Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suradnja

Žele osnovati hrvatsko-ukrajinsku tvrtku u drvnoj industriji

ukrajinci
Maja Šantoši
26.04.2013.
u 08:28

Zajedničkom suradnjom možemo poboljšati konkurentnost na obostrano zadovoljstvo - poruka je ukrajinske delegacije Virovitičanima.

U Virovitici danas završava trodnevni posjet Ukrajinske delegacije među kojima su predstavnici trgovinske komore iz Ukrajine, drvnog sektora i javnih ukrajinskih institucija. Od srijede je delegacija na sastancima i obilasku Virovitičko-podravske županije mogla vidjeti i upoznati rad ovog kraja.

U četvrtak je održan sastanak na kojemu su sudjelovali predstavnici drvnog sektora virovitičko-podravske i osječko-baranjske županije, te predstavnici HGK ŽK Virovitica i razvojne agencije VIDRA-e, te predstavnici tvrtke iz Požege Color emajl.

Domaćin župan Tomislav Tolušić je istaknuo veliko zadovoljstvo posjetom i istaknuo da se veći dio naše industrije zasniva upravo na drvnoj industriji i napomenuo da je jedan od načina za napredak ovog kraja vezan uporavo uz drvnu insustriju. Virovitička drvna industija već posluje s Ukrajinom stoga je ovaj posjet od velike koristi za obje zemlje, a kao jedan od zajedničkih ciljeva je osnivanje hrvatsko-ukrajinske tvrtke kojom bi se uvelike olakšao nastup na stranim tržištima te dodatno smanjili troškovi.

Predstavnici ukrajnske delegacije su poručili da postoji velik ineteres za suradnju na području drvne industrije. Prestavnica trgovinske komore Ukrajine je istaknula da je 12% regije iz koje dolaze pokriveno šumom i drvna industija je vrlo važna grana napretka. Ukrajinske mogućnosti su usmjerene na industrijski potencijal te imaju velik spektar mogućnosti odabira. Ukrajinci su naveli i podatak da imaju mnoštvo poduzeća koja se bave strojarskom tehnikom, proizvodnjom opreme za drvnu industriju i opreme za poljoprivredu te da se bave proizvodnjom opreme za tvornice za preradu i opremu te korištenje vodnih i električnih ploča namijenjenih električnoj energiji i pročišćavanju vode.

Od ukupne ukrajniske industrije 20% se odnosi na strojarstvo, dok ostatak čini kemijska industrija i proizvodnja građevinske tehnike za drvnu industriju. Državna šumska gospodarstva su veliko ukrajinsko blago. Uzgoj šuma je jedan od glavnih prioriteta na državnoj razini koja je trgovinom usmjerenom izvozu postigla značajne rezultate, no izvoze se i poluproizvodi poput drva za ogrijev, a zemlje u koje se izvozi su većinom članice EU.

Ukrajinci su izrazili i veliko oduševljenje virovitičkom tvrtkom Tvin koju su posjetili tijekom trodnevnog posjeta. Suradnja virovitičko-podravske županije i ukrajinske Hmeljnicke oblasti koja je podijeljena na 20 rajona, započela je 2011. godine kada je potpisan Sporazum o suradnji. Posjet ukrajinske delegacije završava danas sastankom s ravnateljima zdravstvenih institucija virovitičko-podravske županije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije