Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Zagrebačka županija daje 300.000 kn za čipiranje pasa u 7 gradova i 8 općina

Na javni poziv za dodjelu pomoći za mjere označavanja pasa od 34 jedinice lokalne samouprave u Županiji javilo ih se 15 i svi su ostvarili pravo na dodjelu novca
24. srpnja 2019. u 17:26 1 komentara 620 prikaza

Na natječaj koji je Zagrebačka županija raspisala početkom lipnja za dodjelu pomoći jedinicama lokalne samouprave za mjere označavanja pasa mikročipom javilo se 7 gradova i 8 općina od ukupno 34 jedinice lokalne samouprave u Županiji.

Iz ureda župana proslijedili su nam odgovor Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije. U njemu, pak, kažu kako su svi zahtjevi obrađeni, a pravo na dodjelu sredstava za provedbu mjere označavanje pasa mikročipom, u iznosu 100 kn po označenom psu, ostvarili su svi koji su se i javili na javni poziv. Ukupni iznos, sukladno uvjetima natječaja, nije mogao biti veći od 50.000 kuna po JLS. Kriteriji koji su donosili bodove jedinicama lokalne samouprave, a koji su objavljeni u javnom pozivu i prema kojima je odlučeno koliko novca tko dobiva, uključivali su: broj pasa evidentiranih u Lysacanu na području JLS, osigurana sredstva u proračunu za provedbu Zakona o zaštiti životinja, odluku grada i općina o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama, Ugovor ili drugi akt o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja, te broj pasa koji su naveli u prijavnom obrascu za mikročipiranje.

Traži se Za Bubijem tragaju već dva dana, a za informaciju nude i nagradu

Sukladno spomenutim kriterijima Jastrebarsko je dobilo 22.000, Dugo Selo 30.000, Velika Gorica 49.300, Sv. Ivan Zelina 11.700, Vrbovec 16.000, Ivanić Grad 15.000 i Zaprešić 25.000 kuna. Od prijavljenih općina Jakovlje je dobilo 15.000, Marija Gorica 10.000, Luka 4000, Pisarovina 40.000, Kloštar Ivanić 10.000, Križ 35.000, Klinča Sela 8000 i Orle 9000 kuna.

Na naše pitanje kako će se i tko će kontrolirati izvršenje programa odgovaraju kako su gradovi i općine odlukom zaduženi provesti program, a opisnim i financijskim izvješćem moraju izvijestiti županiju o provedbi mjera na području svoje jedinice lokalne samouprave. U obrascu izvješćivanja JLS tako moraju naznačiti koja veterinarska organizacija je provela program i koliko pasa je označeno, uz brojeve njihovih čipova. Ujedno moraju priložiti i financijsku dokumentaciju, što uključuje i preslike računa. Jedinice lokalne samouprave svoja izvješća moraju predati do kraja 2019. godine.

Traži dom Mor je sve zbog čega volimo pse, a njemu je čovjek cijeli svemir traži se Lola se izgubila nakon prometne u kojoj su stradali njezini vlasnici
Milinović
LIČKO-SENJSKI ŽUPAN
VIDEO Pogledajte snimku pada Darka Milinovića: Suzukijem je u zavoj ušao s 230 km/h
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • eleonora:

    Od navedenih gradova i općina očekujem da će eto i uz pomoć ovih financijskih sredstava konačno što je moguće bolje odraditi ptovjeru označavanja pasa a što su doduše trebali napraviti prije 15 godina i redovito unatrag 15 godina otkako je ... prikaži još! Pravilnik o označavanju na snazi. I to ne zbog toga kaj ja hoću da država i javne služber rade svoj posao nego prvenstveno zato što , ako već ne brinu o životinjama, motiv nek im bude to da svaki nađen pas na cesti NEĆE morati u sklonište na trošak grada (tu bi se mogli pobuniti i opstruirati provjeru profitabilna registrirana skloništa a koja su već počela prijavljivati volontere jer im je zabranom ubijanje pasa u skloništima smanjen profit) nego bi gradovi/općine još mogli i zaraditi - kaznama vlasnicima koji pse puštaju da sami šetaju okolo.