Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

SAD: 'Nemamo očekivanja da će borbe prestati'; Radnici okupirane nuklearke dobili zanimljivu ponudu

Russian service members at a combat position in Zaporizhzhia region
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.12.2022.
u 23:24

Napadi ruskih bespilotnih letjelica na glavni grad Ukrajine oštetili su pet zgrada. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u kratkoj je video izjavi rekao da su "teroristi" ispalili 13 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje i da su sve presretnute.

U srijedu ujutro Kijevom su odjeknule eksplozije. Ukrajinska zračna obrana oborila je 13 dronova. Do eksplozija je došlo nekoliko sati prije nego što se očekivalo da će SAD potvrditi da će poslati svoj najnapredniji sustav protuzračne obrane u Ukrajinu. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja: 

23:24 -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski usprotivio se ideji da ruski sportaši sudjeluju na Olimpijskim igrama 2024. pod bilo kojom neutralnom zastavom, rekavši da su "sve njihove zastave uprljane krvlju". Zelenskij je to izjavio nakon što je razgovarao s Thomasom Bachom, predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC), koji je prošli tjedan rekao da je još uvijek nejasno hoće li ruski i bjeloruski sportaši i sportašice sudjelovati na igrama u Parizu 2024. godine.

U priopćenju, Zelenski je rekao da je Ukrajina razočarana onime što je nazvao namjerom IOC-a da se dopusti Rusima i Bjelorusima da se natječu pod neutralnom zastavom.

"Možemo reći samo jednu stvar: bijela ili bilo koja neutralna zastava nemoguća je za ruske sportaše, jer su sve njihove zastave uprljane krvlju", rekao je u video obraćanju.

Zelenski, pozivajući na "potpunu izolaciju" Rusa sa sportskih događaja, rekao je da su 184 ukrajinska sportaša poginula u ratu s Rusijom. U svome video obraćanju, ukrajinski je predsjednik kazao da principi IOC-a "definitivno ne predviđaju udovoljavanje terorističkim državama".

Ako se ruskim sportašima dopusti sudjelovanje, bila bi to greška, jer bi se to interpretiralo kao znak da "svijet navodno odobrava njihov teror".


19:05 - Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby izjavio je da SAD očekuju da će se rat u Ukrajini nastaviti "još neko vrijeme" i da "nema očekivanja" da će borbe prestati u zimskim mjesecima.

Na pitanje o tome kakvi su izgledi za pregovore o prekidu rata s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Kirby je novinarima rekao: "Samo s obzirom na ono što vidimo u zraku i na zemlji u Ukrajini, teško je zaključiti da će ovaj rat biti gotov do kraja godine. Dakle, trenutno se vode aktivne borbe. Očekivali bismo da će se to nastaviti još neko vrijeme".

Upozorio je da se ne pretpostavlja da će oštro zimsko vrijeme ograničiti ratne manevre u zraku ili na zemlji.

"Iako je to istina, ne očekujemo da će borbe prestati u zimskim mjesecima koji dolaze", naveo je.


18:30 -  Ukrajinska državna energetska agencija, Energoatom ponudila je veće bonuse osoblju u nuklearnoj elektrani Zaporižje koja je pod ruskom okupacijom pod uvjetom da ostanu lojalni Ukrajni.

Energoatom je rekao da su ruske snage rekle ukrajinskim radnicima u tvornici da neće biti plaćeni u 2023. godini ako ne potpišu ugovore s ruskom tvrtkom za nuklearnu energiju Rosatom.


15:54 - Čelnica Međunarodnog odbora Crvenog križa rekla je da vidi mogućnost velikog dogovora o razmjeni ratnih zarobljenika. Mirjana Špoljarić Egger smatra kako je moguće da se razmjene "svi za sve". 

- To se događalo u prošlosti, to je poznata praksa - kazala je te istaknula kako je to jedna od mogućnosti koje se mogu iskoristiti u sukobu Rusije i Ukrajine, prenosi The Guardian. 


14:54 - Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) objavila je da poduzima "kontraobavještajne mjere" u pravoslavnim vjerskim objektima koji su pod Ruskom crkvom.

Devetnaest samostana, katedrala i crkava koje pripadaju Pravoslavnoj crkvi pod Moskovskom patrijaršijom zabrinuto je ovim mjerama čiji je cilj, kako navodi SBU u priopćenju za javnost, "suprotstaviti se subverzivnim aktivnostima ruskih tajnih službi u našoj zemlji". Ta vjerska središta nalaze se u regijama Transkarpatija, Černivci, Rivne, Volin, Lavov, Žitomir, Mikolaiv, Herson i Sumi, istaknuo je.

SBU je objasnio da na taj način želi "zaštititi stanovništvo od provokacija i terorističkih napada", kao i "spriječiti korištenje vjerskih zajednica kao središta 'ruskog svijeta'".

Koncept 'ruskog svijeta' osmislila je Moskva kako bi pokušala opravdati rusku invaziju na Ukrajinu potrebom da se ta zemlja pripoji Rusiji kako bi se formirala rusofona i pravoslavna cjelina.

Agenti SBU-a vršili su pretrese s ciljem "identifikacije osoba koje bi mogle biti uključene u nezakonite radnje na štetu suvereniteta Ukrajine".


14:51 - Europska komisija isplatila je još 500 milijuna eura Ukrajini, u sklopu više milijardi eura vrijednog paketa zajmova.

Tom isplatom, ukupan iznos zajmova koje je EU stavio na raspolaganje Ukrajini nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači iznosi 7,2 milijarde eura. Zajmovi su namijenjeni pomoći ratom razorenoj Ukrajini u javnim troškovima poput isplate mirovina i rada bolnica.

Od veljače je EU pomogao Ukrajini financijskom, proračunskom i humanitarnom pomoći vrijednom 19,7 milijardi eura, objavila je Komisija. U 2023. godini Europska unija planira poduprijeti Ukrajinu s 18 milijardi eura.


14:48 - Rusija je izvijestila o rekordnoj žetvi žitarica, dok se u isto vrijeme nosi s optužbama da je pokrala usjeve s okupiranih ukrajinskih teritorija.

"Do danas je požnjeveno 159 milijuna tona bruto. Očekujemo da će to neto iznositi oko 150 milijuna tona", rekao je ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.

Žito s ukrajinskog teritorija koji je Rusija nezakonito anektirala kršeći međunarodno pravo, navodno je uključeno u ukupni rezultat. Ukrajina je više puta optuživala Rusiju za krađu žita u velikim razmjerima. Američka svemirska agencija NASA izvijestila je u studenom da se na temelju analize satelitskih snimaka vidi da je Rusija već požnjela 5,8 milijuna tona pšenice s okupiranih ukrajinskih područja u vrijednosti od oko milijardu dolara. Međutim, čak i ako se isključi pokradeno žito, čini se da su rezultati žetve značajno bolji u usporedbi s prošlom godinom kada je požnjeveno oko 120 milijuna tona žitarica.

Prethodna rekordna žetva u Rusiji je bila 2017. godine s prinosom od 135 milijuna tona. Petrušev je ustvrdio i da je u 2022. požnjeveno ili ubrano i više šećerne repe, soje, uljane repice, krumpira, voća i povrća, nego prošle godine.

Rusija je među vodećim svjetskim izvoznicima žitarica i uspješna ruska žetva ima veliki utjecaj na cijene žitarica na međunarodnom tržištu. Cijene žitarica značajno su porasle ove godine, velikim dijelom potaknute utjecajem rusko-ukrajinskog rata i ruske pomorske blokade ukrajinskih crnomorskih luka. Moskva je najavila planove za udvostručenje izvoza žitarica u 2023. godini.


14:12 - Ukrajinski savjetnik Mihajlo Podoljak uzvratio je na komentare Kremlja da Kijev mora uzeti u obzir nove teritorijalne “realnosti” koje uključuju rusko pripajanje četiri ukrajinske regije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jučer je odbacio mirovni prijedlog predsjednika Volodimira Zelenskog u tri koraka prema kojem bi Rusija ovog Božića počela povlačiti svoje trupe s teritorija Ukrajine.

Peskov je inzistirao na tome da Ukrajina mora prihvatiti nove teritorijalne "realnosti", uključujući to da su ukrajinske pokrajine Herson, Zaporižje, Donjeck i Lugansk "novi subjekti" Rusije. Većina zemalja članica UN-a osudila je moskovsku aneksiju ukrajinskih regija kao nezakonitu.

''Ključno je da Rusija, a posebice Putin i Peskov, prihvate ''novu realnost''. Ukradeni ukrajinski teritoriji neće biti dijelom Rusije nikada. Postoje samo gubici za državu-čudovište, ruski porazi na bojnom polju, uništena vojska, sankcije i prezir, čak i od strane ODKB-a'', odgovorio je Podoljak.


14:07 - Vladimir Putin otkazao je sve tradicionalne planove koji je inače odvijaju tijekom Stare godine, potvrdio je to glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

To znači da Putin ove godine neće zaigrati hokej na Crvenom trgu u Moskvi, kao ni održati tiskovnu konferenciju ispred ruskog parlamenta. 

Peskov ipak nije objasnio zbog čega su Putinovi planovi otkazani, a najavio je kako bi to mogao napraviti iduće godine.

''Kolege mi govore da bi Putin mogao održati govor iduće godine, a moguće je i da će to biti napismeno'', kazao je.


13:16 - Ruski napadi na ukrajinsku energetsku infrastrukturu nose sve veće rizike za "gotovo svu djecu u Ukrajini odnosno njih gotovo sedam milijuna" u trenutku kada zimske temperature nastavljaju padati, upozorio je u srijedu UNICEF.

Bez stabilne opskrbe strujom, vodom i grijanjem, "djeca su ne samo suočena s ekstremnom hladnoćom - zimske temperature mogu pasti ispod 20 stupnjeva Celzijevih ispod ništice - nego se ne mogu niti školovati putem interneta što je jedini način školovanja za mnoge od njih jer je toliko škola oštećeno ili uništeno", navodi se u priopćenju UNICEF-a.

Uz to, zdravstvene ustanove ne mogu pružati osnovne usluge, a oštećeni sustavi opskrbe vodom povećavaju već ionako jako visoke rizike obolijevanja od upale pluća, gripe, bolesti od zagađene vode i covida-19, dodaje se.

"Osim neposredne prijetnje izazvane hladnoćom, djeca ne mogu ni učiti niti biti povezana s prijateljima i obitelji, što može biti visoka prijetnja za njihovo fizičko i mentalno zdravlje", istaknula je glavna direktorica UNICEF-a Catherine Russell, po priopćenju.

UNICEF ističe da mu u ovome trenutku treba 1,1 milijarda američkih dolara za 9,4 milijuna ljudi u Ukrajini uključujući četiri milijuna djece kako bi im se osigurala zdravstvena skrb, hrana i voda, higijena te socijalna i druga zaštita. 


13:14 - Američki sustav protuzračne obrane Patriot, koji Washington razmatra poslati Ukrajini, bio bi legitimna meta Rusije u napadima na tu zemlju, poručio je u srijedu Kremlj. Washington dovršava planove slanja sustava Patriot Ukrajini, a odluka bi mogla biti donesena već ovaj tjedan, reklo je troje američkih dužnosnika Reutersu u utorak.  Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu je kazao da bi Patrioti „definitivno“ bili meta za Rusiju, no i da ne želi komentirati nepotvrđene medijske navode. 

Patriot se smatra jednim od najnaprednijih američkih sustava protuzračne obrane, uključujući protiv zrakoplova, krstarećih i balističkih raketa. U pravilu on uključuje lansere, uz radare i druga pomoćna vozila. Pentagon je objavio da je cilj nedavnog jačanja ruskog raketiranja Ukrajine iscrpiti zalihe protuzračne obrane Kijeva kako bi potom Rusija mogla dominirati ukrajinskim nebom. SAD i saveznici stoga Kijevu šalju veću količinu protuzračne obrane. S američke strane to je uključivalo sustave NASAMS za koje je Pentagon rekao da su besprijekorno zaustavljali ruske rakete. Washington je od početka sukoba Ukrajini dosad pružio 19,3 milijardi dolara vojne pomoći.

Nakon niza munjevitih protuofenziva kojima su ukrajinske snage vratile pod svoj nadzor oko polovice teritorija koje je ruska vojska okupirala prvih tjedana invazije, nijedna strana nije ostvarila većih teritorijalnih pomaka u proteklih mjesec dana. Vojni analitičari predviđaju zimski zastoj, iako se silovite borbe nastavljaju, napose u istočnoj regiji Donecku, gdje ruske snage grčevito nastoje osvojiti grad Bahmut. 

Peskov je u utorak rekao da neće biti mira s Kijevom sve dok Zelenski ne prihvati "stvarnost" na terenu, a to znači rusku kontrolu nad četiri ukrajinske pokrajine koje je Moskva pripojila u rujnu provedbom takozvanih "referenduma", što su i Ukrajina i odbacili kao nezakonite radnje. 


13:10 - Papa Franjo u srijedu je pozvao ljude da ove godine manje troše na božićne proslave i darove te da razliku pošalju Ukrajincima kako bi im pomogli da prebrode glad i zimsku hladnoću. Papa, koji je upućivao apele za Ukrajinu na gotovo svakom javnom događaju od početka ruske invazije u veljači, izrekao je molbu bez napisanog teksta na kraju svoje tjedne opće audijencije.

"Braćo i sestre, kažem vam, toliko je patnje u Ukrajini, toliko, toliko", rekao je, dodavši da želi skrenuti pozornost na konkretne teškoće s kojima će se Ukrajinci nositi u nadolazećim mjesecima.

"Lijepo je slaviti Božić, ali smanjimo božićnu potrošnju. Imajmo skromniji Božić, sa skromnijim darovima i pošaljimo ono što uštedimo ukrajinskom narodu, kojem je to potrebno", rekao je, potaknuvši više puta pljesak u dvorani.

“Toliko pate, gladuju, hladno im je i mnogi umiru jer nema dovoljno liječnika i medicinskih sestara”, rekao je.

Dok je govorio, milijuni civila u najvećem europskom sukobu od Drugoga svjetskog rata moraju se boriti s prekidima u opskrbi strujom, grijanjem i vodom uzrokovanim ruskim napadima na infrastrukturu dok su zavladale temperature ispod nule.

"Nemojmo zaboraviti. Božić, da. U miru s Gospodinom, da. Ali s Ukrajincima u našim srcima. Učinimo ovu konkretnu gestu za njih", rekao je.

Franjo je govorio isti dan kada je ukrajinska nacionalna crkva u Rimu, Sv. Sofija, uputila novi apel Talijanima da doniraju odjeću i lijekove koje volonteri odvoze kamionom u Ukrajinu od ožujka.


11:42 - Kremlj tvrdi da nije dobio nikakve prijedloge o "božićnom prekidu vatre" u Ukrajini, prenosi Sky News. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je ranije ovog tjedna Rusiju da počne povlačiti svoje trupe iz Ukrajine do Božića, kao prvi korak prema mirovnom sporazumu u sukobu koji traje već gotovo 10 mjeseci.


10:53 - Napadi ruskih bespilotnih letjelica na Kijev i regiju oko ukrajinske prijestolnice nisu oštetili nikakva energetska postrojenja, rekao je nacionalni operater elektroenergetske mreže Ukrenergo.

"Zahvaljujući briljantnom radu snaga protuzračne obrane, objekti energetske infrastrukture nisu oštećeni. Svih 13 dronova je oboreno", naveo je Ukrenergo.


10:18 - Napadi ruskih bespilotnih letjelica na glavni grad Ukrajine oštetili su pet zgrada. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u kratkoj je video izjavi rekao da su "teroristi" ispalili 13 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje i da su sve presretnute.

Šef kijevske gradske uprave Serhii Popko napisao je na Telegramu da su udari bili u dva vala, a da su šrapneli presretnutih dronova oštetili jednu upravnu zgradu, dok su četiri stambene zgrade pretrpjele manju štetu. Prethodno je objavljeno da su pogođene dvije upravne zgrade, prenosi Sky News.


10:13 - Predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zadovoljstvo zbog raspuštanja suda u Kijevu i rekao da se Ukrajina može istodobno boriti protiv korupcije i ruske invazije.

"Ova priča je došla do kraja", rekao je Zelenski u utorak kasno navečer istaknuvši da je potpisao zakon kojim se raspušta Okružni upravni sud u Kijevu. Riječ je o instituciji koju su ukrajinske protukorupcijske vlasti usporedile sa zločinačkom organizacijom,  a Sjedinjene Države su predsjedniku te ustanove nametnule sankcije 9. prosinca.

"Ali se nastavlja priča o reformama - nastavlja se čak i u vrijeme takvog rata", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. Zelenski je potpisao zakon istog dana kada ga je usvojio ukrajinski parlament.

Pavlo Vovk, predsjednik suda, napisao je u objavi na Facebooku da je odluka o ukidanju suda čisto politička, donesena na brzinu i zbog koje će "oni koji joj danas plješću uskoro zažaliti".

Američki State Department priopćio je da je Washington uveo sankcije Vovku "zbog traženja mita u zamjenu za upletanje u sudske i druge javne procese".

Slučaj korupcije protiv Vovka poslan je ukrajinskom visokom sudu za borbu protiv korupcije ovog ljeta, nakon što su slučajevi protiv njega godinama bili blokirani. Ukrajinski nacionalni ured za borbu protiv korupcije (NABU) priopćio je da su 17. lipnja podignute optužnice protiv Vovka, dvojice njegovih zamjenika, četvorice sudaca i četiri druge osobe, uključujući čelnika državne pravosudne uprave. Optuženi su "djelovali u okviru zločinačke organizacije" koju je vodio Vovk s ciljem preuzimanja državne vlasti putem kontrole nad pravosudnim tijelima i namjernog ometanja njihovog rada, naveo je NABU. U istrazi je prikupljeno više od 16.000 sati prisluškivanja, rekao je NABU.

Europska unija u lipnju je dala svoj blagoslov Ukrajini i susjednoj Moldaviji da se pridruže bloku, što je početak procesa koji bi mogao potrajati mnogo godina i zahtijeva opsežne reforme za ispunjavanje standarda od pravosudne politike do financijskih usluga i sigurnosti hrane. 


09:10 - Na dijelu oborene letjelice u Kijevu, na ruskom je jeziku pisalo: "Za Ryazan!!!”

Dana 5. prosinca napadnuta je ruska vojna zračna baza u gradu Ryazan u zapadnoj Rusiji. Ruski bombarder Tu-95, koji je korišten za napad na Ukrajinu, oštećen je, a tri vojnika u bazi smrtno su ranjena, navelo je rusko ministarstvo obrane. Rusija je rekla da je napad izveden dronom, a Ukrajina nije preuzela odgovornost, prenosi Sky News. 

Napad dronovima u Kijevu
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS, ilustracija

Napad dronovima u Kijevu
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS, ilustracija


09:07 - Europska unija i Savez država jugoistočne Azije (ASEAN) u srijedu u Bruxellesu održavaju prvi samit fokusiran na gospodarstvo i klimu, a europski čelnici žele zajedničku izjavu kojom bi se rat u Ukrajini opisao kao čin ruske agresije

Dužnosnik EU rekao je da je blok vrlo pozitivan u pogledu izgleda za izjavu, priznajući da to nije laka zadaća. Singapur je uveo sankcije Rusiji, no Laos, Tajland i Vijetnam bili su suzdržani u glasanju Ujedinjenih naroda u listopadu za osudu ruske aneksije ukrajinskih regija.

ASEAN ima deset članica: Brunei, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.

Čelnici Grupe 20 zemalja (G20) složili su se na prošlomjesečnom sastanku kojim je predsjedala Indonezija, članica ASEAN-a, da je "većina članica" osudila rat. U izjavi sa samita vjerojatno će se također pozvati na smirivanje u Južnom kineskom moru i baviti se vojnim udarom u Mjanmaru u veljači 2021. i nestabilnošću na Korejskom poluotoku


08:20 - Guverner Žitomira, područja pored Kijeva, upozorio je da bi se mogao dogoditi drugi val napada dronovima. 

- Zračna opasnost se nastavlja. Moguć je drugi val napada dronovima. Ostanite u skloništima - napisao je na Telegramu Vitaliy Bunechko, prenosi Sky News. 


08:10 - Gradska uprava Kijeva objavila je na Telegramu da se broj jutros oborenih dronova popeo na 13, prenosi The Guardian.


08:09Dvije upravne zgrade u ukrajinskome glavnom gradu Kijevu oštećene su u srijedu u napadu dronom, rekle su gradske vlasti te dodale da još nema informacija o mogućim žrtvama.

Glavni grad i kijevska regija u 6 ujutro i dalje su bili pod zračnom opasnošću, više od dva sata nakon što su se sirene oglasile prvi put. Andrij Jermak, predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika, nakon eksplozija u Kijevu napisao je na aplikaciji za poruke Telegram: "Slabići". 

Od listopada Rusija redovito građa energetsku infrastrukturu u Ukrajini zbog čega su milijuni ljudi u mraku i bez grijanja. Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je u utorak na rubu donatorske konferencije u Parizu da je ruska vojska u početku agresije štedjela infrastrukturu jer je vjerovala da će okupirati Ukrajinu, od čega je sada odustala.

Svakodnevni napadi izvode se s deset do 20 raketa, dronovima i topničkom paljbom, a bilo je i osam masovnih napada sa 70 do 100 raketa u isti mah, kojima je gađana isključivo energetska infrastruktura, rekao je Haluščenko.

Napad dronovima u Kijevu
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS, ilustracija


7:08 - Eksplozije su se čule u ranim jutarnjim satima u srijedu u glavnom gradu Ukrajine Kijevu. Dva svjedoka rekla su novinskoj agenciji Reuters da su grad i regija oko njega bili pod upozorenjem za zračnu opasnost 20 minuta prije eksplozija. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da je pogođen središnji gradski okrug Shevchenkivskyi. 

"Hitne službe su na terenu", rekao je Kličko na Telegramu.


7:00 - Ukrajina je jutros oborila 10 dronova iranske proizvodnje, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. Objasnio je da su sustavi protuzračne obrane pogodili dronove Shahed u ranim satima.

- U Kijevskoj regiji i iznad glavnog grada, snage protuzračne obrane oborile su ukupno 10 dronova Shahed - napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.


6:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u srijedu međunarodnu zajednicu da njegovoj zemlji pomogne u uklanjanju mina i drugih neeksplodiranih sredstava koji, rekao je, onečišćuju površinu veliku kao Kambodža ili Urugvaj.

"Po stanju na današnji dan, minama i drugim neeksplodiranim sredstvima zasijane su 174.000 četvornih metara ukrajinske zemlje", istaknuo je Zelenski u video obraćanju novozelandskom parlamentu.

"Nema istinskog mira dok svako dijete može poginuti od skrivene ruske protupješačke mine", upozorio je, pozivajući Novi Zeland, čija je vojska iskusna na tom polju, da predvodi napore u razminiranju i ublaži posljedice sukoba za okoliš.

Uz to, rekao je Zelenski, Crno i Azovsko more su onečišćeni plutajućim minama koje su stajale života "stotine tisuća živih bića, koja su uginula zbog sukoba". Optužio je Rusiju za "ekocid" u njegovoj zemlji.

"Čula sam vaš poziv na veću potporu, napose što se tiče dugoročnih posljedica rata, poglavito na "okoliš", uzvratila mu je novozelandska premijerka Jacinda Adern. "S vama smo kad tražite mir, ali bit ćemo s vama i u obnovi" zemlje, dodala je.

Novi Zeland je poslao stotine svojih vojnih instruktora u Europu radi obuke ukrajinskih vojnika i u srijedu je najavio dodatnu humanitarnu pomoć vrijednu 2 milijuna američkih dolara kako bi Ukrajini pomogao da prebrodi zimu.

Ključne riječi

Komentara 100

Avatar kastanjer2
kastanjer2
17:23 14.12.2022.

"Putin je pogriješio: u hrabrosti Ukrajinaca. U Europi. U nama i karakteru naših demokracija. U našoj volji da se odupremo velikoj moćnoj maniji i imperijalizmu." Savezni kancelar Olaf Scholz tijekom izjave vlade u njemačkom Bundestagu. Njegova volja da se odupre imperijalizmu je vrlo upitna. Nije rekao ništa o budućim isporukama oružja.

PR
prahrvat
18:53 14.12.2022.

Pobrisano je ovdje gdje PRENOSIM jucerašnje rijeci Emmanuela Macrona da je gađanje ukrajinske civilne infrastrukture RATNI ZLOČIN. Molim nek se provjeri, to svi mediji prenose, gledao sam snimku. Za Boga miloga, da u HRVATSKIM novinama ne smijem cirirati francuskog Predsjednikanika Macrona?!? Hoću Peskova citirati, i Zaharovu, sram vas bilo!

Avatar zapadna turska
zapadna turska
18:08 14.12.2022.

"Rusija počela prodavati naftu u Aziji s gubitkom" - Reuters "Prihodi ruskih kompanija od prodaje nafte Indiji u prosincu su pali ispod cijene Nafta se prodaje uz ogroman diskont. Uzimajući u obzir troškove transporta, koji za zapadne luke Ruske Federacijeje dosežu 19 dolara po barelu, stvarni prihod naftnih kompanija je 40-45 dolara. Od tog iznosa, vlada Ruske Federacije uzima do 30 dolara u proračun u obliku poreza na eksploataciju minerala, kao i 6 dolara u obliku izvozne carine. A za ispumpavanje "crnog zlata" u luke Baltičkog mora morate platiti do 6 dolara od svakog barela"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije