Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar Marić o avionima: 'Sada predstoji razdoblje evaluacija i analize ponuda'

'Nakon toga ćemo vidjeti i sve jasno komunicirati ovisno o mogućnostima što se od toga i može komunicirati', rekao je Marić
09. rujna 2020. u 17:56 3 komentara 771 prikaza
Saab JAS 39 Gripen
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu vezano za Vladinu nabavu borbenih aviona da sada predstoji razdoblje evaluacija i analize ponuda, a nakon toga će se govoriti i o proračunu.

JAS-39 Gripen započeo proces evaluacije Vlada objavila koje su sve države poslale ponudu za borbene zrakoplove

Vlada je u srijedu priopćila da je Međuresorno povjerenstvo zaprimilo ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona od Švedske, SAD-a, Francuske i Izraela. Time je završila faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije koji će trajati do kraja 2020. godine. 

"Sada predstoji razdoblje evaluacija i analize ponuda, a nakon toga ćemo vidjeti i sve jasno komunicirati ovisno o mogućnostima što se od toga i može komunicirati", rekao je Marić novinarima nakon sjednice Vlade, dodavši da će sukladno tome onda govoriti i o proračunu.

Istaknuo je i da će se pritom voditi računa i o fiskalnom efektu i aspektu, "a isto tako i o nekakvom vremenskom horizontu, u smislu nekakvog otplatnog plana, te njihovog dolaska u Hrvatsku".

Ministar Banožić sudjelovao na Zagrebačkom sigurnosnom forumu ZAGREBAČKI SIGURNOSNI FORUM Ministar Banožić: Danas, za razliku od '91., imamo dobro opremljenu i obučenu oružanu silu

O tome ćemo sve kada budemo otvorili te ponude i vidjeli, odnosno Povjerenstvo, koje će se baviti s time, rekao je.

Vezano za planiranje nabavke aviona u proračuna, Marić je poručio da će to "sve na vrijeme raditi".

Ministar obrane Mario Banožić ranije je danas izjavio da će proces evaluacije trajati tri mjeseca prije nego što bude dovršen prijedlog koji će se uputiti Vladi. Potvrdio je da Hrvatska nabavlja 12 aviona te je najavio da će konačna odluka o ponudi biti spremna za Vladu do kraja godine.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • lenger:

    Evo analize u dve rijeci: Kupiti ili americki ili izraelski, nikako europski. Slijedeci put kad se izvrsi agresija na HR, EU ce odmah staviti embargo na HR.

  • Muncimir:

    Zašto se tako muće? Biti će američki F-16 za to će se posebni savjetnik Krstičević (krtica CIA) već pobrinuti. Švedska ponuda sa offset poslovima neće se ni razmotriti. Kao uvijek hrvatske interese nitko ne zanima.

  • stefj:

    Evo, ovo je prvi članak koji nas priprema na odustajanje od kupovine aviona i ukidanja avijacije. Mic po mic, za pola godine će se pričati da se to ne isplati... Samo detalj - rashodovna strana proračuna je najveća u povijesti, ... prikaži još! bez obzira na koronu. I to je najveća u povijesti i kada se maknu subvencije za gospodarstvo i najveća u povijesti makar su se ukinule sve investicije...