Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zakon Lex Todorić uvjet za stand-still aranžman, jer blokade treba maknut

Bankari i faktoring društva dugove Agrokora počeli naplaćivati od dobavljača. Razlog su dugogodišnje kombinacije poslovanja s mjenicama
02. travnja 2017. u 07:45 6 komentara 3365 prikaza
Agrokor
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Rješavanje slučaja Agrokor nastavilo se je i u subotu. Bankari bruse posljednje tehničke detalje, no oni nisu nimalo jednostavni. Banke žele potpunu koordinaciju svih dionika, pa tako i države od koje očekuju da makne blokadu koju je pokrenula zbog neplaćenih poreza Agrokorovih tvrtki. Postojeći zakon to ne omogućava, ali omogućava u petak od Vlade predložen Zakon o postupku izvanredne uprave. No on može biti izglasan tek sljedeći tjedan i to sa 76 glasova, što znači da bi vladajuća struktura trebala unaprijed obećati bankarima da će ga prihvatiti. Samo pod tim uvjetom bi bankari ubrizgali svježi novac. No nastao je i novi problem, jer su banke i faktoring društva počele naplaćivati dugove po mjenicama od dobavljača, s obzirom na to da Agrokor nema novac. Banke na to imaju pravo, no dobavljačima koji su radili takve mjenične aranžmane s Agrokorom, to je ovaj tjedan bio dodatni šok na likvidnost, pa stoga traže od domaćih banaka da se taj dug  unutar aranžmana prebaci opet na Agrokor. Razgovori bankara, pa bankara i Vlade, te bankara i dobavljača nastavit će se i u nedjelju.  

Strana uprava

– Deblokada računa nije moguća sve dok se na neki način ne dobije pomoć države koja je regulator. Mi to ne možemo silom napraviti, mora biti zakonski okvir napravljen na način da to omogući – rekao je nakon sastanka dobavljača i bankara član uprave Francka Josip Budimir. Svima je izuzetno bitno da se aranžman potpiše, jer sljedeći tjedan mogao bi donijeti i nove blokade, a što otvara prostor i za početak predstečajnih nagodbi Agrokorovih kompanija. Takvo što ne želi niti Ivica Todorić, rečeno nam je iz izvora bliskih kompaniji, a nakon što su se javile glasine da Todorić ne želi potpisati aranžman. Da se predstečajna nagodba dogodi nastradali bi i dobavljači i njihovo preživljavanje. Zato je i za njih potpisivanje aranžmana bitno, no isto tako žele dogovoriti za sebe najbolje uvjete.

Božo Petrov Marinko Jurasić Zašto je Todorića prijavio građanin Petrov? 17.06.2014., HAZU, Zagreb - Svecano proglasenje novih clanova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Novoizabrane clanove promovirao je akademik Zvonko Kusic, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Svecanoj akademiji nazocio je i Ivica T DOGOVOR OD 2,4 MLRD. € Bankari Todoriću u upravu dovode direktora za restrukturiranje. Dobavljači odahnuli, povući će blokade

Naime, stand-still aranžman predviđa mirovanje, odnosno isključuje naplatu starih potraživanja, ali redovitu naplatu novih. Kada se govori o potraživanjima dobavljača, govori se o iznosu od 16,2 milijardi kuna, no osim u robi, velik dio potraživanja odnosi se i na kombinacije s mjenicama. Naime, neki dobavljači su imali praksu da im Konzum izda mjenicu koju bi naplatili u banci, a banka bi se potom naplatila od Agrokora. No sada je nastao problem. Osim što dobavljači od banaka sada traže da se taj dug u tijeku aranžmana prebaci na Agrokor, dogovaraju i obročno plaćanje starih dugova u vremenu mirovanja. Ali, isto tako dobavljači bi trebali povući prisilnu naplatu koju su neki od njih prošli tjedan aktivirali.

Ako se suglasnost svih dionika postigne, aranžman bi mogao biti potpisan u ponedjeljak, a tada će već zasjesti nova uprava. U petak navečer Sberbank je priopćio da postavljaju svog  direktora za restrukturiranje i financijskog direktora. No, poznavajući domaći Zakon o trgovačkim društvima, prije toga bi Todorić morao prebaciti i upravljanje na vjerovnike. Jer on koji ima u rukama Skupštinu i Nadzorni odbor, isto tako bi mogao smijeniti tu upravu. Novu upravi činit će ljudi iz stranih konzultantskih kući kojima će sigurno trebat vremena da se upoznaju s kombinacijama s mjenicama koje su bile dugogodišnja praksa Agrokora i njegovih dobavljača. Kada i ako aranžman bude potpisan slijedi ne baš jednostavno restrukturiranje. Trebalo bi početi, kako smo pisali, ubrizgavanjem oko milijardu kuna svježeg kapitala.

Za jasniju stabilizaciju predviđa se potreba za dvije do tri milijarde kuna. Osim poreznog duga, Agrokor ima i dugove za zakup. Primjerice, Belje zakup zemljišta državi, odnosno lokalnoj zajednici nije platilo šest mjeseci. Osim neplaćenih zakupa, novo vodstvo Agrokora morat će proučiti i visinu jamstava, odnosno svih izvanbilančnih stavki koje se mjere u milijardama kuna. Tek onda bi se pristupilo prodaji. Tako bi se trebala početi sužavati prisutnost Konzuma, lanca koji ima preveliku koncentraciju na nekim područjima, što rezultira niskom produktivnošću. 

Smanjiti maloprodaju

Postoji i mogućnost da se Agrokor podijeli na nekoliko dijelova. U bilo kojem scenariju dobavljači će se morati orijentirati na neke druge trgovačke lance, kojima će morati robu nuditi po nižim cijenama, što će, naravno, značiti i za njih manje zarade. A i to će im biti dodatni okidač da krenu u osvajanje drugih tržišta.

   > > Završila nova runda pregovora bankara i dobavljača: 'Svi stavovi su usuglašeni. Sve će biti potpisano između banaka i Agrokora'

>> Što nakon potpisivanja sporazuma? Konzum je ključan i za spas izvrsnih domaćih proizvoda 

> > Bankari: Standstill nastupa danas! Predsjednik Uprave Sberbank Hrvatska objasnio koje korake će poduzeti u Agrokoru

Suglasnost je najvažnija u aranžmanu

Stručnjaci s financijskog tržišta već pri samoj najavi da se planira potpisati aranžman upozoravali su da na svjetskim primjerima u takvim situacijama sudjeluje i država. Jer vjerovnici traže obećanje svih dionika da neće aktivirati svoja potraživanja. Sada to traže i najveći vjerovnici Agrokora. Što je posve logično, a posebno zato što je riječ o tako velikoj kompaniji. Jer nije isključeno da netko od dobavljača, čiji se broj mjeri u tisućama i koje je nemoguće sve posjesti za isti stol, aktivira svoje potraživanje ili da netko aktivira jamstvo. To bi onda stvorilo problem u kojem bi se panika mogla proširiti i na ostale. I onda više aranžman ne bi imao smisla, a i novac kojeg bi dale banke više ne bi imao istu svrhu. Upravo zato razgovaraju i banke i država i dobavljači.     

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • generacija57:

  Lude li države

 • chupakabra:

  a zakon u kojem svaki poslovni subjekt mora na vrijeme izvršavati plaćanje?!!! Da država nije poticala agrokorovo poslovanje, do ovoga ne bi ni došlo. i nije sad ko je pametan a ko nije jer je ovo teška svinjarija na grbači ... prikaži još! poreznih obveznika a to je organizacija korumpiranih političara hdz-sdp.

 • Avatar comparator
  comparator:

  Što će se dogoditi kad Rusi preuzmu Agrokor ili onaj dio koji je pod njihovom domenom ? Da sam u vladi ne bih se žurio s davanjem jamstava jer za to su zadužene banke koje barataju novcem i rejtinzima. Neka ... prikaži još! se banke malo koprcaju jer Hrvatska treba jednom pokazati zube onima koji ju žele cijediti nudeći joj kredite s velikim kamatama .