Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zaiskrilo na gradskom vijeću, a građani masovno pišu negativne komentare za sporni kafić

Prosvjed u Zadru povodom brutalnog premlaćivanja djevojke koje je počinio Darko Kovačević zvan 'Daruvarac' održat će se u srijedu u 15 sati
18. prosinca 2018. u 13:52 158 komentara 35425 prikaza
Darko Kovačević
Foto: Dino Stanin/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Slučaj Daruvarac digao je javnost na noge. Građani su ogorčeni puštanjem na slobodu Darka Kovačevića koji je brutalno pretukao Zadranku (18).  Oko 'slučaja Daruvarac' oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kao i premijer Andrej Plenković. Za srijedu je najavljen miran prosvjed u Zadru pod nazivom 'Mirno okupljanje protiv pravosuđa koje štiti nasilnike'. Burno je danas zbog Daruvarca bilo i na sjednici zadarskog Gradskog vijeća.

Darko Kovačević Daruvarac Slučaj Daruvarac I pravnici zgroženi: 'Trebalo ga je optužiti za ugrozu života, tada bi još bio u pritvoru'

"U organizaciji GRAĐANSKE INICIJATIVE, 19.12. 2018. u 15h održat će se prosvjed građanki i građana povodom brutalnog premlaćivanja djevojke koje je počinio Darko Kovačević zvan "Daruvarac".
Ovaj slučaj nam iznova pokazuje da sustav, koji bi trebao štititi žrtve nasilja, u praksi ne funkcionira. Hrvatska NEMA nacionalnu politiku koja bi se efikasno bavila svim oblicima nasilja nad ženama. Hrvatske institucije su ponovo zakazale i nasilnik se može braniti sa slobode. Naše sudstvo je ili nesposobno, ili korumpirano, ili oboje.

Iva Puljić-Šego videokomentar - Darko Kovačević Daruvarac

Osoba s preko 40 prekršajnih i kaznenih djela je slobodna, 6 mjeseci nije bilo dovoljno za prikupiti dokazne materijale, žrtva se (re)traumatizira pozivima na svjedočenje, a sudski proces ostaje neizvjestan. Nije li vrijeme da kažemo dosta?
Ne zaboravimo, ovo je strukturni problem. Prema podacima MUP-a, u posljednjih 5 godina, 90 žena je ubijeno od strane njihovih (bivših) muževa, (bivših) partnera ili drugih bliskih muških osoba. Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj je zlostavljana.
Nepovjerenje u sustav, osuda od okoline, strah, krivnja, ekonomska ovisnost - sve su to razlozi da mnoge žrtve skrivene od očiju javnosti ne prijavljuju nasilje.

Darko Kovačević
1 / 12
Darko Kovačević

Tu smo da pokažemo građansku solidarnost i hrabrost, da se suočimo s problemom nasilja kao strukturnim problemom, da zajednički kažemo "DOSTA!" kako se ovakvi slučajevi ne bi nikada više ponovili.

Sudionice i sudionike molimo da ne ističu nikakve stranačke simbole i oznake te da ne pišu prijetnje. Ponesite zviždaljke, šuškalice i transparente. Okupljamo se u 15h u srijedu na Narodnom trgu te krećemo Županijskom sudu", stoji u pozivu na prosvjed.

Kako javlja Dnevnik.hr na sjednici zadarskog Gradskog vijeća glavna tema bio je slučaj Daruvarac. 

"Zbog čega se nije sastalo gradsko Vijeće za prevenciju povodom nemilog događaja puštanja psihopata koji je prebio našu sugrađanku? Naš je grad punio medijske stupce danima, a vi se niste oglasili. Sutra opet imate prosvjed, svi su se političari oglasili, a vi niti riječ. Izlazak tog psihopata slavljen je u kafiću. Ne bi me začudilo da je ta osoba prijavila skup i zatražila od grada mjesto za slavlje", rekao je predsjednik gradskog SDP-a Antun Novoselović gradonačelniku Dukiću.

Darko Kovačević Daruvarac prosvjed u Zadru O slučaju Daruvarac oglasio se i odvjetnik Ante Gotovine: To je sramotno!

Dukić mu je odgovorio i rekao da su prosvjedi opravdani, no da je Grad u stalnom kontaktu s obitelji žrtve.

"Kao otac triju kćeri i kao gradonačelnik, ne mogu skriti da su građani razočarani tim postupkom. Taj je prosvjed sasvim opravdan. Ja nemam ovlasti sto se tiče pravosuđa, ali mi je drago što je došao ministar. Što se grada tiče, mi smo u stalnom kontaktu s obitelji."

Ivica Puljak 'Ogorčenje žene i majke' Predsjednica progovorila o Daruvarcu, Puljak je bocnuo zbog Mamića

Novoselović je na to dodao da političari moraju javno osuditi taj događaj.

"Mi kao grad moramo barem materijalno pomoći obitelji koja je više puta proživjela traumu. Pitam se u kojem mi to gradu živimo. Mi u politici to moramo javno osuditi, a vi ste morali imati svoj javni istup i osuditi tog psihopata", naglasio je Novoselović.

Građani ogorčeni na kafić u kojem je održana proslava

Brojni građani ostavljaju negativne komentare na Googleu upućene kafiću koji je organizirao proslavu za Darka Kovačevića.

"Ovo je caffe bar koji podržava teško nasilje. I ne samo da podržava, već puštaju snimke premlaćivanja 18 godišnje djevojke od strane monstruma od 100-tinjak kila mišića, a niti grama razuma...", jedan je od komentara.

"Čini se da će vam u kafić dolaziti samo Daruvarac i njegova iskompleksirana ekipa koji su vam napravili ovakav marketing. Užas", drugi je komentar.

"Zabraniti rad! Ne podržavamo one koji podržavaju nasilje nad ženama i nasilje uopće!"

"Djevojka, žena ili ljubavnica vas vara? Ništa zato, dovedite ju ovdje. Dok vi ubijate boga u njoj i lomite joj sve kosti, vlasnici će pojačati muziku da se izvana ne čuje kako ona vrišti i zapomaže".

Darko Kovačević Daruvarac Pušten na slobodu Bošnjaković zbog slučaja Daruvarac mijenja zakon?

Božinović: Na to gledam s užasavanjem

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u intervjuu za Media servis osvrnuo se na 'slučaj Daruvarac'.

"Kao ministar i kao roditelj na to gledam s užasavanjem. Policija je u ovom slučaju odradila svoj posao i nadalje ga radi", rekao je Božinović

Pogledajte video sa suđenja Daruvarcu:


 

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Trica
  Trica:

  Zašto niko ne podnese prijavu protiv vlasnika kafića i osoba koje su bile prisutne ? Ukoliko sam dobro pročitao htjeli su zataškati slučaj....

 • benzo:

  ovo je previše čak i za balkansku rupetinu kao Hrvatska. U ovoj zemlji nije sigurno odgajati djecu.

 • weAreCro:

  Gdje je sad ta Istanbulska konvencija koja ce stititi zene od nasilja? Molim vas gdje su sada sve te silne feministicke udruge za zastitu prava zena...njima je samo lova iz proracuna slatka a ne nekakva ljudska prava. Nadam se da ... prikaži još! je siroj javnosti sada jasno sta je zapravo ta Istanbulska konvencija i sta su sve te silne nevladine udruge.