Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.02.2015. u 12:00

Mnoga su još otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije i napokon je vrijeme da se ona do kraja i riješe

Moj posao nije da donosim lake odluke, da je tako, onda su me trebali izabrati za predsjednika kućnog savjeta. Izjavio je to jučer na novinskoj konferenciji srbijanski premijer Aleksandar Vučić potvrdivši da dolazi na inauguraciju izabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Vučić je, kako je sam rekao, donio tešku odluku koja nije dobra za njega osobno niti za Srpsku naprednu stranku.

Kada je odlučio doći u Hrvatsku i svojom prisutnošću odati čast prvoj hrvatskoj predsjednici, Vučić je napravio zaista velik državnički potez. Zanemario je osobnu taštinu, jer kaže da nikada nije dobio više negativnih poruka nego nakon te odluke, izložio se kritikama, ali napravio je ono što bi u konačnici moglo značiti bolje odnose ili barem pruženu ruku u rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije. Njegov potez tim je veći kada se zna da bivši predsjednik Boris Tadić nije bio na Josipovićevoj inauguraciji prije pet godina, niti je Josipović bio na inauguraciji srpskog predsjednika Tomislava Nikolića.

Uoči prisege, Nikolić je u velikom intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung bulaznio o svom neostvarenom snu projekta “Velike Srbije” i o tome da je Vukovar bio srpski grad. Josipović mu nakon toga nije mogao ići na predsjedničku prisegu. Vučić je sada prekinuo taj niz, pa i unatoč tome što su izjave K. Grabar-Kitarović da su i Srbi, po njoj, u Hrvatskoj (politički) Hrvati, izazvale opće čuđenje, dolazi 15. veljače u Zagreb na Markov trg. Srpski premijer je na taj način poslao snažnu poruku, a hrvatska strana mora pametno iskoristiti tu njegovu “dobrohotnost”.

Mnoga su još otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije, od pitanja nestalih, povrata imovine... i napokon je vrijeme da se ona do kraja i riješe. Ne treba zaboraviti ni da je Srbija na početku procesa pristupanja Europskoj uniji i da joj hrvatski klipovi na tom putu nisu potrebni. Vučićev dolazak na Kolindinu inauguraciju treba gledati i u tom svjetlu. Naposljetku, u politici je sve stvar – “trgovine”.

>> Markov trg spreman za prvu predsjednicu: Evo koje će poruke poslati u prvom govoru

Komentara 14

Avatar Mona-Mo
Mona-Mo
18:15 13.02.2015.

I vrijeme je da se krene naprijed. Dobrodošao!

KR
krass
18:37 13.02.2015.

Kolinda forsiraj sarmu,ponestaje pečenja ;))

TO
tobita
10:44 14.02.2015.

trebalo bi iskoristiti priliku? Jedino da mu otpjevam; DOBRO NAM DOSEL PRIJATELJ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije