Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
započeo proces evaluacije

Vlada objavila koje su sve države poslale ponudu za borbene zrakoplove

JAS-39 Gripen
Foto: Msgt. Billy Johnston, USAF
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.09.2020.
u 12:49

U vezi s pitanjem financija, Banožić kaže da mu je teško predviđati koliko će sve stajati. Potvrdio je da Hrvatska nabavlja 12 aviona.

U Ministarstvu obrane RH u Zagrebu u srijedu, 9. rujna 2020. godine, Međuresorno povjerenstvo zaprimilo je ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona od Kraljevine Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske Republike i Države Izrael. Time je završila faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije koji će trajati do kraja 2020. godine, priopćili su iz Vlade.

Postupak će se voditi stručno s jasno utvrđenim kriterijima i sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku, napominju.

Podsjetimo, ministar obrane Mario Banožić izjavio je da se danas od devet do 11.30 sati zaprimaju ponude za višenamjenske borbene avione, nakon čega slijedi proces evaluacije koji će trajati tri mjeseca prije nego što bude dovršen prijedlog koji će se uputiti Vladi.

Konačna odluka o ponudi spremna za Vladu do kraja godine 

Na pitanje hoće li javnost znati detalje ponude, Banožić je odgovorio da neće jer ponude prolaze "proces validacija, evaluacije, koji će trajati tri mjeseca i na osnovu toga će se napraviti prijedlog za Vladu".

Najavio je da će konačna odluka o ponudi biti spremna za Vladu do kraja godine.

"Zatražili smo inicijalne ponude SAD-a u vezi s nabavom novih F-16 aviona i od Švedske za nabavu Gripena. Imamo također ponude koje se odnose na polovne rabljene avione europske proizvodnje, iz Italije Eurofighter, iz Francuske Rafale, ali isto tako avione koji su rabljeni, a odnose se na F-16 avione iz Norveške, Grčke, Izraela", kazao je.

Očekuje da će se svi ponuđači odazvati sukladno vremenu koje su dobili u uputi, a nakon toga će višeresorno povjerenstvo zaprimiti ponude i obaviti proces evaluacije i validacije.

U vezi s pitanjem financija, Banožić kaže da mu je teško predviđati koliko će sve stajati jer još ne zna kakve će ponude dobiti. Potvrdio je da Hrvatska nabavlja 12 aviona.

"Međuresorno povjerenstvo ima određenu ponderaciju koja uključuje i financijski, ali isto tako i tehnički dio", rekao je Banožić.

Upitan da komentira odluku Ureda predsjednika Republike da ne sudjeluje u radu Povjerenstva za nabavu aviona, odgovorio je kako s predsjednikom Republike dobro surađuje, a na kraju bi se trebala donijeti jedinstvena odluka o borbenim avionima.  

"S predsjednikom Republike imam uredne brifinge, imao sam ga i jučer, surađujemo. Čovjek se jednostavno izjasnio da je riječ o odluci koju donosi Vlada, ali mislim da je ovo značajno za sve nas, našu sigurnost, i to mora biti jedinstvena odluka", poručio je.

Iz Ureda predsjednika rekli su da neće imati predstavnika u Povjerenstvu jer ono treba isključivo sa stručnog i tehničkog gledišta analizirati prispjele ponude za nabavu vojnih aviona i pripremiti prijedlog odluke za Vladu i druga nadležna tijela.

Predsjednik Republike sudjelovat će u donošenju političke odluke o nabavi vojnih aviona isključivo sukladno svojim ustavnim ovlastima, poručeno je iz Ureda.

Predstavnici Švedske agencije za opremanje obrambenog sektora (FMV), državne agencije pri Ministarstvu obrane Kraljevine Švedske, i predstavnici veleposlanstva Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, zajedno su predali ponudu švedske vlade za nabavu 12 novih Gripena C/D Međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Više pročitajte OVDJE 
 

Komentara 147

Avatar Graničari Stari
Graničari Stari
14:11 09.09.2020.

Ono što je najbitnije je da se konačno prestane odugovlačiti i kupi nešto. Hrvatska je trebala to obaviti prije 10 godina. Dosta je više bespotrebnih rasprava o ovom što je osnovno za obranu zemlje. Sve normalne države imaju ratno zrakoplovstvo. To treba imati i Hrvatska. Točka. Bivša juga je imala 600 zrakoplova i helikoptera. Hrvatska kupuje 12. Što je goli minimum. Inače prava eskadrila je od 12 do 24 lovca. Mi smo se i tu odlučili na najmanji mogući broj. I da netko to problematizira. Taj sigurno nije dobronamjeran prema Hrvatskoj. Ako smo se zadužili 60 milijardi dolara za razne gluposti možemo i 1 za sigurnost Hrvatske.

Avatar Oluja 95'
Oluja 95'
13:33 09.09.2020.

Ništa od Šveđana i njihove "feminističke pacifističke politike". Ili od Amera ili od Francuza. I Izrael bi bio dobar da je Barak u igri ali nije. Znači Rafale ili Viper.

AN
antiekstremist
13:03 09.09.2020.

Nakon onog skandala sa prošlog natječaja izrael bi nam sada trebao u startu ponuditi 30% popusta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije