Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
unutarnji sat

Zbogom nesanici i umoru, otkriven gen koji kontrolira jet lag

'27.07.2013., Split - Ako je suditi po danasnjem prometu u Zracnoj luci Kastela broj putnika vrlo je blizu  25 000,  pa ce ocekuje i obaranje rekorda.  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
Ivo Čagalj/PIXSELL
02.09.2013.
u 23:20

Oxfordski znanstvenici izolirali su specifičan gen koji sprečava prilagodbu čovjekova "unutarnjeg sata" koja bi mu omogućila prilagođavanje novoj vremenskoj zoni

Nesanica, umor i mučnina uzrokovani \"jet lagom\", odnosno promjenama u bioritmu nakon prelaska nekoliko vremenskih zona mogli bi uskoro postati prošlost. Tako barem tvrde znanstvenici s britanskog sveučilišta Oxford koji su u svojim istraživanjima jet laga došli do spoznaje da je za poremećaje u bioritmu odgovoran gen. Oxfordski znanstvenici izolirali su specifičan gen koji sprečava prilagodbu čovjekova \"unutarnjeg sata\" koja bi mu omogućila prilagođavanje novoj vremenskoj zoni. Kada su životinjama, kojima su u kontroliranim uvjetima simulirane promjene vremenskih zona, dali lijek koji \"isključuje\" djelovanje tog gena, one nisu pokazivale nikakve znakove jet laga. Takvi rezultati znanstvenicima su dali nadu da bi se uz pomoć tablete slična stvar mogla primijeniti i na ljudima.

– Mislim da je gen koji smo izolirali poput mehanizma koji unutarnjem satu daje stabilnost i ne dopušta mu da se resetira. Zbog toga i dolazi do jet laga – kazao je dr. Stuart Peirson s Oxforda.Novi lijek trebao bi, tvrde znanstvenici, osim umora i mučnine, otkloniti povećan rizik od dijabetesa, raka, bolesti srca i slabljenja imuniteta.

>>Eteričnim uljima i đumbirom protiv mučnina na putovanjima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije