Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vojni i ekonomski savez protiv Trumpa i dolara

Pokrenuto je 36 tisuća tenkova i oklopnih vozila, više od tisuću zrakoplova i helikoptera, brodova sjeverne i pacifičke flote
12. rujna 2018. u 09:02 5 komentara 902 prikaza
Foto: Reuters

Najveća vojna vježba od razdoblja hladnog rata, odnosno od 1981., u kojoj sudjeluje više od 300.000 ruskih, ali i 3200 kineskih vojnika koja je počela jučer i trajat će do 17. rujna u istočnim i središnjim predjelima Rusije treba pokazati snagu Rusije predsjednika Vladimira Putina.

Ruska vojna vježba Vostok-2018 Vostok – 2018. Rusija počela najveće vojne vježbe u svojoj povijesti. NATO: To je proba za sukob

Pokrenuto je 36 tisuća tenkova i oklopnih vozila, više od tisuću zrakoplova i helikoptera, brodova sjeverne i pacifičke flote. Vježba je nazvana Vostok 2018., a rusko ministarstvo obrane objavilo je i snimke kretanja oklopnih vozila i zrakoplova. Atlantski savez, čija je članica i Hrvatska, kritizirao je tu vježbu nazvavši je “simulacijom sukoba na širokoj razini”.

Vježbe u kojima sudjeluju i kineske snage učvršćuju savez dviju država, a koincidiraju i s potpisom sporazuma o plinu. Dvije najveće države svijeta učvršćuju svoj politički i ekonomski savez i naglašavaju ga zajedničkom vojnom vježbom. Kao i svaki sporazum, tako je i ovaj o plinu nazvan povijesnim, ali u ovome ima i dodatak.

problemi u rusiji Putinovi saveznici dobili manje glasova zbog prosvjeda protiv mirovinske reforme

Naime, Putin je najavio da će dvije države sve više upotrebljavati njihove valute u trgovinskoj razmjeni, a sve manje dolar.

"Ruska strana, kao i kineska, potvrdile su njihov interes da upotrebljavaju što aktivnije nacionalne valute u plaćanju bilateralne robne razmjene", rekao je Putin koji je sa Xi Jipingom sudjelovao na ekonomskom forumu u Vladivostoku. Kremlj drži da će to učvrstiti bankarske operacije oko izvoza-uvoza koje neće biti pod utjecajem međunarodnog tržišta.

To je rusko-kineski odgovor na američke prijetnje pooštravanjem embarga Rusiji i novim carinama Kini. Amerika predsjednika Donalda Trumpa zaoštrava ekonomski rat s Moskvom i Pekingom, koji odgovaraju svojim ekonomskim mjerama, ali i zajedničkom vojnom vježbom.

Ruska vojska NATO ih osuđuje Rusija počinje najveće vojne vježbe u povijesti

Prošle godine ruska vojska održala je vježbe s Bjelorusijom nazvane Zapad 2017. i u njima je sudjelovalo oko 13.000 vojnika. O Vostoku 2018. ruski je ministar obrane Sergej Šojgu kazao da će biti još važnije od onih održanih 1981.

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Sram ih bilo, pa kako se usudjuju, zar ih nije briga kako ce sada NATO uvoditi "demokraciju" bombama u drzavama bogatim naftom ?

 • Avatar joydivision
  joydivision:

  Pokrenuto je 36 tisuća tenkova i oklopnih vozila.......nije to nista. rvacka ima dzepnu podmornicu.

 • Avatar STRIKOMAN
  STRIKOMAN:

  Rvacka vlada u svojoj pretorijanskoj misiji, mam će rusima uvsti ozbiljne sankcije na uvoz oružja.