Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zdravstvo u Hrvatskoj: turisti važniji od domaćih?

- Turisti će plaćati bez mogućnosti dugovanja, i bolnice će im davati prednost, radi svog normalnog poslovanja - kaže osječki liječnik Dražen Gorjanski
21. svibnja 2018. u 21:27 5 komentara 1532 prikaza
Bolnica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Sudeći po reakcijama na nove zakonske izmjene u zdravstvu, hrvatske građane čekaju nova teška iskušenja u području tih javnih usluga. Ako se uopće više može govoriti o javnome, jer većina zamjerki smjera na tezu da se sustav dodatno privatizira, a na štetu zajedničkih dobara i onog što se nekoć zvalo – narodno zdravlje, piše Deutsche Welle

Milan Kujundžić Kujundžić: 'Nema privatnih ordinacija, liječnici neće moći s njima sami raspolagati'

Osječki liječnik Dražen Gorjanski, publicist i analitičar zdravstva, upozorio je pak prošlog tjedna javnost da se člankom 40. novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, čije se donošenje planira za lipanj, otvara prostor za privilegiranje turista u sustavu javnog zdravstva. Taj članak navodi: „Zdravstvene usluge u zdravstvenom turizmu mogu pružati zdravstvene ustanove, trgovačka društva za obavljanje zdravstvene djelatnosti i privatni zdravstveni radnici.“ Gorjanski stoga nalazi da se po novome neizravno propisuje kako se tom djelatnošću mogu baviti sve javne bolnice, pa već i zato što ne piše da ne mogu.

- Turisti će plaćati bez mogućnosti dugovanja, i bolnice će im davati prednost, radi svog normalnog poslovanja. Naše bolnice su izuzetno opterećene kašnjenjem isplata Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Taj 'živi' novac bit će im osvježenje. Ali, to znači da će se notorno čekanje domaćih pacijenata na uslugu, npr. dijagnostičku, još više produžiti. To nam otkriva elementarna logika, jer će oni dobiti konkurenciju koja plaća odmah. Jednostavno, radi se o komercijalizaciji javnog sustava, a ovo je samo jedan od uvodnih, relativno diskretnijih koraka - rekao je Gorjanski.

Karmen Lončarek, liječnica i rukovoditeljica u Kliničkom bolničkom centru Rijeka te profesorica na riječkom Medicinskom fakultetu, mišljenja je pak da je njezin kolega Gorjanski svoju ideju o zdravstvenom turizmu razradio kako bi pokazao u kojim se sve satiričnim pravcima to može razvijati. Jer, i ona drži kako prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti sadrži više nabačenih zamisli bez domišljenih posljedica i s nerazrađenom implementacijom.

- Prije svega bi valjalo razjasniti terminologiju. Zdravstveni turizam je mnogo širi pojam od medicinskog turizma - rekla nam je dr. Lončarek.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Ovo su simptomi koji će vam otkriti da imate problema sa srcem:

Bolnica
1 / 11
Bol čeljusti može biti glavni simptom koronarnih bolesti i nadolazećeg srčanog udara. Bol se može protezati sve do uha, a ponekad može biti teško odrediti iz kojeg područja bol uopće dolazi. Za razliku od bolova uzrokovanih bolnim zubom, poremećajem čeljusnog zgloba ili infekcijom uha, ova bol može se proširiti sve do ramena i ruke, naročito na lijevoj strani, pri čemu nikakvi tretmani ne pomažu.
dr. Željko Vojnović Novi lijekovi samo u klinikama 'Put je za nas smrtna presuda. To je okrutno' Uvodnik Medicinske sestre ponovno podsjetile na to da ih nema dovoljno Trpimir Goluža Liječnička komora Goluža: Dižemo 2500 tužbi zbog prekovremenih
DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • Deleted user:

  Naravno da su važniji, jer od njih se traži da još plate za uslugu iako imaju priznato osiguranje u našoj zemlji. Čujem da im sad u avionu dijele savjete kako u hrvatskoj zbog toga trebaju prijaviti ambulancu a račun odbiti jer je nezakonit.

 • krezubikrkan:

  liste čekanja su jer su doktori lijene propalice .ja to iz vlastitog iskustva čekanja na MR jako dobro znam...ljudi jednostavno imaju privatne ordinaije i u bolnii neće raditi...ja bio naručen s djetetom u deset ujutro, došao u osam i do ... prikaži još! deset sam gledao kako njih 7-8 sestara i doktora paradira,kafeniše,krevelji se i tak to...žive duše u podrumu u šimunskoj nije bilo...nitko...ama baš nitko od paijenata. i to kao preko veze došao za mjesec dana na red a telefonski me naručila za deset mjeseci...da se mene pita toj stoki podijeliti otkaze redom, zaposliti mlade ljude i uvesti normu.

 • Avatar cera
  cera:

  Normalno podržavam!!!