Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Zagrebačka županija daje 300.000 kn za čipiranje pasa u 7 gradova i 8 općina

Na javni poziv za dodjelu pomoći za mjere označavanja pasa od 34 jedinice lokalne samouprave u Županiji javilo ih se 15 i svi su ostvarili pravo na dodjelu novca
24. srpnja 2019. u 17:26 1 komentara 639 prikaza

Na natječaj koji je Zagrebačka županija raspisala početkom lipnja za dodjelu pomoći jedinicama lokalne samouprave za mjere označavanja pasa mikročipom javilo se 7 gradova i 8 općina od ukupno 34 jedinice lokalne samouprave u Županiji.

Iz ureda župana proslijedili su nam odgovor Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije. U njemu, pak, kažu kako su svi zahtjevi obrađeni, a pravo na dodjelu sredstava za provedbu mjere označavanje pasa mikročipom, u iznosu 100 kn po označenom psu, ostvarili su svi koji su se i javili na javni poziv. Ukupni iznos, sukladno uvjetima natječaja, nije mogao biti veći od 50.000 kuna po JLS. Kriteriji koji su donosili bodove jedinicama lokalne samouprave, a koji su objavljeni u javnom pozivu i prema kojima je odlučeno koliko novca tko dobiva, uključivali su: broj pasa evidentiranih u Lysacanu na području JLS, osigurana sredstva u proračunu za provedbu Zakona o zaštiti životinja, odluku grada i općina o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama, Ugovor ili drugi akt o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja, te broj pasa koji su naveli u prijavnom obrascu za mikročipiranje.

Traži se Za Bubijem tragaju već dva dana, a za informaciju nude i nagradu

Sukladno spomenutim kriterijima Jastrebarsko je dobilo 22.000, Dugo Selo 30.000, Velika Gorica 49.300, Sv. Ivan Zelina 11.700, Vrbovec 16.000, Ivanić Grad 15.000 i Zaprešić 25.000 kuna. Od prijavljenih općina Jakovlje je dobilo 15.000, Marija Gorica 10.000, Luka 4000, Pisarovina 40.000, Kloštar Ivanić 10.000, Križ 35.000, Klinča Sela 8000 i Orle 9000 kuna.

Na naše pitanje kako će se i tko će kontrolirati izvršenje programa odgovaraju kako su gradovi i općine odlukom zaduženi provesti program, a opisnim i financijskim izvješćem moraju izvijestiti županiju o provedbi mjera na području svoje jedinice lokalne samouprave. U obrascu izvješćivanja JLS tako moraju naznačiti koja veterinarska organizacija je provela program i koliko pasa je označeno, uz brojeve njihovih čipova. Ujedno moraju priložiti i financijsku dokumentaciju, što uključuje i preslike računa. Jedinice lokalne samouprave svoja izvješća moraju predati do kraja 2019. godine.

Traži dom Mor je sve zbog čega volimo pse, a njemu je čovjek cijeli svemir traži se Lola se izgubila nakon prometne u kojoj su stradali njezini vlasnici
Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • eleonora:

    Od navedenih gradova i općina očekujem da će eto i uz pomoć ovih financijskih sredstava konačno što je moguće bolje odraditi ptovjeru označavanja pasa a što su doduše trebali napraviti prije 15 godina i redovito unatrag 15 godina otkako je ... prikaži još! Pravilnik o označavanju na snazi. I to ne zbog toga kaj ja hoću da država i javne služber rade svoj posao nego prvenstveno zato što , ako već ne brinu o životinjama, motiv nek im bude to da svaki nađen pas na cesti NEĆE morati u sklonište na trošak grada (tu bi se mogli pobuniti i opstruirati provjeru profitabilna registrirana skloništa a koja su već počela prijavljivati volontere jer im je zabranom ubijanje pasa u skloništima smanjen profit) nego bi gradovi/općine još mogli i zaraditi - kaznama vlasnicima koji pse puštaju da sami šetaju okolo.