Naslovnica Vijesti Svijet

Zapadni Balkan mora imati europsku perspektivu da se ne vrati u devedesete

Juncker je rekao da pregovori o Brexitu neće imati nikakva utjecaja na kalendar proširenja EU-a na zapadni Balkan.
12. siječnja 2018. u 15:58 25 komentara 1183 prikaza
Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL

Zapadni Balkan mora imati jasnu europsku perspektivu jer i dalje postoji opasnost da se u toj "kompliciranoj regiji" vrate 1990-te, izjavio je u petak u Sofiji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Miro Cerar i Andrej Plenković Izvor iz Komisije: 'Juncker ne planira sastanak s Cerarom i Plenkovićem, to je u njihovim rukama'

 "Vrlo smo zadovoljni što bugarsko predsjedništvo u svojim prioritetima pridaje veliku pozornost zapadnom Balkanu, koje to područje zaslužuje. Važno je da zapadni Balkan ima europsku perspektivu, u suprotnom mogli bi doći do događaja koji bi nas vratili na početak 90-tih godina prošlog stoljeća, a to nikako ne želimo", izjavio je Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sofiji s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim. Juncker zajedno sa svim povjerenicima Komisije boravi u Sofiji u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva EU-a, koje od 1. siječnja obnaša Bugarska.

Juncker je rekao da pregovori o Brexitu neće imati nikakva utjecaja na kalendar proširenja EU-a na zapadni Balkan. Iako će izlaskom Velike Britanije nastati rupa u europskom proračunu, "ne dolazi u obzir smanjenje sredstava namijenjenih zapadnom Balkanu, ako želimo da te zemlje budu bolje međusobno povezane".

Predsjednik Komisije je ponovio da tijekom mandata ove Komisije, koji istječe u studenome 2019. godine ne može biti proširenja, jer kandidatske zemlje ne ispunjavaju sve kriterije, ali da bi sljedeća Komisija i Europski parlament od 2019. do 2024. trebali "gurati zemlje članice i javno mnijenje u tom pravcu".

Bugarski premijer Bojko Borisov je rekao kako je "nužna europeizacija Balkana, kako ne bi došlo do balkanizacije Europe".

Europska komisija će u prvoj polovici sljedećeg mjeseca objaviti strategiju proširenja na zapadni Balkan, a 17. svibnja u Sofiji će se održati summit čelnika EU-a s njihovim kolegama iz šest zemalja jugoistočne Europe. 

Prije toga, u travnju će Komisija objaviti izvješće o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo. 

Što se tiče Turske, koja je otvorila pristupne pregovore još 2005. godine, Juncker je rekao da se ona "velikim koracima udaljava od Europe".

Pogledajte kako je Juncker uštipnuo Plenkovića:

[video: 22315 / Juncker šalje puse Plenkoviću] Donald Tusk 'IAKO NEMA ZMAJEVA' Ovako EU vidi Balkan: Povijest vam je dramatičnija od 'Igre prijestolja' Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže Slovenija opet ucjenjuje Što je slovenska vanjska politika bez Hrvatske? Bojko Borisov spor hrvatske i slovenije Bugarski premijer: Iskreno ću zamoliti Plenkovića da pokaže volju
Mala škola financija
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • IvanLu:

    EU je prvorazredna parlaonica i vrhunski dućan prodaje magle. Ona samo može funkcionirati dok Njemačka (i donekle Francuska) ostvaruje svoj gospodarstveni interes. Sve drugo, priče o demokraciji, zajedničkom gospodarskom interesu i vanjskoj politici, ljudskim pravima itd. su samo bajke i ... prikaži još! paravani. Tko bi inače tolerirao politiku Mađarske i Poljske (ne kažem nužno da je loša)? Gdje je naša zaštita od kontaminirane slovenske arbitraže? U odnosima sa Srbijom glume ravnopravnost a mi smo članica a u BiH hrvatski narod guraju u muslimansku građansku državu. Bolje je biti samostalan nego zadnja rupa na sviralu takvog “udruženja”.

  • rikavac:

    Pa zbog vas su se i dogodile te devedesete mamu vam europsku.

  • IvanKapapulco:

    Oprostite, ja tome anonimnom alkoholicaru ne vjerujem ni koliko je ispod nokta crno. Jadna Europa da o europskoj sudbini odlucuju ljudi koji ni o samom sebi nemogu odlucivati. Srednjerocno ne vidim buducnosti Europe pod vodstvom propalih i potonulih birokrata.