Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnička komora

Goluža: Dižemo 2500 tužbi zbog prekovremenih

Trpimir Goluža
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
10.05.2018.
u 13:23

Golem: Domovi zdravlja trebaju razvijati dijagnostiku za stanovništvo na svom području, a ne preusmjeravati ih u bolnice

Prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti nedorečen je i nije sveobuhvatan, ne rješava problem bolničkog sustava koji je potkapacitiran i nosi 8,5 milijardi duga, upozorava Hrvatska liječnička komora. Liječnici napuštaju Hrvatsku jer ne vide perspektivu u neuređenom sustavu. O tome govore i prve presude zbog prekovremenog rada u bolnicama.

– U lipnju ćemo predati oko 2500 tužbi i Vlada će teško uvjeriti sudove da su pravomoćne presude ništavne – najavljuje dr. Trpimir Goluža, predsjednik HLK. Ukidanje pripravničkog staža i sustav specijalističkog usavršavanja doprinosi nesigurnom ulasku mladih liječnika u sustav, dodao je dr. Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik. Podržavaju uvođenje privatnih ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

– Dobro je da se omogućava grupna praksa liječnika koja može rasteretiti bolnički sustav te da odlazak u privatnu praksu bude dragovoljan jer neka istraživanja pokazuju da od 30% liječnika koji su ostali pri domovima zdravlja tek 10%o želi u privatnike. No prijedlog treba doraditi u prijenosu prava nasljedstva, da mladi liječnik ne mora dati pozamašnu svotu novca kako bi mogao raditi – kaže predsjednik HLK Trpimir Goluža.

Po njemu, novi zakon neće popraviti stanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jer se manjak ambulanti mora rješavati sinergijom državne i lokalne uprave te poticajnim mjerama koje lokalne zajednice trebaju ponuditi. Domovi zdravlja trebaju se razvijati u dijagnostičke centre za stanovništvo na svom području, a ne preusmjeravati ih u bolnice, istaknuo je dr. Zvonimir Golem, drugi dopredsjednik HLK.

Komentara 1

KR
krezubikrkan
22:11 21.05.2018.

sve to treba razjuriti i dati otkaz...ministarstvo odrediti normu bolničkim ljenčugama i ako je ne ispuniš, marš na ulicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije