Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove izmjene

Zdravstvo u Hrvatskoj: turisti važniji od domaćih?

Bolnica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
21.05.2018.
u 21:27

- Turisti će plaćati bez mogućnosti dugovanja, i bolnice će im davati prednost, radi svog normalnog poslovanja - kaže osječki liječnik Dražen Gorjanski

Sudeći po reakcijama na nove zakonske izmjene u zdravstvu, hrvatske građane čekaju nova teška iskušenja u području tih javnih usluga. Ako se uopće više može govoriti o javnome, jer većina zamjerki smjera na tezu da se sustav dodatno privatizira, a na štetu zajedničkih dobara i onog što se nekoć zvalo – narodno zdravlje, piše Deutsche Welle

Osječki liječnik Dražen Gorjanski, publicist i analitičar zdravstva, upozorio je pak prošlog tjedna javnost da se člankom 40. novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, čije se donošenje planira za lipanj, otvara prostor za privilegiranje turista u sustavu javnog zdravstva. Taj članak navodi: „Zdravstvene usluge u zdravstvenom turizmu mogu pružati zdravstvene ustanove, trgovačka društva za obavljanje zdravstvene djelatnosti i privatni zdravstveni radnici.“ Gorjanski stoga nalazi da se po novome neizravno propisuje kako se tom djelatnošću mogu baviti sve javne bolnice, pa već i zato što ne piše da ne mogu.

- Turisti će plaćati bez mogućnosti dugovanja, i bolnice će im davati prednost, radi svog normalnog poslovanja. Naše bolnice su izuzetno opterećene kašnjenjem isplata Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Taj 'živi' novac bit će im osvježenje. Ali, to znači da će se notorno čekanje domaćih pacijenata na uslugu, npr. dijagnostičku, još više produžiti. To nam otkriva elementarna logika, jer će oni dobiti konkurenciju koja plaća odmah. Jednostavno, radi se o komercijalizaciji javnog sustava, a ovo je samo jedan od uvodnih, relativno diskretnijih koraka - rekao je Gorjanski.

Karmen Lončarek, liječnica i rukovoditeljica u Kliničkom bolničkom centru Rijeka te profesorica na riječkom Medicinskom fakultetu, mišljenja je pak da je njezin kolega Gorjanski svoju ideju o zdravstvenom turizmu razradio kako bi pokazao u kojim se sve satiričnim pravcima to može razvijati. Jer, i ona drži kako prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti sadrži više nabačenih zamisli bez domišljenih posljedica i s nerazrađenom implementacijom.

- Prije svega bi valjalo razjasniti terminologiju. Zdravstveni turizam je mnogo širi pojam od medicinskog turizma - rekla nam je dr. Lončarek.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Ovo su simptomi koji će vam otkriti da imate problema sa srcem:

Bolnica
1/11

Komentara 5

DU
Deleted user
21:47 21.05.2018.

Naravno da su važniji, jer od njih se traži da još plate za uslugu iako imaju priznato osiguranje u našoj zemlji. Čujem da im sad u avionu dijele savjete kako u hrvatskoj zbog toga trebaju prijaviti ambulancu a račun odbiti jer je nezakonit.

KR
krezubikrkan
22:08 21.05.2018.

liste čekanja su jer su doktori lijene propalice .ja to iz vlastitog iskustva čekanja na MR jako dobro znam...ljudi jednostavno imaju privatne ordinaije i u bolnii neće raditi...ja bio naručen s djetetom u deset ujutro, došao u osam i do deset sam gledao kako njih 7-8 sestara i doktora paradira,kafeniše,krevelji se i tak to...žive duše u podrumu u šimunskoj nije bilo...nitko...ama baš nitko od paijenata. i to kao preko veze došao za mjesec dana na red a telefonski me naručila za deset mjeseci...da se mene pita toj stoki podijeliti otkaze redom, zaposliti mlade ljude i uvesti normu.

Avatar cera
cera
23:32 21.05.2018.

Normalno podržavam!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije