Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.08.2017. u 10:48

Pakrački Srbi liječnika su oteli i nasmrt premlaćivali jer je svojim mirotvorstvom ometao njihovu pobunu

 Navršila se još jedna obljetnica nestanka i mučkog ubojstva pakračkog liječnika dr. Ivana Šretera, koji je početkom Domovinskog rata postao šef pakračkog HDZ-a i šef kriznog stožera za Zapadnu Slavoniju. Svi koji su ga poznavali svjedoče da je bio sjajan čovjek, i liječnik i političar, da se zalagao za nenasilje, da se istaknuo po razboritosti i dobroti...

Na njegovo mirotvorstvo nije utjecala ni činjenica da je za vrijeme komunističkog režima, polovicom osamdesetih godine prošlog stoljeća, osuđen jer je pregledao, kao liječnik bolnice u Lipiku, pacijenta Stevu Majstorovića i pri upisu liječničkoga nalaza u zdravstveni karton u rubriku zanimanje upisao izraz “umirovljeni časnik” umjesto “penzionirani oficir”. Taj izraz “časnik” stajao je dr. Ivana Šretera,pedeset dana zatvora jer je “na javnom mjestu pisanjem vrijeđao i omalovažavao socijalističke patriotske i nacionalne osjećaje građana”!

Predsjednik Franjo Tuđman ga je odmah 1990. godine uočio i imenovao kao pravog čovjeka za vođenje zapadnoslavonskog kriznog stožera, što je smetalo drugoj, srpskoj pobunjeničkoj strani. I to je Šretera na kraju stajalo glave!

Uoči napada na Pakrac, četnici su 18. kolovoza 1991. postavili barikadu na cesti s ciljem da otmu upravo Šretera, jer su ostale automobile propuštali, a barikada je sutradan uklonjena. Zarobljeni Hrvati odvođeni su u selo Bučje, ali je Šreter zatočen nedaleko od Bučja u napuštenoj kući u selu Branešci. Zna se da je bio psihički i fizički zlostavljan i otada mu se gubi svaki trag. Pretpostavlja se da je odveden u zloglasni logor Bučje gdje je trpio strašna mučenja. Posljednji put viđen je živ 29. kolovoza 1991. godine. Šreterovi posmrtni ostatci do danas nisu pronađeni.
Zašto ovo pišem?

HDZ, čiji je Šreter bio viđeniji član, i za čijim se posmrtnim ostacima još i danas traga, ništa nije učinio da rasvijetli taj slučaj, barem se ništa javno ne zna. A HDZ je to mogao da je htio, odavno, i to tako da pritisne svojeg dugogodišnjeg političkog partnera Milorada Pupovca koji o tome ima sigurno saznanja i odavno je imao mogućnosti doznati što je sa Šreterom, i ja sam ga još 2008. godine javno prozvao da progovori na ovom istom mjestu, ali svi šute, i Pupovac i HDZ! Šuti i pravna država! Jer Šreterov slučaj nije samo slučaj za HDZ!
Zašto Pupovac? Jer dosad nitko, pa ni Pupovac, nije demantirao Slavka Degoriciju, jednog od osnivača HDZ-a, koji je u svojoj knjizi sjećanja “Nije bilo uzalud”, izdanoj početkom 2008. godine, teško optužio Pupovca upravo za Šreterov slučaj.

Degoricija je početkom 90-ih bio član i voditelj izaslanstva RH za pregovore s lokalnim vlastima Srba u RH i prisutnim međunarodnim organizacijama. U knjizi je ustvrdio da se Pupovac 1991. zalagao za dvojicu Srba liječnika koji su na okupirani teritorij švercali medicinsku opremu. Naši su ih pustili i nije im pala ni dlaka s glave. A naša je strana pak tražila da se Pupovac založi za pakračkog liječnika Ivana Šretera kojega su lokalni Srbi u isto vrijeme oteli jer je svojim mirotvorstvom ometao tamošnju srpsku pobunu. Pupovac je obećao i dalje zašutio. Poslije se pokazalo, što je ovaj znao, da su Srbi Šretera vrlo brzo mučki likvidirali i danas mu se ne zna za grob.

A Pupovac do danas o tome šuti te drži lekcije o mirotvorstvu i moralizira.

Slavko Degoricija je zapisao: “Sada više nisam siguran jesu li prošla jedan ili dva dana, dolazi Pupovac, navodno iz Pakraca. Njegove su prve riječi bile: ‘Ti si obavio posao a ja za sada nisam.’, pitam ‘Zašto?’ ‘Ne daju ga jer im treba kao liječnik, znaš kako je, oni nemaju doktora. Čim dobiju doktora, puštaju Šretera.’

Nije od toga prošlo nekoliko dana, doznajem od predstavnika UNPROFOR-a, da je Šreter mrtav, likvidiran, već više od mjesec dana. Doznajem i to da ga Srbi nisu koristili niti jednog trenutka kao liječnika, već su ga od prvog dana uhićenja premlaćivali, i to tako žestoko da su mu, među ostalim, polomili ruke. Pupovac nikada nije našao za potrebno ispričati mi se za ovakvu notornu prijevaru i sve laži koje je izrekao, navodno, po povratku iz Pakraca. Eto tako se i ta lažna nada nije ispunila”.

Meni i mnogima drugima do danas nije jasno, zašto HDZ kod Pupovca ne inzistira da se konačno sazna istina o Šreterovoj smrti, kao i da se konačno pronađu njegovi posmrtni ostaci? Je li HDZ obilježio datum njegove otmice? Je li netko ponovno priupitao Pupovca zašto šuti? Ili se HDZ zbog političke trgovine s Pupovcem jednostavno odavno odrekao Šretera? Očito je ovo drugo!     

Komentara 21

Avatar Django
Django
11:13 21.08.2017.

Na stranu HDZ, ali na temelju ovih zapisa DORH bi po službenoj dužnosti morao privesti Pupovca zbog toga što je očito znao što se dogodilo a širio je lažne informacije. To se zove suučesništvo u ubojstvu i ometanje istrage lažnim iskazom. Znam da previše očekujem.

DU
Deleted user
11:27 21.08.2017.

Pupovac suti jer je normalno da suti a HDZ-e suti da se ne zamieri svom koalicijskom savezniku Pupovcu i to je to.

DU
Deleted user
11:38 21.08.2017.

Zato jer su u koaliciji!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije