Naslovnica Vijesti Svijet

Vojni i ekonomski savez protiv Trumpa i dolara

Pokrenuto je 36 tisuća tenkova i oklopnih vozila, više od tisuću zrakoplova i helikoptera, brodova sjeverne i pacifičke flote
12. rujna 2018. u 09:02 5 komentara 896 prikaza
Foto: Reuters

Najveća vojna vježba od razdoblja hladnog rata, odnosno od 1981., u kojoj sudjeluje više od 300.000 ruskih, ali i 3200 kineskih vojnika koja je počela jučer i trajat će do 17. rujna u istočnim i središnjim predjelima Rusije treba pokazati snagu Rusije predsjednika Vladimira Putina.

Ruska vojna vježba Vostok-2018 Vostok – 2018. Rusija počela najveće vojne vježbe u svojoj povijesti. NATO: To je proba za sukob

Pokrenuto je 36 tisuća tenkova i oklopnih vozila, više od tisuću zrakoplova i helikoptera, brodova sjeverne i pacifičke flote. Vježba je nazvana Vostok 2018., a rusko ministarstvo obrane objavilo je i snimke kretanja oklopnih vozila i zrakoplova. Atlantski savez, čija je članica i Hrvatska, kritizirao je tu vježbu nazvavši je “simulacijom sukoba na širokoj razini”.

Vježbe u kojima sudjeluju i kineske snage učvršćuju savez dviju država, a koincidiraju i s potpisom sporazuma o plinu. Dvije najveće države svijeta učvršćuju svoj politički i ekonomski savez i naglašavaju ga zajedničkom vojnom vježbom. Kao i svaki sporazum, tako je i ovaj o plinu nazvan povijesnim, ali u ovome ima i dodatak.

problemi u rusiji Putinovi saveznici dobili manje glasova zbog prosvjeda protiv mirovinske reforme

Naime, Putin je najavio da će dvije države sve više upotrebljavati njihove valute u trgovinskoj razmjeni, a sve manje dolar.

"Ruska strana, kao i kineska, potvrdile su njihov interes da upotrebljavaju što aktivnije nacionalne valute u plaćanju bilateralne robne razmjene", rekao je Putin koji je sa Xi Jipingom sudjelovao na ekonomskom forumu u Vladivostoku. Kremlj drži da će to učvrstiti bankarske operacije oko izvoza-uvoza koje neće biti pod utjecajem međunarodnog tržišta.

To je rusko-kineski odgovor na američke prijetnje pooštravanjem embarga Rusiji i novim carinama Kini. Amerika predsjednika Donalda Trumpa zaoštrava ekonomski rat s Moskvom i Pekingom, koji odgovaraju svojim ekonomskim mjerama, ali i zajedničkom vojnom vježbom.

Ruska vojska NATO ih osuđuje Rusija počinje najveće vojne vježbe u povijesti

Prošle godine ruska vojska održala je vježbe s Bjelorusijom nazvane Zapad 2017. i u njima je sudjelovalo oko 13.000 vojnika. O Vostoku 2018. ruski je ministar obrane Sergej Šojgu kazao da će biti još važnije od onih održanih 1981.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Sram ih bilo, pa kako se usudjuju, zar ih nije briga kako ce sada NATO uvoditi "demokraciju" bombama u drzavama bogatim naftom ?

 • Avatar joydivision
  joydivision:

  Pokrenuto je 36 tisuća tenkova i oklopnih vozila.......nije to nista. rvacka ima dzepnu podmornicu.

 • Avatar STRIKOMAN
  STRIKOMAN:

  Rvacka vlada u svojoj pretorijanskoj misiji, mam će rusima uvsti ozbiljne sankcije na uvoz oružja.