Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Za privatizaciju tvrtke u kojoj vodi sindikat primio 127.964 kune

HŽ
Tomislav Miletić/PIXSELL
13.03.2012.
u 13:00

Kao sindikalni profesionalac Kreš ima plaću oko 13.500 kn, no često je "podebljava" članstvom u nadzornim odborima, bio je već u tri

Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Branko Kreš za sudjelovanje u privatizaciji tvrtke RVR, koja je bila dio HŽ-a, dobio je od te tvrtke 127.965,68 kuna! Taj novac, na koji je RVR platio još 25.592,94 kune doprinosa, isplaćen je potkraj 2006. godine.

Kreš šuti

Kreš je profesionalni sindikalac u HŽ-u koji prima plaću od oko 13.500 kuna neto, a zašto mu je isplaćena poprilična naknada za sudjelovanje u procesu privatizacije RVR-a, iako bi mu kao profesionalnom sindikalcu to trebalo biti u opisu posla, nismo uspjeli doznati, ni od njega ni od predsjednika uprave RVR-a. Kreš nije odgovorio na naše pozive i poruke, a predsjednik uprave RVR-a Željko Mić izbjegao je konkretan odgovor na naša pitanja.

Mić tako kaže da je odluka o isplati Krešu donesena dok još tvrtka nije bila privatizirana i da su je donijeli tadašnji vlasnici RVR-a. Na opasku da je on i tada bio direktor te tvrtke koja je isplatila Krešu sporni novac, a ne vlasnik, odnosno HŽ, Mić se brani da on nije donio tu odluku.

No ipak brani Kreša tvrdeći da su svi koji su sudjelovali u privatizaciji tvrtke radili u interesu radnika te da uspije radničko dioničarstvo pa tako i Kreš. No nije odgovorio na pitanje zašto je Kreš primio novac za ono što je po funkciji kao sindikalni profesionalac u HŽ-u, pa tako i u RVR-u, morao ionako raditi.

Naši sugovornici iz RVR-a kažu da je Kreš, kada su radnici doznali o toj isplati, rekao da je to dobio zbog svoga doprinosa privatizaciji tvrtke te da bi svakako taj novac netko drugi dobio da nije on. Novac je isplaćen putem ugovora o djelu, a radnici u RVR-u s kojima smo razgovarali kažu da je Kreš vjerojatno isplaćen zbog svog blagoslova za privatizaciju te tvrtke. Osim Kreša, isti iznos novca dobili su profesor s Ekonomskog fakulteta Domagoj Hruška, koji je radio na procesu privatizacije RVR-a, te odvjetnik Marijan Šakić.

Kreš, osim što dobiva honorare od tvrtki u kojima njegov sindikat djeluje, jedan je od najplaćenijih sindikalaca u Hrvatskoj. Uz plaću od oko 13.500 kuna neto koju prima u HŽ-u kao sindikalni čelnik, izvori Večernjeg lista kažu da Kreš za članstvo u NO-u RVR-a, u kojem je od 2009. godine, lani primao mjesečnu naknadu od oko 4500 kuna, a od 2007. do 2011. primao je i još 2000 kuna mjesečne naknade za članstvo u NO-u HŽ Infrastrukture. Usto, 2005. i 2006. bio je član NO-a HŽ-a s mjesečnom naknadom od oko 4000 kuna.

Ukupna su mjesečna primanja tog profesionalnog sindikalca tako u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je istodobno bio i član NO-a RVR-a i Infrastrukture, dosezala su i do 20.000 kuna neto. Za usporedbu, plaća predsjednika Vlade iznosi oko 22.5000 kuna neto.

Sporna naknada

Iako naši izvori iz RVR-a tvrde da je mjesečna naknada članovima NO-a te tvrtke, kojih ukupno ima tri, u 2010. bila oko 4100 kuna, a lani oko 4500 kuna, Mić tvrdi da to nije točno, ali nije rekao koliko one iznose opravdavajući to poslovnom tajnom. No financijski izvještaj RVR-a za 2010. demantira ga. Ondje se navodi da je ukupno te godine RVR isplatio članovima NO-a 145.493 kune, što je oko 4100 kuna mjesečno po članu. Prosječna je plaća u RVR-u (redarstvo, vatrogastvo i rasadnik) pak oko 5000 kuna – bruto.

Komentara 10

OB
-obrisani-
16:25 13.03.2012.

RVR,firma nastala iz ničega,firma bez imovine,ali... Povezavši se s \"pravim\" ljudima firma nakon privatizacije brzo stiče imovinu na ranžirnom kolodvoru,dobiva nekoliko zgrada, a kako,iz kojih sredstava,nitko ne zna,osim onih koji su umiješani u sve te mutne poslove. Između ostalog ,dobili (kupili?) su i zgradu vuče vlakova,uredili,uredili su i okoliš, a od vuče uredno naplatili stotine tisuća kuna za košnju trave,rezanje grana na drveću itd. Također obavljaju i čuvarsku službu,a uredno naplaćuju i najam dijela kupljene zgrade ,bivšim vlasnicima,tj. vuči vlakova. Sada kada se vidi da su i sindikalisti umiješani,sve je više -manje jasno, samo ne znam što čeka USKOK?

MO
mojzagi
18:06 13.03.2012.

E pa zbog takvih ce nam zeljeznica uskoro biti kao nekad samoborcek. Jadan i prejadan nam je taj HZ ?????????????????? zna se.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
13:24 13.03.2012.

Nisam znao,....niti vidio,..a inace slabo cujem. Vas zauvjek: Glavni i odgovorni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije