prije nego što se pošalje predsjedniku Joeu Bidenu na potpis. Tri dužnosnika rekla su za CNN da se očekuje odobrenje.

Ukrajina je pozvala SAD da pošalje napredni sustav protuzračne obrane dugog dometa, koji je vrlo učinkovit u presretanju balističkih i krstarećih projektila, dok se nalazi pod udarom ruskih projektila i napada bespilotnim letjelicama koji su uništili ključnu infrastrukturu diljem zemlje. Bio bi to najučinkovitiji obrambeni sustav oružja dugog dometa poslan u zemlju, a dužnosnici kažu da će pomoći u osiguravanju zračnog prostora za zemlje NATO-a u istočnoj Europi.

Nije jasno koliko će lansera projektila biti poslano. Uz Patriot obično dolaze radarski set koji detektira i prati mete, računala, oprema za proizvodnju energije, stanica za upravljanje napadom i do osam lansera, od kojih svaki drži četiri projektila.

Nakon što se planovi finaliziraju, očekuje se da će Patrioti biti brzo isporučeni u nadolazećim danima, a Ukrajinci će biti obučeni da ih koriste u bazi američke vojske u Grafenwoehru u Njemačkoj, rekli su dužnosnici.


17:13 - Proruski dužnosnik u Melitopolju, Vladimir Rogov, također je potvrdio napad na ključni most koji ruske trupe koriste za prijevoz vojne opreme i podijelio videozapise koji prikazuju incident.

Na dva videa vide se oštećenja na mostu, dok se na trećem čuje eksplozija. Ukrajinski gradonačelnik Melitopolja, Ivan Fedorov, ranije je rekao da su nosači cestovnog mosta oštećeni.


16:48 - Oprema za robotiku bit će raspoređena u Harkiv, na sjeveroistoku Ukrajine, i južni lučki grad Herson kako bi pomogla u razminiranju područja, izvješćuje Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinske vlade.

U isječku snimke ukrajinske vlade, koji je podijelio Gerashchenko, članovima javnosti je rečeno da će oprema "omogućiti razminiranje objekata na daljinu" i "poštediti stručnjake potencijalno opasne situacije". U rujnu je Ukrajina ponovno osvojila velike dijelove zemlje u regiji Harkiv, a prošlog mjeseca je povratila kontrolu nad strateškim gradom Hersonom.


15:53 - Na međunarodnoj konferenciji za pomoć Ukrajini organiziranoj u Parizu prikupljeno je gotovo milijardu eura donacija kako bi se stanovništvu pomoglo da prebrodi zimu u zemlji s infrastrukturom uništenom u ruskim napadima, rekla je u utorak francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna.

"Pomoć doseže, pa i premašuje 800 milijuna eura", koliko je zatražio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na otvorenju konferencije, rekla je Colonna. "Zapravo sam sretna što vam mogu objaviti da premašujemo taj broj i da smo se približili milijardi eura", dodala je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom.

Od tih milijardu eura, 415 milijuna ide za energetski sektor, 25 milijuna za vodu, 38 za hranu, 17 za zdravstvo, 22 za promet, a ostatak, ili gotovo 493 milijuna eura, još nije raspodijeljen, dodala je francuska ministrica, rekavši da je riječ o donacijama u naravi i u novcu.

"Naša zemlja neće potonuti u mrak", rekao je pak Šmihal, izrazivši zadovoljstvo zbog "snažnog znaka" potpore koji je "civiliziran svijet" uputio Ukrajini. "Zahvalni smo svim zemljama koje su i dalje naši saveznici u ova mračna vremena", dodao je, obećavši još jednom da će Ukrajina opet steći svoju suverenost i teritorijalnu cjelovitost.

Na konferenciji za pomoć Ukrajini sudjelovalo je 70 izaslanstava i međunarodnih organizacija, a svrha joj je bila "pomoći Ukrajincima da prebrode zimu", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron otvarajući sastanak.

Ruske snage od listopada vode kampanju razaranja civilne i energetske infrastrukture, ostavljajući milijune ljudi bez grijanja i bez vode. Rat u Ukrajini ulazi krajem prosinca u svoj jedanaesti mjesec.


14:25 - Ukrajina mora bez odgode pripremiti obnovu kako bi bila spremna "odmah nakon pobjede", napose što se tiče energetske infrastrukture koja je dobrim dijelom uništena, istaknuo je njezin ministar energetike Herman Haluščenko na marginama konferencije u Parizu.

"Za energetske projekte treba mnogo vremena. Dakle, već danas želim reći svim našim partnerima da možemo sve pripremiti, papire, dozvole, sve, kako bi se naši projekti počeli provoditi odmah nakon pobjede (...), ne gubeći vrijeme", istaknuo je ministar na sastanku 70 zemalja i međunarodnih organizacija za pomoć Ukrajini kojemu je domaćin Francuska.

To će ujedno biti i poruka da "čitav svijet vjeruje u našu pobjedu", dodao je.

Ukrajina je od listopada izložena žestokom raketiranju energetske infrastrukture: "To su svakodnevni napadi, s deset do 20 raketa, s dronovima i topničkom paljbom" a "imali smo već osam masovnih napada sa 70 do 100 raketa u isti mah, kojima je gađana isključivo energetska infrastruktura", istaknuo je.

Ruska vojska, ocijenio je, štedjela je infrastrukturu na početku agresije jer je vjerovala da će ju okupirati, od čega je sada odustala, misli. Nisu uništena samo proizvodna postrojenja, nego i oprema za prijenos električne energije s jednog kraja zemlje na drugi, rekao je ministar. Kratkoročno se nada pomoći u generatorima, ali i u teškim strojevima za popravak mreže: "Trebaju nam dodatne pošiljke transformatora i visokonaponske opreme", rekao je.

"Ova konferencija je veoma važna za budućnost Ukrajine, ponajprije kako bi se spasio naš energetski sustav koji brzo moramo obnoviti", istaknuo je. Dugoročno, ukrajinski ministar osobito računa na francuske tvrtke zbog veličine nuklearne mreže u objema zemljama. Ukrajina je prije rata više od 60 posto struje dobivala iz nuklearnih elektrana, a tek 28 posto iz termoelektrana na ugljen i 5 do 6 posto iz hidroelektrana.


13:55 - Diljem Ukrajine čuju se sirene koje signaliziraju mogući raketni napad. Sirene za zračnu uzbunu upaljene su i u Kijevu, prenosi Sky News. 

Građani su upozoreni da ostanu u skloništima. 

Ukrajinsko vodstvo upozorilo je proteklih dana da bi Rusija mogla pokrenuti novi val raketnih i bespilotnih napada. Do sada su napadi ciljali i civilna područja i kritičnu infrastrukturu, uzrokujući nestanak struje u cijeloj zemlji.


13:24 - Ukrajina mora predati teritorije koje je anektirala Rusija prije bilo kakvih diplomatskih pregovora, poručio je u utorak Kremlj, reagirajući na prijedlog Zelenskog da se održi "svjetski mirovni sastanak na vrhu".

"Ukrajinska strana mora prihvatiti činjenično stanje na terenu", rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov na dnevnoj tiskovnoj konferenciji.

"Te su činjenice da Ruska Federacija ima nove državljane nakon referenduma provedenih na tim teritorijima", dodao je, ocijenivši da je "nemoguć bilo kakav (diplomatski) napredak" sve dok Kijev "ne prihvati te činjenice".

Rusija je krajem rujna proglasila aneksiju četiriju ukrajinskih oblasti, nakon aneksije Krima 2014., ali ih ne kontrolira u cijelosti. Međunarodna zajednica ne priznaje rusku odluku o aneksiji ukrajinskog teritorija. Ukrajina pak traži da Rusija povuče vojsku i vrati sva okupirana područja.

Peskov je ujedno rekao da "ne dolazi u obzir" da Rusija povuče svoje snage iz Ukrajine prije Božića, što je drugi zahtjev koji je Zelenski iznio u ponedjeljak u govoru zemljama G7 na video konferenciji.


12:33 - Britanska vlada uvela je novi niz sankcija protiv iranskih i ruskih pojedinaca. Ministar vanjskih poslova James Cleverly osudio je rusko korištenje iranskih bespilotnih letjelica za izvođenje napada na Ukrajinu te za gađanje energetske infrastrukture, prenosi Sky News. 

Teheran je isporučio bespilotne letjelice Rusiji kako bi pomogao popuniti prazninu nakon što je Moskvi ponestalo projektila dugog dometa.

- Ujedinjeno Kraljevstvo je upravo sankcioniralo ruske i iranske osobe na visokoj razini kao odgovor na gnusne napade na civilne ciljeve - naveo je Cleverly.


