Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA U ITALIJI

Conte dao ostavku i oštro udario po Salviniju

Giuseppe Conte
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
20.08.2019.
u 22:16

Osoba koja bi mogla odlučiti o novoj vladajućoj koaliciji u Italiji vječni je Silvio Berlusconi, bivši premijer

Premijer žuto-zelene (Pokret 5 zvijezda – Liga) vlade Giuseppe Conte podnio je ostavku šefu države Sergiju Mattarelli u utorak navečer nakon što je u Senatu održana rasprava o krizi vlade. Mattarella je, po običaju, ostavku primio uz to što vlada treba u ovoj fazi obaviti nužne poslove. U srijedu u 16 sati započinju konzultacije sa šefom države, a Mattarella će u četvrtak uvečer iznijeti zaključak o sadašnjoj vladinoj krizi. Conte je govoreći u Senatu o stanju vlade nakon što je 8. kolovoza potpredsjednik te iste vlade, ministar unutarnjih poslova i čelnik Lige Matteo Salvini zatražio pad vlade u kojoj sjedi i prijevremene izbore, bio vrlo oštar prema sada već bivšem savezniku. Nakon rasprave o Conteovu izvješću, repliku je održao sam premijer i ponovno bio oštar prema Salviniju optuživši ga da nije imao hrabrost podnijeti ostavku i tako izazvati krizu vlade. Preuzimam na sebe odluku i podnosim ostavku, kazao je Conte optuživši na taj način Salvinija za kukavičluk.     

Udario po Salviniju

U prethodnom govoru Conte je kazao kako je “ministar unutarnjih poslova pokazao kako ima slab institucionalni osjećaj i opasnu manjkavost ustavne kulture” ne spominjući ime ministra Salvinija. Kasnije mu se obraćao na ti i iznoseći samo ime. U oštrom napadu na Salvinija, koji je pokrenuo krizu vlade i zatražio ostavku Contea i prijevremene izbore, Conte je kazao kako je čelnik Lige to učinio iz “vlastitog i stranačkog interesa”. Conte je prozvao Salvinija i zbog toga što je odbio u parlamentu iznijeti svoje veze s ruskim predsjednikom Putinom i navodnog dobivanja novca iz Rusije. Conte je Salviniju spočitao i što je na mitinzima isticao krunicu i knjigu evanđelja, dakle vjerske simbole, čime je, kako je rekao premijer, pokazao “ne vjersku savjest, već nesavjest i povrijedio je mnoge vjernike”.

Na Salvinijevo inzistiranje, posebno posljednjih mjeseci, “punih ovlasti”, Conte je kazao kako Italija nema potrebu za osobama koje imaju “pune ovlasti”, već za osobama “koje imaju osjećaj za institucije”. Odluka ministra unutarnjih poslova da pokrene krizu vlade je neodgovorna, kazao je Conte, koji je govorio s mjesta premijera, s njegove desne strane bio je Salvini, a s lijeve drugi potpredsjednik vlade, ministar za ekonomski razvitak i čelnik Pokreta 5 zvijezda (M5s) Luigi Di Maio. Time što je sada, usred ljeta i uoči donošenja programa proračuna za sljedeću godinu, Salvini pokrenuo krizu vlade stavio je “u opasnost Italiju”, kazao je Conte. Kriza je otvorena u osjetljivom međunarodnom trenutku. Osim toga, tom se krizom Italiju udaljuje od Europske unije upravo u trenutku kada se uspostavljaju nove europske institucije. Conte je kazao kako je držanje Lige “sterilno”.

Cilj su novi izbori

“Dragi Matteo, promičući krizu vlade preuzeo si na sebe veliku odgovornost pred zemljom. Institucionalna pitanja ne rješavaju se na trgovima, već u parlamentu”, kazao je Conte. Potrebno je ići naprijed, potrebno je projektirati budućnost, ponuditi mladima bolje sutra, a ne da moraju napuštati svoju državu, kazao je Conte i istaknuo i svoju ulogu u izboru Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije. Svoj govor, ponavljamo jako oštar prema Salviniju, Conte je zaključio usklikom “Živjela Italija!”. Odmah poslije Contea govorio je Salvini i ponovio kako se ne plaši izbora, zahtijevao je da se na izbore izađe odmah u listopadu. Ponovio je kako se slobodni ljudi ne plaše izbora, pa prema tome treba izaći na izbore. Salvini je kazao kako bi sve što je učinio ponovio. Odgovarajući na primjedbu Contea kako udaljuje Italiju od Europe, Salvini je citirao Cicerona: Ne želim ispravnog gospodara, ne želim nikakvog gospodara. Salvini je na koncu govora kazao kako su očito izabrali koga napadati: Evo me, napadajte me. Stvarajući žrtvu od sebe Salvini je kazao kako ne želi biti sluga Merkel ili Bruxellesa, već je suverenist i želi živjeti u suverenoj državi. “Kažete da sam fašist, kada ste čuli da fašisti traže izbore, a mi tražimo da se građani izjasne”, kazao je Salvini. Na koncu je rekao kako je spreman glasovati za zakon o smanjenju broja parlamentaraca sa 934 na 600. “Izglasujmo zakon i izađimo na izbore”, kazao je Salvini. Poslije Salvinija govorio je bivši premijer Matteo Renzi. 

Komentara 1

PL
@ploto@
06:40 21.08.2019.

Interesantno kako ništa ne piše o tom što je Salvini govorio i kako je komentirao govor Conte-a.No obzirom na autora,.njegove gazde i selektivan opis,to bi bilo preteško za očekivati,Salvini je suverenist i protivi se neoliberalnoj fašističkoj agenda,a to Soroša i ergelu njegovih plačenbih aktivista silno nervira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije