Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivana Milas-Klarić

Zašto je ogorčena pravobraniteljica poslala kontroverznu poruku

Ivana Milas-Klarić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
30.09.2017.
u 09:54

Novi pravobranitelj za djecu navodno bi mogao postati Hrvoje Jukić, odvjetnik angažiran u zagrebačkom Klubu muškaraca

Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira! Rečenica je to koju je, vjerovali ili ne, sa saborskog Odbora za obitelj, kao poruku djeci u Hrvatskoj, jučer uputila još uvijek aktualna pravobraniteljica za djecu Ivana Milas-Klarić. Ogorčenost pravobraniteljice izazvala je činjenica da je parlamentarna većina zakonskim izmjenama omogućila njezino smjenjivanje, prije nego što je dočekala polovicu mandata. Na javni poziv za izbor novog pravobranitelja Milas-Klarić nije se javila, a saborskom odboru požalila se da je većina u Saboru, na Vladin poticaj, uništila neovisnu instituciju pravobranitelja.

Žrtva HDZ-ove metle

Pravobranitelj za djecu u Hrvatskoj više nije neovisno tijelo, zaključila je pravobraniteljica, koja je pred Odborom branila izvješće o svom radu u prošloj godini.

O samom izvješću nije govorila jer je ocijenila da njegovo prihvaćanje ili neprihvaćanje u Saboru neće promijeniti činjenicu da je stanje prava djece u Hrvatskoj loše. Kazala je samo da je izvješće vrlo slično prijašnjima, da njezina izvješća u pravilu ne potaknu djelovanje ni jedne vlade, “osim što poneka struktura odluči napraviti presedan, uništiti neovisnu instituciju, diskriminirati djecu i pogoršati im položaj”. Ponovila je i da se u civiliziranim državama, “što Hrvatska nije”, o izvješću pravobranitelja ne glasa, a s njezinim ocjenama suglasne su i zastupnice oporbenih SDP-a i GLAS-a.

– Pravobraniteljicu se miče jer nekome ne odgovara – kaže Ana Komparić-Devčić. Vladajući je nisu imali hrabrosti smijeniti, pa su kreirali novi zakon. Ona je medijski najeksponiranija žrtva HDZ-ove metle... – redale su oporbene zastupnice, uvjerene da je novi zakon donesen samo kako bi se politički sahranilo Ivanu Milas-Klarić. Ana Komparić- Devčić prenijela je, pak, kuloarsku informaciju da bi novi pravobranitelj za djecu mogao postati Hrvoje Jukić, odvjetnik angažiran u zagrebačkom Klubu muškaraca, koji pomaže očevima koji u brakorazvodnim parnicama pokušavaju dobiti skrbništvo nad djecom.

Škibola suzdržan

– U javnosti se priča da će on biti pravobranitelj pa više nema smisla sudjelovati u tom igrokazu – rekla je Komparić-Devčić.

Na poruke pune defetizma koje je pravobraniteljica uputila djeci na Odboru se nitko nije osvrnuo, a izvješće pravobraniteljice prihvaćeno je sa pet glasova. Suzdržan je bio nezavisni Marin Škibola i Željka Jozić (HDZ), koja nije nazočila sjednici, ali je deponirala svoj glas. Na sjednici nisu bili ni drugi članovi Odbora iz reda vladajućih, što i nije posebno iznenađenje s obzirom na to da zastupnici petkom rijetko posjećuju Sabor, osim ako je planirano glasanje, a za jučer nije bilo. Kada smo ih nazvali, govorili su da na Odbor nisu mogli doći zbog drugih obveza – jedni su na putu, drugima se pokvario automobil... Jednako tako, nitko među njima nije bio sklon komentirati poziv pravobraniteljice djeci da bježe iz Hrvatske, a obrazlažu da su tu izjavu čuli samo preko medija te da im je nepoznat kontekst.

Odbor će idući tjedan saslušati kandidate za novog pravobranitelja i potom odlučiti koga će predložiti Saboru pa će biti jasnije i koliko je istine u tvrdnjama da bi na toj funkciji mogao “osvanuti” Hrvoje Jukić.

Komentara 111

TO
tolitol
10:20 30.09.2017.

Još jedan uradak iz večernjakove tvornice političkih spinova. Ne radi se o kontroverznoj poruci, nego se radi o sramotnoj poruci koju je ta osoba poslala iz jednog jedinog razloga, a taj je da izgubila svoju foteljicu. Nema tu nikakva dostojanstva, nikakve profesionalnosti i nikakvih viših ideala. A što se tiče njezine poruke, za vrijeme njezina mandata su se desetci tisuća iselili iz zemlje, ja za nju do jučer nisam znao, a kamoli čuo za neku njezinu javnu izjavu.

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
10:21 30.09.2017.

Pravobraniteljica za djecu je porukom samo potvrdila kako nije za poziciju koju je obnašala. Bravo, za smjenu i onoga tko ju je maknuo!

IL
ilijan1a
10:07 30.09.2017.

Pravobraniteljice ja bi tebi preporučio pokupi se i pravac Beograd, možda uspiješ i postaneš cajka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije