Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić se okomio na države u regiji: 'Ukrajinom se koriste da bi napali Srbiju, smeta im naš uspjeh'

Aleksandar Vučić
Foto: Florion Goga/REUTERS
1/11
28.02.2022.
u 14:21

Vučić je rekao da se njemu čini nevjerojatno da netko, u trenutku kada se vodi rat u Ukrajini, nema fokus na tom problemu nego sve koristi za napad na Srbiju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uveličao je početak izgradnje pogona tvornice Wacker Neuson u Kragujevcu te komentirao aktualna događanja oko ukrajinske krize.

Upitan hoće li Srbija snositi posljedice zbog neuvođenja sankcija Rusiji i da prokomentira tweet Carla Bildta da se zbog toga Srbija može pozdraviti od EU, predsjednik Srbije istaknuo je da je riječ o iživljavanju jačih nad slabijima.

– Ne pamtim kada je ovako teška situacija bila, da citiram Lauševića: "Godina prođe, ali dan nikad." Ostario sam deset godina u prethodna tri dana – rekao je Vučić komentirajući situaciju u Ukrajini i pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, piše b92.

Govoreći o zahtjevu Kosova da se hitno primi u NATO, Vučić ističe da nije riječ o novoj ideji.

– Prvi put sam čuo za to prije nekoliko mjeseci, to nije ideja Albanaca s Kosova, to je ideja njihovih lobista u EU i SAD-u – rekao je predsjednik Srbije.

– Zašto je to njima važno? Pod jedan, time žele natjerati četiri zemlje EU, koje su članice NATO-a, da priznaju nezavisnost tzv. Kosova. Ne možete postati članica NATO-a ako niste država. To je način, ali i izgovor za dio zemalja da to prihvate i kažu: "Moramo jer nemamo drugi izlaz" – objasnio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara o naoružavanju Njemačke, Vučić kaže da ne zna točno je li ulaganje od 100 milijardi eura koje Njemačka namjerava uložiti u vojsku na godišnjem ili petogodišnjem nivou, ali ističe da je to izuzetno važno.

– Nitko se ne može usporediti s Nijemcima po tom pitanju jer imaju najrazvijeniju vojnu industriju u Europi i bit će najsnažnija vojska u Europi. A na nas viknu kad uložimo nekoliko milijuna – rekao je Vučić te naglasio da će, kada Njemačka postane najjača vojna sila u Europi, to značiti da se mijenja sve.

Govoreći o navodnom hibridnom ratu protiv Srbije, Vučić je novinarima uputio protupitanje: – Zašto mislite da se to ne događa? Da li stvarno mislite da se svi raduju uspjehu Srbije?

– Hibridni rat se vodi jer se ne vesele uspjesima Srbije... Iz dijela regije koji je mislio da su riješili sve, ušli u EU i NATO, zdrobili Srbiju i da je srpska vojska nestala. I sada, odjednom, Srbija dvostruko brže raste od njih i po BDP-u, jača i vojska, i zašto bi to voljeli? Njihovo ponašanje je logično – rekao je Vučić u Kragujevcu nakon početka izgradnje pogona njemačke tvornice.

Vučić je rekao da se njemu čini nevjerojatno što netko, u trenutku kada se vodi rat u Ukrajini, nema fokus na tom problemu nego sve koristi za napad na Srbiju.

– U bar tri zemlje ne bave se ni s čim drugim nego sa Srbijom. A što mislite, da će nam čestitati što imamo bolji Klinički centar nego u Zagrebu i Ljubljani zajedno? – rekao je Vučić.

–  Svaka laž protiv Srbije je dozvoljena. Ali ne zaboravite, Srbija je naučila da je gazite. Treba li ih podsjetiti na 24. i 17. i što su Srbiji radili prije 23 godine? Zato smo mi za očuvanje međunarodnog prava i zato ne možemo podržati napad na Ukrajinu –  zaključio je predsjednik Srbije, piše b92.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte OVDJE.

Komentara 50

Avatar gusjenica
gusjenica
14:28 28.02.2022.

Ne plašite se ! Nitko vas neće dirati. Nitko ne želi prljati ruke.

AN
anto9
14:42 28.02.2022.

koliko gluposti u jednom intervju covjek moze izvalit

FI
fifmar
14:43 28.02.2022.

Totalno prolupao, tko o čemu on o ugroženosti Srbije. Uopće ne misli na taj jadan nedužan narod u Ukrajini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije