Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pet dokaza veleizdaje i ratnog profiterstva

Iako je imala manje od 50% dionica, RH nije imala obvezu da redefinira ugovor INA-MOL
21. lipnja 2014. u 12:42 50 komentara 8504 prikaza
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nisam veleizdajnik. Nisam ni ratni profiter. Osuđen sam u montiranom političkom procesu, bez ikakvih dokaza i na temelju iskaza Roberta Ježića, koji je svjedočenjem protiv mene kupio svoju slobodu.

Mantra je to koju ponavlja bivši premijer Ivo Sanader, u aferama Hypo i Ina-MOL pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora. Tu mantru Sanader je posljednji put ponovio početkom tjedna, kada se pismom oglasio iz Remetinca, a u povodu odluke Vrhovnog suda kojom je presuda suca Ivana Turudića postala pravomoćna.

Posrednička provizija

No iako će Sanader, činjenicama usprkos, vjerojatno do kraja života ponavljati da nije ratni profiter ni veleizdajnik, obrazloženje Vrhovnog suda mu ne daje za pravo. Na 37 stranica vijeće Vrhovnog suda obrazložilo je zašto je potvrdilo prvostupanjsku presudu i, što je važnije, na kojim je dokazima protiv Sanadera ona utemeljena. U odnosu na aferu Hypo, osim iskaza pojedinih svjedoka, bitan dokaz bila je bilješka Wolfganga Kulterera, u kojoj on navodi da je sa Sanaderom dogovorio isplatu posredničke provizije, i to nakon što mu je Sanader obećao da će Hypo banka u Hrvatskoj imati povlašten položaj. Nadalje, tu su isplatnice iz kojih je vidljivo da je provizija od 3,6 milijuna kuna isplaćena, a činjenica da su one potpisane imenom Eugena Laxe za viši sud samo znači da je Laxino ime iskorišteno za skrivanje pravog identiteta primatelja provizije. Naime, iz Kultererovih bilježaka vidljivo je i da je sa Sanaderom dogovoreno da se primatelj provizije treba “fingirati”, a iz svih dokaza proizlazi da Laxu kao primatelja provizije spominju samo Kulterer i Sanader. Što se tiče optužbi za ratno profiterstvo, Vrhovni sud zauzeo je stav da “iako osnovni sadržaj rata čini oružana borba, rat se ipak ne svodi samo na nju”.

Ivo Sanader oglasio se nakon presude Sanader u pismu javnosti: Osuđen sam bez ijednog dokaza. Ali se ne predajem! janez janša ide u zatvor Janša Sanaderovim putem, ali iza njega je i dalje 21% birača

– Rat je šira i složenija pojava jer uključuje i druge oblike borbe (političke, gospodarske, informacijske) koji imaju veliko značenje za pripremu i vođenje rata... Upravo činjenica da je rat trebalo dobiti i na političkom planu stvara kontekst u kojem inkriminirano ponašanje ima odlike ratnog profiterstva. U tom ozračju, optuženik je iskoristio svoje službene ovlasti u nedopuštene svrhe te je svoj osobni interes pretpostavio zajedničkim interesima građana RH... Na taj je način u najtežim trenucima za RH narušio njezin ugled, obezvrijedio požrtvovnost boraca u Domovinskom ratu, ugrozivši temeljene vrijednosti društva... – obrazložio je Vrhovni sud zašto je Sanader postao prva osoba koja je osuđena za ratno profiterstvo.

Vezano uz aferu Ina-MOL, Vrhovni sud dao je za pravo prvostupanjskom sudu, koji je zaključio da nisu postojali razlozi za zaključenje prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara jer u ugovoru iz 2003. nema odredaba prema kojima bi se međudioničarski ugovor mijenjao, dok bilo koja strana ima 25 posto dionica ili više.

Veze s MOL-om

Drugim riječima, suprotno navodima Sanaderove obrane, iako je u trenutku izmjena međudioničarskog ugovora RH imala manje od 50 posto dionica Ine, prema ugovoru iz 2003. i Zakonu o privatizaciji Ine, RH nije imala obvezu da redefinira ugovor. Niti da MOL-u preda upravljačka prava nad Inom. Što se tiče Roberta Ježića, viši sud smatra kako je nedvojbeno utvrđeno da je pet milijuna eura (pola od obećanog mita) uplaćeno na račun njegovih švicarskih tvrtki te da je ključnu ulogu u toj uplati imao Imre Fazekas, čovjek koji je neosporno povezan s MOL-om i s Zsoltom Hernádijem.

>> 'Nakon presude Sanader mora vratiti tirolski Orden'

Dokazi na kojima se temelji presuda

1. Wolfgang Kulterer o svojim pregovorima sa Sanaderom sastavio je bilješku u kojoj je precizno navedeno da je Sanader obećao da će Hypo banka imati primat na hrvatskom tržištu. Bivši premijer zauzvrat je dobio proviziju od pet posto, odnosno 3,6 milijuna kuna.

2. Eugen Laxa bio je stvarna osoba, a njegovo ime iskorišteno je kako bi se prikrio pravi primatelj provizije, odnosno Sanader. O Laxi kao primatelju provizije svjedoče samo Sanader i Kulterer koji su, kako ispada, prije dogovorili da će Laxa “fingirati” kao primatelj provizije.

3. Robert Ježić svjedok je kojem je sud vjerovao. Nisu prihvaćene Sanaderove teze da je Ježić kupio svoju slobodu svjedočenjem protiv njega. Naime, Ježić je svjedočio mjesec dana nakon izlaska iz pritvora pa je teško uspostaviti uzročno-posljedičnu vezu između njegova izlaska na slobodu i iskaza, smatra sud.

4. Pet milijuna eura isplaćeno je na račun Ježićeve švicarske tvrtke. Glavni čovjek u realizaciji tog posla bio je Imre Fazekas, čije su veze s MOL-om nedvojbene jer ima tvrtku koja posluje s MOL-om, a dugo godina bio je i MOL-ov konzultant. Usto je Hernádijev prijatelj.

5. Nije postojala ni zakonska ni ugovorna obveza za izmjenu međudioničarskog ugovora, a posebno ne tako da MOL-u budu prepuštena upravljačka prava iako ima manje od 50 posto udjela u dionicama Ine. Taj ugovor te izdvajanje plinskog poslovanju nisu u interesu RH.

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
 • Avatar Perkovic Paraga
  Perkovic Paraga:

  Kojih li dokaza ? Pet miliona Eura na Jezicevom kontu pripada Hrvatskoj a glavni su dokaz . Tri godine milioni leze u Svicarskoj , ni jedan sud ne zahtjeva taj novac niti kao dokaz niti kao odstetu , za ovo ... prikaži još! pravosudje nevazna sitnica . Tko ce biti kriv ako Jezic u medjuvremenu potrosi taj novac . Puno je ovdje komicnih dokaza , nejasno gdje je kriminal, na strani Sanadera ili pravosudja . Velika rijec Izdaja je predizborna parola , samozastita , ono "drz lopova ..

 • Avatar Al Simmons
  Al Simmons:

  Dobro je pitanje postavio Krule.... Tko je osuden na 20 godina zatvora za gospodarski kriminal? Nitko niti nece? Zasto? Zakon dopusta! Koliko su kinezi smaknuli samo svojih gradonacelnika u prosloj godini zbog korupcije? Zamislite samo da smo mi tako poceli ... prikaži još! s pocetkom devedesetih i osnivanja drzave! Danas bi pitali posto je Svicarska pa nebi bilo raznih Sanadera, Merzelica, Fiolica, Cobankovica, kvadrata wc placenih gotovo suhim zlatom i svih onih pojava i spodoba koje su desetljecima doslovno rastakali proracun pretvarajuci ga u privatno vlasnistvo.

 • stefj:

  Tja, ne tvrdim da je Sanader nevin, ali dokazi su nikakvi ili jako sumnjivi. Zar tužilaštvo nije moglo nešto bolje složiti? Ovako to stvarno liči na politički progon, naročtio što znamo da je Kosorica s Mesićem organizirala cijelu stvar kad ... prikaži još! se prepala Sanaderovog povratka... Najsmješniji su mi detalji tipa svjedočenja Ježića gdje on tvrdi da je to Sanaderov novac, a sam Ježić ga koristi i troši, osim toga, optužba je za 10 mil. a na račun je uplaćeno 5 mil... Isto je i s kovertom za koju se ne zna što je u njoj i kome je predana, ali se za to tvrdi da je mito... Ma užas, ali se dobro vidi zašto je Bajić bio miljenik politike. Koliko vidim, niti danas nije puno drugačije, DORH je i dalje politički, a ne pravni organ.