11:01 - Francuski predsjednik istaknuo je volju međunarodne zajednice da pomogne Ukrajincima, suočenima s Rusijom čiji je cilj "gurnuti ih u tamu i hladnoću", dok je njegov ukrajinski kolega rekao da njegovoj zemlji za energetsku infrastrukturu treba najmanje 800 milijuna eura hitne pomoći.

"Rusija, čije su vojne slabosti izašle na vidjelo, odlučila se za ciničnu strategiju usmjerenu na uništavanje civilne infrastrukture kako bi Ukrajinu bacila na koljena", rekao je Emmanuel Macron na otvaranju konferencije o pomoći Ukrajini koja se održava u Parizu. Optužio je Moskvu da se ponaša "kukavički" kako bi "posijala teror među civilima, pokušavajući slomiti pozadinu jer nije bila u stanju održati front".

"Ovi napadi, za koje Rusija otvoreno priznaje da su samo namijenjeni potkopavanju otpora ukrajinskog naroda, predstavljaju ratne zločine" koji "neće proći nekažnjeno", istaknuo je francuski šef države. Često kritiziran zbog inzistiranja na pregovorima Moskve i Kijeva, Macron je jasno dao do znanja da je na Ukrajini "da odluči o uvjetima za pravedan i trajan mir". Ocijenio je da je "mirovni plan u deset točaka" njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog "izvrsna osnova na kojoj ćemo zajedno graditi". No Macron je rekao kako je u neposrednoj budućnosti hitno potrebna podrška "ukrajinskom narodu da se odupre", izrazivši nadu da će međunarodna pomoć biti u visini uloga. Najavio je dodatnu francusku pomoć od 76,5 milijuna eura za prezimljavanje početkom 2023. godine u području energetike.

Ukrajinski predsjednik procijenio je da njegovoj zemlji, s energetskom infrastrukturom opustošenom ruskim napadima, treba "najmanje 800 milijuna eura" hitne pomoći kako bi zadovoljila potrebe stanovništva tijekom zime.

“Potrebno nam je više kategorija opreme, transformatori, oprema za obnovu visokonaponskih mreža, plinske turbine... naš energetski sustav treba, barem do kraja sezone grijanja, interventnu pomoć iz europskog energetskog sustava, odnosno uvoz električne energije iz zemalja EU u Ukrajinu", izjavio je Zelenski putem video veze.


10:58 - Kremlj je jučer potvrdio da predsjednik Vladimir Putin neće održati svoju tradicionalnu tiskovnu konferenciju za kraj godine. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva ističe kako će to biti prvi put u deset godina da Putin neće održati taj događaj.

- Tiskovna konferencija postala je značajna pojava u Putinovom kalendaru javnog angažmana i često se koristila kao prilika da se pokaže navodni Putinov integritet - navodi ministarstvo. Otkazivanje je, nastavljaju, vjerojatno uslijedilo zbog sve veće zabrinutosti oko prevladavanja antiratnih osjećaja u Rusiji.

- Dužnosnici Kremlja gotovo su sigurno iznimno osjetljivi na mogućnost da bilo koji događaj kojemu prisustvuje Putin bude 'otet' neodobrenom raspravom o 'specijalnoj vojnoj operaciji' - zaključuju.


09:50 - Na društvenim mrežama pojavila su se neprovjerena izvješća o napadu na most iza prve linije bojišnice u okupiranom gradu Melitopolju, koji se smatra vitalnim za rusku obranu teritorija koji drži na jugu, uključujući Krim, prenosi The Guardian. 

Vladimir Rogov, ruski dužnosnik u regiji Zaporožje, podijelio je video na svom Telegram kanalu i okrivio ukrajinske "teroriste" za štetu. Ivan Fedorov, prognani gradonačelnik Melitopolja, također je podijelio video na kojem se vidi oštećenje.


09:17 - Ukrajina je tijekom noći granatirala grad Klintsy u južnoj ruskoj regiji Brjansk, ustvrdio je regionalni guverner Alexander Bogomaz, dodajući da nije bilo žrtava ni štete, prenosi The Guardian. Klintsy se nalazi oko 45 kilometara od ukrajinske granice. 

"Kao rezultat rada sustava protuzračne obrane ruskih oružanih snaga, projektil je uništen, neki dijelovi su pogodili područje industrijske zone", rekao je guverner. Izvješće nije neovisno potvrđeno. 


08:20 - Francuska je u utorak domaćin međunarodne konferencije organizirane u svrhu prikupljanja materijala i novca za popravak oštećene ukrajinske infrastrukture i naglašavanja stalne potpore Pariza borbi Kijeva protiv Rusije. Do okupljanja političara, velikih tvrtki i humanitarnih agencija dolazi nakon komentara francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o ratu kojima se zamjerio mnogima u Ukrajini. Macron je pozvao da se Rusiji ponude "sigurnosna jamstva" na kraju rata tijekom intervjua 3. prosinca, što je izazvalo kritike nekih ukrajinskih i istočnoeuropskih političara.

Francuski predsjednik i ukrajinski kolega Volodimir Zelenski u nedjelju su razgovarali o konferenciji koja se treba održati u utorak. Macron je "podsjetio predsjednika Zelenskog da Ukrajina može računati na potporu Francuske koliko god je potrebno da potpuno ponovno uspostavi suverenitet i nacionalni integritet", navodi ured francuskog predsjednika. Obojica će se obratiti u prvom dijelu konferencije pod nazivom "Solidarnost s ukrajinskim narodom" - Macron osobno, a Zelenski putem videoveze.

U fokusu konferencije bit će načini na koje zapadni saveznici Ukrajine mogu pružiti trenutnu potporu kako bi civilna infrastruktura zemlje funkcionirala usred neprestanog bombardiranja iz Rusije.

Moskva je promijenila taktiku od listopada kada je počela zračne napade usmjerene posebno na energetsku mrežu Ukrajine, zbog čega su milijuni ljudi u hladnoći i mraku na početku zime. Još 1,5 milijun ljudi ostalo je bez struje u južnoj Odesi tijekom vikenda nakon napada dronovima, prema ukrajinskim vlastima.

Francuski organizatori istaknuli su kako se konferencija razlikuje od ostalih nedavnih međunarodnih skupova u Luganu, Varšavi ili Berlinu posvećenih dugoročnoj obnovi. Umjesto toga, nadaju se da će donatori obećati pomoć od inženjerske ekspertize do rezervnih dijelova za izvođenje popravaka.

Još jedan ključni ishod bit će nova platforma, koju su u ponedjeljak dogovorili čelnici G7, a koja će omogućiti donatorima da vide potrebe Ukrajine i koordiniraju svoju pomoć. U drugom dijelu događaja, pod nazivom "Francusko-ukrajinska konferencija za otpornost i obnovu", okupit će se 500 francuskih tvrtki kako bi razgovarali o ugovorima za obnovu.


08:17 - Zemlje EU-a pokušat će u utorak dogovoriti gornju granicu cijene plina za cijelu EU, nakon višemjesečnih razgovora koji do sada nisu uspjeli prekinuti zastoj između vlada koje se ne mogu složiti o tome hoće li ta mjera ublažiti europsku energetsku krizu.

Ministri energetike iz 27 zemalja članica sastaju se u Bruxellesu kako bi pokušali odobriti ograničenje cijena koje je prošlog mjeseca predložila Europska komisija, što je najnoviji odgovor EU-a na energetsku krizu koju je izazvala Rusija koja je ove godine smanjila isporuke plina Europi, što je dovelo do oštrih skokova cijena.

"Vjerojatno ni jedna država članica nije zadovoljna prijedlogom o kojem raspravljamo", rekao je jedan visoki diplomat EU-a, koji je gornju cijenu plina opisao kao "jedan od najkompliciranijih i najtežih dokumenata koje možete zamisliti".

Zemlje uključujući Belgiju, Poljsku i Italiju kažu da je gornja granica potrebna kako bi se njihova gospodarstva zaštitila od visokih cijena energije, dok Njemačka, Nizozemska i Austrija strahuju da bi to moglo preusmjeriti prijeko potreban plin dalje od Europe. Drugi diplomati EU-a rekli su da nisu sigurni hoće li biti dogovora u utorak.

Jedna bi opcija mogla biti da se razgovori nastave sve do sastanka čelnika zemalja EU-a u četvrtak, a zatim da ministri ponovno pokušaju odobriti ograničenje cijena sljedeći tjedan.

"Krećemo se u pravom smjeru, ali još nismo stigli", rekao je drugi visoki diplomat EU.

Europska komisija je prošli mjesec predložila uspostavu korektivnog tržišnog mehanizma, koji bi se aktivirao kada  cijena na nizozemskoj burzi plina (TTF) bude dva tjedna iznad 275 eura po megavat satu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-a deset uzastopnih dana tijekom dva  tjedna. Međutim, većina država članica oštro je kritizirala taj prijedlog s obzirom da je gornja granica cijene plina postavljena previsoko, znatno iznad trenutačnih cijena plina, koje su ionako znatno više od uobičajenih.


07:32 - Ruski obožavatelji popularnog Big Maca kojima ukusni hamburger nije dostupan otkako je američki lanac brze hrane McDonald's Corp u ožujku zatvorio svoje ruske podružnice, od sljedeće će godine moći uživati u alternativom hamburgeru domaće proizvodnje pod nazivom - Big Hit. Vkusno & točka, ruski lanac restorana brze hrane u ponedjeljak je objavio da će Big Hit na meniju biti dostupan od veljače, a vraća se i proizvod sličan McDonald'sovu 'Happy Mealu' pod nazivom 'Kids' Combo'.

>> OPŠIRNIJE

Vkusno & točka
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS/PIXSELL


07:25 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je kako svi trebaju biti svjesni da "Rusija nije odustala od svoje taktike terora". 

"Odsutnost masovnih raketnih napada samo znači da se neprijatelj priprema za njih i da može napasti u bilo kojem trenutku. Iako je očito da i bez svjetla dobro znamo gdje pucati i što oslobađati, Rusija se ipak nada zamračenjima. Ovo je zadnja nada terorista...", istaknuo je Zelenski.


07:20 - Sjedinjene Američke Države odaslale su prvi paket energetske opreme za Ukrajinu u vrijednosti 13 milijuna dolara s ciljem ojačavanja energetske infrastrukture te zemlje koja se nalazi pod pojačanim ruskim napadima. Prema najavama, još dvije pošiljke pomoći takve vrste SAD namjeravaju odaslati do kraja ovoga tjedna. SAD su prošloga mjeseca objavile kako će u Ukrajinu poslati energetsku opremu u vrijednosti od 53 milijuna dolara.

Od listopada ruski napadi orijentirali su se na uništavanje ukrajinske opskrbne mreže električnom energijom i grijanjem, a takvu taktiku Kijev i ukrajinski saveznici smatraju namjerom da se našteti civilima. Posljednji ruski napadi za posljedicu su imali ostanak milijuna Ukrajinaca bez struje i grijanja pri temperaturama ispod nule.

"Rusija namjerno pokušava Ukrajince ubiti hladnoćom kako se približava zima. Naša strategija u ovom trenutku je pomoći Ukrajini da se zaštiti od ovih namjernih napada na energetsku infrastrukturu kojom se koriste civili jer bi se mogla dogoditi humanitarna katastrofa", kazao je visoki američki dužnosnik. Ukrajinska vlada pozvala je svoje građane na štednju energije.

Komentara 124

Avatar kastanjer2
kastanjer2
17:26 13.12.2022.

Prema grubim procjenama, prije invazije na Ukrajinu ruska vojska imala je oko 11.000 oklopnih vozila na papiru. Ali u stvarnosti to nikada nije tako kod Rusa. Vjerojatno ih ispravnih nije bilo više od 6000. Taj broj uključuje sva vozila pješaštva s gusjenicama, oklopne transportere na kotačima i nenaoružani MTLB (3500). Od tada je izgubljeno najmanje 2800 komada. Rusi sada ne mogu imati više od 3000 ispravnih oklopnih vozila, što znači da na kilometar bojišnice ne mogu imati više od 3 oklopna vozila uključujući i nenaoružane MTLB.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
17:10 13.12.2022.

Opet mi pobrisali komentar. Ne smiješ reći istinu od ukrajinskom ratu.

Avatar Foton
Foton
21:33 13.12.2022.

Dolaze pPatriot sistemi, moćno, ali jos ovijek obrambeno oruzje. Vjerojatno ce znatno smanjiti broj ruskih raketa, ali prije ili kasnije dolaziti ce i ozbiljno ofenzivno oruzje, pa ce onda krenuti ozbiljni pregovori. Ukraina ce imati vrlo jake adute u rukama. Zamislite, glavno rusko oruzje su iranski dronovi, gotovo smijurija. Ti ce slabo prolaziti Patriote.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije