Naslovnica Vijesti Svijet

Conte dao ostavku i oštro udario po Salviniju

Osoba koja bi mogla odlučiti o novoj vladajućoj koaliciji u Italiji vječni je Silvio Berlusconi, bivši premijer
20. kolovoza 2019. u 22:16 1 komentara 516 prikaza
Giuseppe Conte
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Premijer žuto-zelene (Pokret 5 zvijezda – Liga) vlade Giuseppe Conte podnio je ostavku šefu države Sergiju Mattarelli u utorak navečer nakon što je u Senatu održana rasprava o krizi vlade. Mattarella je, po običaju, ostavku primio uz to što vlada treba u ovoj fazi obaviti nužne poslove. U srijedu u 16 sati započinju konzultacije sa šefom države, a Mattarella će u četvrtak uvečer iznijeti zaključak o sadašnjoj vladinoj krizi. Conte je govoreći u Senatu o stanju vlade nakon što je 8. kolovoza potpredsjednik te iste vlade, ministar unutarnjih poslova i čelnik Lige Matteo Salvini zatražio pad vlade u kojoj sjedi i prijevremene izbore, bio vrlo oštar prema sada već bivšem savezniku. Nakon rasprave o Conteovu izvješću, repliku je održao sam premijer i ponovno bio oštar prema Salviniju optuživši ga da nije imao hrabrost podnijeti ostavku i tako izazvati krizu vlade. Preuzimam na sebe odluku i podnosim ostavku, kazao je Conte optuživši na taj način Salvinija za kukavičluk.     

Giuseppe Conte PALA VLADA Conte: Rad moje vlade ovdje završava

Udario po Salviniju

U prethodnom govoru Conte je kazao kako je “ministar unutarnjih poslova pokazao kako ima slab institucionalni osjećaj i opasnu manjkavost ustavne kulture” ne spominjući ime ministra Salvinija. Kasnije mu se obraćao na ti i iznoseći samo ime. U oštrom napadu na Salvinija, koji je pokrenuo krizu vlade i zatražio ostavku Contea i prijevremene izbore, Conte je kazao kako je čelnik Lige to učinio iz “vlastitog i stranačkog interesa”. Conte je prozvao Salvinija i zbog toga što je odbio u parlamentu iznijeti svoje veze s ruskim predsjednikom Putinom i navodnog dobivanja novca iz Rusije. Conte je Salviniju spočitao i što je na mitinzima isticao krunicu i knjigu evanđelja, dakle vjerske simbole, čime je, kako je rekao premijer, pokazao “ne vjersku savjest, već nesavjest i povrijedio je mnoge vjernike”.

Na Salvinijevo inzistiranje, posebno posljednjih mjeseci, “punih ovlasti”, Conte je kazao kako Italija nema potrebu za osobama koje imaju “pune ovlasti”, već za osobama “koje imaju osjećaj za institucije”. Odluka ministra unutarnjih poslova da pokrene krizu vlade je neodgovorna, kazao je Conte, koji je govorio s mjesta premijera, s njegove desne strane bio je Salvini, a s lijeve drugi potpredsjednik vlade, ministar za ekonomski razvitak i čelnik Pokreta 5 zvijezda (M5s) Luigi Di Maio. Time što je sada, usred ljeta i uoči donošenja programa proračuna za sljedeću godinu, Salvini pokrenuo krizu vlade stavio je “u opasnost Italiju”, kazao je Conte. Kriza je otvorena u osjetljivom međunarodnom trenutku. Osim toga, tom se krizom Italiju udaljuje od Europske unije upravo u trenutku kada se uspostavljaju nove europske institucije. Conte je kazao kako je držanje Lige “sterilno”.

RAFFAELE CANTONE odlučujući tjedan u italiji Antikorupcijski čelnik Cantone umjesto Contea?

Cilj su novi izbori

“Dragi Matteo, promičući krizu vlade preuzeo si na sebe veliku odgovornost pred zemljom. Institucionalna pitanja ne rješavaju se na trgovima, već u parlamentu”, kazao je Conte. Potrebno je ići naprijed, potrebno je projektirati budućnost, ponuditi mladima bolje sutra, a ne da moraju napuštati svoju državu, kazao je Conte i istaknuo i svoju ulogu u izboru Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije. Svoj govor, ponavljamo jako oštar prema Salviniju, Conte je zaključio usklikom “Živjela Italija!”. Odmah poslije Contea govorio je Salvini i ponovio kako se ne plaši izbora, zahtijevao je da se na izbore izađe odmah u listopadu. Ponovio je kako se slobodni ljudi ne plaše izbora, pa prema tome treba izaći na izbore. Salvini je kazao kako bi sve što je učinio ponovio. Odgovarajući na primjedbu Contea kako udaljuje Italiju od Europe, Salvini je citirao Cicerona: Ne želim ispravnog gospodara, ne želim nikakvog gospodara. Salvini je na koncu govora kazao kako su očito izabrali koga napadati: Evo me, napadajte me. Stvarajući žrtvu od sebe Salvini je kazao kako ne želi biti sluga Merkel ili Bruxellesa, već je suverenist i želi živjeti u suverenoj državi. “Kažete da sam fašist, kada ste čuli da fašisti traže izbore, a mi tražimo da se građani izjasne”, kazao je Salvini. Na koncu je rekao kako je spreman glasovati za zakon o smanjenju broja parlamentaraca sa 934 na 600. “Izglasujmo zakon i izađimo na izbore”, kazao je Salvini. Poslije Salvinija govorio je bivši premijer Matteo Renzi. 

Mattarella prihvatio Conteovu ostavku, pokreće konzultacije

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella prihvatio je u utorak navečer ostavku premijera Giuseppea Contea i najavio da će uskoro pokrenuti konzultacije o izlasku iz političke krize, uslijed sukoba između vladajućih koalicijskih partnera, populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S) i krajnje desne Lige, prenose agencije.

Mattarella je zamolio Contea da tijekom konzultacija ostane na mjestu premijera dok vlada obavlja tehničke poslove.

Konzultacije će početi u srijedu i trebale bi trajati najmanje do četvrtka poslijepodne, objavio je ured talijanskog predsjednika. Na njima će Mattarella pokušati utvrditi ima li izgleda za sastavljanje nove vlade ili će sazvati prijevremene izbore, tri i pol godine prije nego što bi se trebali održati redovni izbori. (Hina)

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • @ploto@:

    Interesantno kako ništa ne piše o tom što je Salvini govorio i kako je komentirao govor Conte-a.No obzirom na autora,.njegove gazde i selektivan opis,to bi bilo preteško za očekivati,Salvini je suverenist i protivi se neoliberalnoj fašističkoj agenda,a to Soroša i ... prikaži još! ergelu njegovih plačenbih aktivista silno nervira.