Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ide u zatvor

Janša Sanaderovim putem, ali iza njega je i dalje 21% birača

janez janša
Foto: Željko Lukunić/PIXELL
20.06.2014.
u 07:00

Obojica bivših premijera žale se da su procesi bili politički

Janez Janša, koji je na čelu slovenske vlade bio dva puta, 2004.-2008. i 2012.-2013., danas bi trebao završiti u zatvoru kako bi odslužio dvogodišnju kaznu za korupciju u slučaju Patria. Janša tako ide putem Ive Sanadera, s kojim je prije deset godina dogovarao kad će i kako organizirati incidente na moru kako bi se dizao domoljubni zanos u Sloveniji i Hrvatskoj.

Dogovoreni incidenti

O tome je svjedočio bivši slovenski premijer Anton Rop: “Hrvatska Vlada davala je direktive kada da dođe do incidenta, i to neposredno prije izbora. Janša i Sanader dogovarali su se kad će doći do incidenata u Piranskom zaljevu.” A u Hrvatskoj i Sloveniji dizale su se tenzije, Janša je bio u nas omražen, Sanader fingirao čak i da odlazi s mjesta premijera kako bi omogućio dogovor Slovenije i Hrvatske. I danas Janez i Ivo dijele istu sudbinu, sudbinu bivših premijera iza rešetaka. Obojica se žale i da su žrtve političkog suđenja. No to im nije pomoglo, Janšu je odbio i Ustavni sud. Dva dana prije nego što se po pozivu suda mora javiti u zatvor Dob na Mirni, kapaciteta 420 osoba, Janša je izjavio da će ići u zatvor “jer poštuje državu, ali ne i sud” kao da je odlazak u zatvor stvar osobnog izbora i poštenja. Novinarima je pokazao navodne dokumente iz finskog sudskog spisa kojih nema u spisu u Sloveniji i koji pokazuju, tvrdi, da je proces u Sloveniji od početka montiran. No, bez obzira na to što će bivši premijer, koji je na čelu Dežele bio oko 6 godina, baš kao i Sanader, u vrijeme prijevremenih slovenskih izbora 13. srpnja biti u zatvoru, on se može kandidirati na izborima, za to nema zakonskih prepreka, a njegova stranka je i dalje druga po popularnosti. Iza njega je i dalje više od 21 posto birača, podrška njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci u mjesec dana pala je samo tri posto, to su birači koji su prešli Miri Ceraru, novoj političkoj zvijezdi lijevog centra. Podsjeća to na hrvatske izbore, na kojima također ništa ne smeta osuđenima da osvajaju lokalne izbore, a možda u Sloveniji i dalje daje efekta izjava poput ove: “To je gore nego na vojnom sudu 1988. godine”, kako svoje disidentstvo iz doba Jugoslavije i dalje naplaćuje Janša.

Još oružje i imovina

U međuvremenu neovisni novinari Blaž Zgaga i Matej Šurc istražili su način na koji je Slovenija, kad je Janša bio ministar obrane, prodavala oružje Hrvatskoj i BiH, objavili knjige o tome. Međutim, Slovenija još nije promjenom ustava ukinula zastaru za ratno profiterstvo kao što je to učinila Hrvatska i dobila prvog osuđenog ratnog profitera bivšeg premijera. Kako bilo, možda nikad nećemo doznati gdje je zamračeni novac iz slovenske zarade na nevoljama Hrvata i Bošnjaka. Janši je presuda pravomoćna od 15. svibnja, a osuđen je jer je prihvatio obećanje mita. Osim Patrije i nerazjašnjene trgovine oružjem, Janša je bio i na udaru protukorupcijske komisije jer mu je imovina nerazjašnjeno narasla za kojih 200 tisuća eura, zato se morao povući s mjesta premijera.

>>Janša sve bliže odlasku u zatvor: Nikoga neću ništa moliti

Komentara 6

XA
xaron
19:50 20.06.2014.

Pa Mesić je bio dio te iste afere Patria zbog koje je Jansa u zatvoru, ali u nas niko ne poduzima ništa da mu se sudi jer je sada SDP na vlasti.

BI
Bisera
15:18 09.07.2014.

kada je janša bio pošten sramota da to več ne prizna nego mlati praznu slamu i radi nerede u svojoj deželi ljude djeli groza

AA
aabbcc
10:44 21.06.2014.

Da je pokrao Hrvate bilo bi bar milijun na ispracaju !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije